Zakelijk een auto aanschaffen: 5 tips

Overweeg je de aanschaf van een zakelijke auto? Dan zullen er een aantal vragen beantwoord moeten worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de bijtelling, wat zijn de kosten en zou je ook kunnen leasen? We geven je een aantal handige tips die het maken van een keuze een stuk makkelijker maken.

1. Kopen of leasen?

Of je ervoor kiest om te kopen of leasen hangt ten eerste af van je budget: heb je het budget om de eenmalige investering voor een nieuwe koop auto te maken? In dat geval kan kopen een aantrekkelijke optie zijn. Je kunt onderhandelen met de dealer, kunt de auto zo lang gebruiken als je zelf wilt en kunt de uiteindelijke afschrijving uitsmeren over meerdere jaren. Heb je de investering niet beschikbaar? Dan kun je voor een lease kiezen.

2. De bijtelling

Wanneer je een auto van de zaak rijdt en koopt moet je rekening houden met een eventuele bijtelling. Wanneer je de auto namelijk ook privé gebruikt, geldt er vaak een fiscale bijtelling van zo’n 22% van de cataloguswaarde van de auto. Dit geldt alleen wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden rijdt. Hier staat dan wel weer tegenover dat je de auto (wanneer deze van de zaak is) tot de bedrijfsmiddelen kunt rekenen. In dat geval komen de kosten van de auto als onderdeel van de onderneming op de uiteindelijke overzichten, en kun je deze weer van de winst aftrekken.

3. Privé of zakelijk?

Of je uiteindelijk kiest voor een zakelijke of eigen auto hangt van een aantal factoren af. Zo kun je als ondernemer voor iedere zakelijk gereden kilometer €0,19 in rekening brengen bij je bedrijf. Maak je dus veel zakelijke kilometers, dan kan het interessanter zijn om de auto privé te houden. Je accountant zou je hier meer inzicht in moeten kunnen geven.

4. Kijk goed naar de autoverzekeringen

Kijk kritisch naar de verschillende autoverzekeringen: klik hier voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden. Verschillende verzekeraars komen met verschillende premies, dekkingen en voorwaarden. Doe goed en voldoende onderzoek voordat je een uiteindelijke keuze maakt.

5. Denk ook na over je privé situatie

Hoewel een ondernemer vaak helemaal gefocust is op het ondernemerschap, is het belangrijk om ook de privé situatie niet te vergeten. Die geweldig mooie coupé is misschien wel perfect voor de zaak, maar minder geschikt om op de weg naar huis wat boodschappen mee te nemen.