Hoe langer je belegt hoe kleiner de kans op negatief rendement

Sommige grote beleggingsdoelen vragen om een belegging voor de lange termijn. Denk aan het opbouwen van vermogen voor een woning, pensioen of een studie voor de kinderen. Met een aanpak gericht op de lange termijn vergroot je kans op een mooi vermogen op termijn. Belangrijk is daarbij je beleggingshorizon.

Beleggen voor de lange termijn

Wat is je beleggingshorizon? Je beleggingshorizon is de tijd die je beleggingen hebben om ongestoord te groeien; de periode waarin je je geld niet voor andere bestedingsdoelen nodig hebt. Hoe verder in de toekomst uw financiële doel is, hoe meer tijd je beleggingen hebben om bijvoorbeeld van tussentijdse koersdalingen te herstellen. Want iedere belegger weet: de beurs gaat altijd op en neer. Door politieke en economische ontwikkelingen, zelfs door de weersomstandigheden. Wat veel beleggers echter niet weten is dat beleggingen gemiddeld op lange termijn veel minder grote koersuitslagen laten zien dan op korte termijn. Dat geldt zeker voor aandelen, maar ook voor obligaties. En voor beleggingsportefeuilles waarin de twee worden gecombineerd. Als langetermijnbelegger profiteer je van dit effect.

Lange termijn beleggen kent minder risico

Het is dus minder risicovol om voor een langere termijn te beleggen. Ook uit onderzoek van onder andere de Amerikaanse vermogensbeheerder J.P. Morgan blijkt dat lange termijn beleggen flink minder risico’s kent. De analisten van deze vermogensbeheerder volgen het risico en rendement van aandelenmarkten sinds 1950 in een wereldwijd gebruikt onderzoek. Opvallend daarin: het verschil tussen de gemiddelde beleggingsrendementen op de korte én op de lange termijn. Op korte termijn zijn de koersuitslagen groot. Zo schommelt het rendement in het eerste jaar van een belegging op de Amerikaanse S&P500-index gemiddeld tussen de +61% en -43%. Grote koersuitslagen dus.

Grotere kans op positief rendement

Over een periode van 5, 10 of 20 jaar zijn de uitslagen veel minder groot. Belegde je over een periode van 20 jaar, dan haalde je zelfs een gemiddeld rendement tussen de 4% en 18%. (zie tabel). Het risico op lange termijn is dus flink lager dan op de korte termijn, omdat je voldoende tijd neemt om koersveranderingen op te vangen. Dit fenomeen geldt overigens niet alleen voor de Amerikaanse beleggingen. Hoogleraar en econoom Piet Eichholtz zag hetzelfde effect binnen een gespreide index van Nederlandse aandelen.

Gemiddeld rendement Amerikaanse aandelen (S&P500 composite)

Beleggentermijnen

Bron: JP Morgan Amerikaanse aandelen 1950 – juni 2019 S&P 500 Composite op basis van gemiddelde maandkoersen (pagina 93)

Beloond voor geduld

Rendementen uit het verleden bieden natuurlijk geen garanties voor de toekomst. Maar duidelijk is wel dat de belegger met geduld wordt beloond voor het doorstaan van koersschommelingen op de korte termijn. Het langer je belegginshorizon, hoe kleiner de kans om te eindigen met een negatief rendement.

Langetermijnbeleggers profiteren bovendien optimaal van het rendement-op-rendement-effect. Wanneer je het rendement dat je ontvangt over je beleggingen laat staan op je beleggingsrekening, ontvang je hier opnieuw rendement op. Wanneer je dit principe laat doorwerken, zorgt het voor een sneeuwbaleffect op in je portefeuille.

Niet laten afleiden

Als de resultaten iets duidelijk maken, dan is het dat beleggers zich niet te veel moeten laten afleiden door de resultaten op korte termijn. Wie dagelijks naar het beursnieuws kijkt, ziet de koersen van beleggingen op de financiële markten op en neer gaan. Laat je echter niet afleiden door tussentijdse schommelingen, maar hou je vast aan je beleggingsdoel en de bijbehorende beleggingshorizon. Met een lange beleggingshorizon profiteer je optimaal van de lage risico’s die horen bij beleggen op de lange termijn.

Naarmate je financiële doel dichterbij komt, is het verstandig om het risico van je beleggingen te verminderen. Om die reden adviseren wij je uiterlijk 10 jaar vóór de einddatum volgens het risicoprofiel neutraal te gaan beleggen. En uiterlijk 5 jaar vóór de einddatum adviseren wij je volgens het risicoprofiel defensief te gaan beleggen.