Op grote schaal printen: 6 tips

Wanneer er in grote organisaties veel geprint wordt, kan dit al snel hoog in de kosten lopen. Het hoge papier en inktverbruik is daarentegen niet altijd even goed voor het milieu. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het printen op grote schaal én de kosten hiervan in de hand te houden.

1. Huismerk inkt gebruiken

Er wordt nogal wat printerinkt gebruikt wanneer er vaak en regelmatig geprint wordt. De cartridges moeten regelmatig worden vervangen, en wanneer deze altijd door het originele printermerk vervangen worden lopen de kosten al snel hoog op. Vervang je cartridges liever door printerinkt van een huismerk. De kwaliteit blijft net zo goed, en de kosten zijn een stuk lager.

2. Dubbelzijdig afdrukken

De standaardinstellingen van een printer kunnen zo aangepast worden dat er op allerlei manieren zuinig en duurzaam geprint wordt. Eén van deze instellingen is het dubbelzijdig afdrukken (ook wel recto-verso afdrukken genoemd). Het dubbelzijdig afdrukken voorkomt papierverspilling en bespaart hiernaast flink op de kosten.

Printindustrie

3. Grijswaarden hanteren

Zijn kleurenprints minder vaak nodig? Verander de standaard instellingen dan naar het printen in grijswaarden. Zo worden alle documenten automatisch in grijswaarden geprint, tenzij anders aangegeven. Op deze manier wordt het kleurgebruik in de hand gehouden en wordt er niet onnodig veel in kleur geprint (deze cartridges zijn natuurlijk een stuk duurder).

4. Gebruik een inlogcode

Door het printen alleen mogelijk te maken wanneer er een inlogcode gegeven wordt kan het printgedrag binnen een afdeling of organisatie in de hand gehouden worden. Deze code kan standaard aan medewerkers meegegeven worden, maar ook alleen op aanvraag gedeeld worden. Zo kan er makkelijk ingezien worden wat er wanneer geprint wordt, en of dit ook inderdaad nodig is.

5. Investeren in een goede printer

Hoewel een goedkope printer in eerste instantie een mooie besparing lijkt, zijn de gebruikskosten hiervan in de toekomst waarschijnlijk een stuk hoger. Investeer liever eenmalig in een set goede printers, om in de toekomst op gebruiks- en onderhoudskosten te besparen. Ook in dit geval geldt dat goedkoop uiteindelijk duurkoop is.

6. Schakel een externe drukker in

Moet er veel professioneel drukwerk de deur uit zoals bijvoorbeeld posters, flyers of andere belangrijke materialen? Dan is het geen slecht idee om hier af en toe een externe drukker voor in te schakelen. Zo bespaar je op eigen printkosten en weet je zeker dat je de juiste kwaliteit in handen krijgt. Je kunt deze drukker in de omgeving, maar ook online vinden; er zijn genoeg mogelijkheden binnen de printindustrie.