Het beleggen in aandelen

Het beleggen in aandelen geldt eigenlijk al decennia als de beste manier om uw vermogen te laten groeien. Aandelenbeleggingen hebben doorgaans meer opgeleverd dan beleggingen in obligaties of vastgoed. Het is vooral de dividendcomponent die voor de aandelenbelegger uiteindelijk de grootste bron van het totale rendement is. Wanneer we op internet kijken naar wat er over het beleggen in aandelen te vinden is dan worden we helaas overladen met informatie en vooral veel reclame. Het is voor beleggers absoluut zaak om goed het kaf van het koren te scheiden qua informatiebronnen. Geld beleggen kan dus op bijna eindeloos veel manieren.

Beleggen in passieve fondsen loont

Het is in de beleggingswereld helaas niet zo dat meer informatie ook tot betere rendementen leidt. Het is eerder andersom: hoe meer informatie (lees: ruis) hoe meer onnodige impulsen er zijn. We zien in de praktijk dat beleggers die stoïcijns vast houden aan hun strategie het vaak op de langere termijn beter doen dan de beleggers die op dagbasis met hun beleggingsportefeuille bezig zijn. Het is dan ook niet voor niets dat producten die niets anders doen dan een index volgen (zoals trackers en ETF’s) erg succesvol zijn. Bij deze indexproducten wordt niets anders dan een bepaalde markt gevolgd en is er derhalve dus bijna altijd sprake van een brede spreiding. Tevens zijn de kosten van deze indexproducten vele malen lager dan de ook nog vaak slechter presterende beleggingsfondsen (zie de onderzoeken van Standard & Poors Dow Jones Indices). Hier uit blijkt dat zelfs al binnen een jaar bijna 80 procent of zelfs meer van de actieve beleggingsfondsen het slechter doet dan de veel goedkopere passieve fondsen.

Nadelen indextrackers

Zijn indexproducten dus het zaligmakende product voor u als belegger? Nou bijna wel want we zien dat het gros van de beleggers die hier in belegt het fors beter doet dan hun actieve collega’s. Er zit echter wel een klein addertje onder het gras: omdat er al zoveel geld naar de passieve indexfondsen gaat, beleggen deze fondsen doorgaans alleen in de grootste aandelen. Denkt u bijvoorbeeld aan die van de AEX, de Dow Jones, de S&P 500, de FTSE-100, de CAC40 of de NASDAQ indices. Hier gaat dus de bulk van het geld heen omdat de passieve indexproducten alleen in hele liquide markten willen/moeten zitten. Er zijn dus amper tot geen indexproducten voor de kleinere bedrijven zoals de midkappers of de smallcaps.

Crowdfunding erg interessant

het beleggen in aandelen is echter niet het enige dat u zou moeten doen. Het beleggen zaken die niet op de beurs staan is sowieso qua risicospreiding altijd aan te raden. Crowdfunding is hier absoluut een alternatief. Er is dan amper een relatie met de grillen van de beursgenoteerde financiële markten en dit dempt uw totale risico gigantisch.