Zo lastig is het om als zelfstandige vakantie te nemen

Niet op vakantie wanneer je wilt, maar wanneer het kan. Als het rustig is in het bedrijf. Is dat het zelden of misschien wel nooit, dan gaan veel zzp’ers gewoon niet.

Het komt dan ook nog heel veel voor de zelfstandigen nog niet een dag hun bedrijf kunnen loslaten. Altijd maar die laptoptas binnen handbereik en werken maar. Volgens ervaringsdeskundigen moet je dat loslaten echt leren. En jezelf absoluut een vakantie gunnen. Sein je opdrachtgevers tijdig in Soms is het raadzaam een assistente in te huren die tijdens jouw vakantie de zaak waarneemt of in ieder geval telefoontjes beantwoordt. Anderen kiezen ervoor om automatische antwoorden in te schakelen in de mailbox. Een ander tipt dat je gewoon je opdrachtgevers tijdig moet inseinen.

Het is echt aan te raden er even tussenuit te gaan. Een week is goed, maar uiteindelijk best weinig. Het is natuurlijk afhankelijk van de beroepsgroep, maar iedereen heeft die afstand even nodig om weer op te laten en/of de creativiteit aan te wakkeren.

Klanten kunnen best wachten

Sommige menen dat juíst zzp’ers op vakantie moeten om de batterij weer op te laden. De zaak kan best een week dicht, klanten kunnen wachten. Veel zzp’ers menen dat iedere niet gewerkte dag inkomen kost, maar een burn-out en tijden uitgeschakeld zijn, kost in ieder geval meer. Zowel financieel als geestelijk en fysiek. En daar zit niemand op te wachten.

Veel zelfstandigen communiceren via een nieuwsbrief of social media dat ze op vakantie zijn. Dan is vrijwel iedereen op de hoogte. Er gaan echter ook geluiden op dat je als zzp’er gewoon geen vakantie hebt. Zelfs wanneer je in het buitenland bent, gaan de mail en de telefoongesprekken gewoon door. Dat is een keuze. En niet aan te raden.

Relaxed op vakantie met deze tips

Zzp’erservicedesk geeft vijf tips om toch relaxed op vakantie te kunnen. Die bestaan uit op tijd plannen wanneer je vakantie wilt en dat de opdrachtgevers te laten weten. Iedereen kan er dan in de planning rekening mee houden. Ga op vakantie in een rustige periode en als dat niet lukt plan dan in de zomervakantie een paar weekenden weg met de kinderen. Stop die kinderrugzak lekker vol en gun je kinderen en jezelf die weekenden. Ga erna of ervoor nog een weekje zelf.

Het fenomeen vakantiegeld gaat voor zzp’ers niet op. Sparen dus. Maandelijks een bedrag wegzetten om uiteindelijk lekker op vakantie te kunnen. Die travelbags heb je niet voor niets.

En de laatste tip: ga ook echt. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar veel zzp’ers laten het er op het laatste moment toch bij zitten. Nog even dat ene klusje doen, die opdracht aannemen en ga zo maar door. Niet doen! De boel afsluiten en wegwezen.