Regelgeving groeiend aantal zzp’ers laat te wensen over

Het aantal zzp’ers in Nederland groeit. De overheid kan het nauwelijks bijhouden, met name als het gaat om de regelgeving en voorzieningen voor deze zelfstandigen.

Een eigen bedrijf runnen. Veel mensen dromen ervan. Vorig jaar startten 168.000 zzp’ers een bedrijf. Dat is vijftien procent meer dan in het jaar daarvoor, in 2017. Gingen ze eerder als werknemer dagelijks met de laptoptas onder de arm naar kantoor, ze werken liever vanuit huis of een eigen kantoor. Ook al laat de regelgeving rond de zzp’er nog veel te wensen over.

Zzp’er bouwt niet of nauwelijks pensioen op

Van het aantal ondernemingen in Nederland, volgens het CBS in 2019 ruim 1,9 miljoen, zijn er 1.237.734 zzp'er. Mensen die zelfstandig werken, zowel fulltime als parttime.

Omdat die groep steeds groter wordt buigt het kabinet regelmatig het hoofd over de voorzieningen voor deze grote groep werkenden. Zo bouwt een groot aantal zelfstandigen niet of nauwelijks een pensioen op en hebben ook geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering is gewoonweg te duur en doet een te grote aanslag op de inkomsten, schrijft de NOS in een artikel.

Zelfstandige wordt per woord, meter of behandeling betaald

Het blijkt voor de overheid lastig om gezamenlijke afspraken te maken voor en over zzp’ers. Ze werken in totaal verschillende beroepsgroepen en dat maakt het lastig. Sommigen gaan bij wijze van spreken met een zakelijke tas op stap, anderen dragen een frivole rugzak. De een gaat in maatpak naar het werk, de andere trekt met gemak de korte broek aan. Een nog groter verschil zit ‘m in de betalingen van zzp’ers. De journalist krijgt bijvoorbeeld per woord betaald, de stukadoor per meter en de fysiotherapeut per behandeling.

Dat is lastig voor het kabinet. Daarom zouden er afspraken per sector gemaakt moeten worden. Ook wordt er gesproken over een minimumtarief (15 tot 18 euro per uur) voor het werk van zzp’ers. Veel organisaties vinden dat echter een veel te laag tarief.

Toch blijft het aantal zelfstandig ondernemers groeien. Het aantal was vijftien jaar geleden nog 630.000 en nu ruim over de miljoen. Uit de praktijk blijkt echter dat binnen vijf jaar de helft daarvan weer stopt. Ofwel gedwongen of vrijwillig.

Steeds meer vrouwelijke ondernemers

Ook vrouwen kiezen steeds vaker ervoor de reistijd naar kantoor met hun trendy tas, zoals een Micmacbags, aan de wilgen te hangen en als zelfstandige verder te gaan. Met name jongere vrouwen en vrouwen van boven de 45 jaar kiezen hiervoor. Vooral in branches als de gezondheidszorg en welzijn. Ze zijn ook vaak als kapsters, schoonheidsspecialist of in de sector cultuur en recreatie actief.