Waarom online investeerders moeten denken aan cyber security

Online investeren; dé manier om online geld te verdienen zonder dat je daarbij locatiegebonden bent. Hoewel het natuurlijk vanuit financieel oogpunt al risico’s met zich meebrengt, moeten online investeerders ook denken aan de cyber security wanneer ze online geld investeren. Hackers liggen namelijk op de loer en willen maar wat graag (een deel van) jouw investering onderscheppen. In dit artikel laten we daarom zien waarom online investeerders zich wel degelijk zorgen moeten maken om de online veiligheid.

Hackers kennen geen grenzen

Dit is misschien wel het belangrijkste aspect als we kijken naar hackers. Zij kennen geen grenzen en maken geen onderscheid tussen bedrijven wanneer ze deze willen hacken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 71% van de aanvallen vooral gericht is op kleinere bedrijven. Er valt bij grote bedrijven misschien veel meer te halen, maar deze zijn vaak stukken beter beveiligd. Bij kleinere bedrijven is het bewustzijn van databeveiliging veel minder aanwezig, vooral omdat het een dure aangelegenheid is waar veel kleine bedrijven simpelweg het geld niet voor hebben.

In veel gevallen zijn het vaak zelfs medewerkers die ervoor zorgen dat hackers toegang krijgen, vaak omdat deze medewerkers niet in de gaten hebben welke risico’s er allemaal zijn. Een eerste aanbeveling is dan ook om je medewerkers te trainen door middel van een online trainingsprogramma dat meer inzicht geeft in de verschillende risico’s, zoals phishing mails, malware of vervuilde links in e-mails.

Waarom ik als online investeerder?

Ook jij als online investeerder loopt een risico, te meer omdat het hierbij vaak gaat om grote bedragen. De combinatie van een klein bedrijf waar grote bedragen in omgaan zijn natuurlijk erg interessant voor hackers. Maar wat kun je als online investeerder voor maatregelen nemen om de kans op een datalek of hack te verkleinen?

Installeer een VPN op je server

Een zogenaamd VPN-netwerk is de tweede belangrijke aanbeveling in dit artikel. Wanneer je namelijk een VPN op je netwerk installeert, maken alle gebruikers die zijn aangesloten op het netwerk ook automatisch gebruik van de VPN-verbinding. Je maakt vanuit je netwerk dan verbinding met een VPN server (https://nordvpn.com/nl/servers), waardoor je computers een ander IP-adres aannemen dan het daadwerkelijke IP-adres van jouw bedrijf. Hierdoor hebben hackers dus ook geen inzicht in jouw IP-adres.

Daarbij komt nog dat de data die jij als investeerder naar het web verzendt en weer van het web ontvangt, versleuteld is. Hierdoor kunnen hackers de data niet onderscheppen en er dus ook geen ongewenste programmatuur op installeren of er code in schrijven. Dit maakt jouw werk als online investeerder direct een stuk veiliger. Zowel voor apparaten van Windows en Apple zijn er genoeg VPN-aanbieders te vinden die jou in je behoefte kunnen voorzien.

Gebruik twee factor-authenticatie

Hebben hackers nou het wachtwoord van een van je medewerkers achterhaald dan kunnen zij hier nog niks mee doen wanneer je twee-factor authenticatie hebt ingesteld. Met twee factor-authenticatie moet je namelijk tweemaal inloggen op je account. Allereerst met het daadwerkelijke wachtwoord van het account. Daarnaast moet je ook nog eens inloggen met een code die naar je mobiele telefoon wordt verzonden. Hierdoor kunnen hackers vrijwel niks met een onderschept wachtwoord. Dit gaat zowel je medewerkers als je bedrijf beter beveiligen tegen hackers.

Een passwordmanager

Ook een passwordmanager is zeker aan te raden. Met een passwordmanager heb je één masterwachtwoord die je nodig hebt om al je wachtwoorden te raadplegen. Daarnaast heb je met een passwordmanager de mogelijkheid om wachtwoorden te creëren die op geen enkele manier aan jou verbonden zijn. Je kunt daarbij kiezen welke karakters er in het wachtwoord zitten, hoe lang het wachtwoord is en of het bijvoorbeeld punten of komma’s bevat.

Investeer in cyber security

Jij als online investeerder bent natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Waarom zou je dan geen geld investeren in hét topic van de laatste jaren; cyber security. Waar het aan de ene kant natuurlijk een risico vormt voor jouw bedrijf betreffende online investeringen, kan het natuurlijk ook veel mogelijkheden opleveren indien je erin investeert. De dreiging van hackers wordt namelijk alleen maar groter, dus het geld dat bedrijven erin investeren zal ook alleen maar toenemen.

Er zijn dus wel een aantal belangrijke elementen waarmee je rekening moet houden als online investeerder. We raden dan ook aan om je medewerkers op te leiden en bewustzijn te creëren als het gaat om cyber security. Daarnaast wordt een VPN-netwerk aanbevolen die verbinding maakt met een VPN server om veilig over het internet te surfen en je geld op een veilige manier te investeren. Tot slot zal een passwordmanager je ook een hoop veiligheidsvoordeel opleveren. En weet je zeker dat je goed zit? Investeer dan in cyber security, een topic dat de komende jaren alleen nog maar verder zal groeien!