Verbouwing financieren: geld lenen of bouwdepot afsluiten?

Wil je liever niet verhuizen maar besluit je te verbouwen? Dan heb je natuurlijk een bepaalde bron van financiën nodig. Maar hoe financier je zo’n verbouwing en welke mogelijkheden zijn er allemaal? We zetten een aantal opties voor je op een rij.

Huisverbouwen

1. Verbouwen met je spaargeld

Staat de verbouwing voor de toekomst op de planning? Dan heb je de mogelijkheid om een spaarpotje op te bouwen om de verbouwing hier (deels) mee te financieren. Zeker nu de banken je weinig rente over je spaargeld geven kan de verbouwing een goede bestemming voor deze bron van financiën zijn.

2. Geld lenen middels een bouwdepot

Een bouwdepot is een aparte rekening die alleen bedoeld is om de verbouwingskosten van je huis te betalen. Je kunt lenen voor een verbouwing bij de bank, en dit geld voor een periode van zo’n twee jaar in een bouwdepot zetten. Alle kosten die jij tijdens de verbouwing maakt worden uit dit bouwdepot gehaald door je facturen rechtstreeks naar de bank te sturen. Schiet je sommige rekeningen zelf voor? Dan zorgt de bank dat jij het juiste bedrag later vanuit het bouwdepot terug op je persoonlijke rekening gestort krijgt. Het grootste voordeel van een bouwdepot is dat je het geld enkel voor de verbouwing kunt gebruiken en hierdoor zeker weet dat je het gehele bedrag tot je beschikking hebt en blijft houden.

3. Financieren met een hypotheek

Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een (aanvullende) hypotheek om de verbouwing te financieren. Het voordeel is dat er vaak sprake van een lage rente is en dat je gemiddeld zo’n dertig jaar de tijd hebt om de lening terug te betalen. Het nadeel zijn natuurlijk de bijkomende kosten van bijvoorbeeld het hypotheekadvies, de taxatie van de woning en de notaris indien van toepassing.

4. Een lening afsluiten

Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om geld te lenen, en kun je bijvoorbeeld ook gewoon online hier geld lenen bij een betrouwbare aanbieder. De looptijd bepaal je in samenspraak met de aanbieder van de lening, en de kosten van je hypotheek blijven op deze manier gedrukt. Daarnaast bespaar je op taxatie en advieskosten en is de rente vaak fiscaal aftrekbaar.

5. Besparen met subsidies

Daarnaast is er altijd een mogelijkheid om bij bepaalde energiebesparende aspecten van de verbouwing subsidies of speciale financieringen aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat je minder hoeft te lenen.