‘Telaatkomers’ kunnen er niks aan doen (ja echt)

Het leidt tot ruzies, irritaties en onenigheid. Vriendschappen gaan er op stuk en huwelijken kunnen het ook niet altijd aan. De een is altijd keurig op tijd of zelfs eerder bij de afspraak, de ander is altijd te laat. Altijd… Hoe komt dat nou?

Je kent ze wel. Je hebt om negen uur met hem afgesproken. Je hebt de avond ervoor je ' Cowboysbag al gepakt. Je krijgt om een minuut over negen een app’je dat hij eraan komt. Maar eigenlijk stapt hij dan pas net op de fiets en zwiept hij zijn Ted Baker tas om. Irritant! Bloedirritant zelfs. Flink multitasken kunnen ze wel En weet je wat nog irritanter is, deze altijd net telaatkomers blijken er niets aan te kunnen doen. Volgens psycholoog Jeff Conte, die hier onderzoek naar gedaan heeft, zijn het mensen die flink multitasken. Ze doen van alles tegelijk en denken van alles tegelijk. Ze schakelen van moment tot moment.

Dit in tegenstelling tot mensen die zich focussen op één activiteit. Die houden zich aan de kloktijd. Aan hun agenda, planningen en afspraken. Die ‘irritante’ types hanteren een heel andere tijd. Die ronden dingen vaak eerst goed af in plaats van snel (ook gesprekken met collega’s op de gang, ontmoetingen in de lift en ga zo maar door. Vinden ze gewoon belangrijker dan zeggen: ik moet weg want ik heb een afspraak) en dan raken ze wel eens ‘de tijd kwijt’.

Polychroon of monochroon

In 2003 deed Conte gericht onderzoek naar het verschil tussen beide types en te laat komen, door 181 treinmachinisten te ondervragen. Eerst bekeek hij of hij te maken had met het type multitaskers ofwel polychroon, of monochroon functionerende mensen. Dan onderzocht hij hoe vaak ze in de afgelopen drie jaren te laat waren verschenen op het werk.

De polychrone types zijn inderdaad vaker te laat dan de anderen. Deze types scoren ook hoog op extravert gedrag. Ze zijn minder zorgvuldig. De focus van hen ligt meer op relaties en minder op afspraken.

Aard van het beestje

Een tweede studie ging vooral over ‘het gevoel van tijd’. Twee groepen mensen kregen een tekst te lezen. Na een minuut moesten ze daarmee stoppen. Daarbij werd niet geklokt, maar moesten ze op gevoel ophouden met lezen. De ambitieuze punctuele types stopten na 58 seconden uit zichzelf. De creatievelingen en extraverte types hielden er uit zichzelf na 77 seconden mee op. Het lijkt er dus op dat het de aard van het beestje is. En dat ze er eigenlijk niks aan kunnen doen.

Conclusie: accepteren of negeren. Daarmee behoud je de lieve vrede en kun je verder met elkaar. Zet je eigen 15 6 inch laptoptas op tijd klaar en trek je niets aan van hoe die ander dat doet. Scheelt veel energie.