Negatieve rente en spaargeld

Wie zien nu al dat consumenten met spaargeld op zoek zijn naar alternatieven voor de spaarrekening. Op het moment van schrijven snelt de rente hard richting nul en over negatieve rente wordt gesproken. Er gaan stemmen op om een wet te bedenken die negatieve spaarrente verbiedt, terwijl er ook veel Nederlanders zijn die aan het oriënteren zijn bij buitenlandse banken.

Sparen bij buitenlandse bank

Het voordeel van sparen is dat spaargeld zekerheid biedt. Op het moment dat je moet sparen voor je spaargeld is het nog steeds redelijk risicoloos om dit geld op de bank te laten staan. Zo valt je spaargeld tot €100.000 onder het depositogarantiestelsel. Dit biedt een bepaalde bescherming voor je spaargeld als de bank failliet gaat. Doordat aardig wat landen binnen de eurozone een betere rente bieden dan de Nederlandse banken, kan het slim zijn om over de grens te kijken naar wat je geld kan opleveren. In principe kun je overal in de EU een bankrekening openen. Er is namelijk vrij verkeer van personen en goederen. Daarnaast spaar je in de gehele eurozone in euro's (niet hetzelfde als de EU), dus je hoeft geen rekening te houden met onverwachte valutaschommelingen. Zoals bij het Britse pond. Een nadeel is echter dat sommige Europese banken je geen rekening laten openen in een land waar je niet woont. Je moet dus zelf per bank uitzoeken waar je terecht kunt voor een aantrekkelijke spaarrente. Natuurlijk springt de technologie al snel in op deze behoefte, en kun je bijvoorbeeld het platform Raisin gebruiken. Je kunt op dit online platform een account aanmaken om toegang te krijgen tot diverse Europese banken die een aantrekkelijke depositorente bieden.

Beleggen in plaats van sparen

Risico nemen gaat waarschijnlijk nog steeds beloond worden. Doordat sparen onaantrekkelijk is, stappen meer mensen in beleggingen. Hierbij moet wel vermeld worden dat obligaties ook getroffen worden door de negatieve rente. Voor aandelen lopen de verwachtingen uiteen. Als we kijken naar het verleden rendeert de bekende beursindex S&P 500 met een gemiddelde van 9,5 procent per jaar sinds 1928. Afgezet tegen een Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar en een gemiddeld rendement van 4,7 procent per jaar, scheelt dit 4,8 procentpunt op jaarbasis. Dit historisch rendementsverschil is een stuk kleiner dan het verschil dat je hebt als je op dit moment in aandelen of in obligaties stapt, het verschil in het te verwachten rendement is namelijk maar liefst 7,9 procentpunt. Ook zijn er beleggers die verwachten dat de bedrijfswinsten dit jaar flink zullen dalen, waardoor ze geen goed rendement in het verschiet zien. Daarnaast is een nadeel van beleggen dat je dit niet moet doen met geld dat je nodig hebt, maar geld dat je kunt missen. Je loopt namelijk meer risico en kunt je inleg verliezen. Een goede manier om in beleggingen te stappen is door geld te besparen en dit vervolgens te beleggen, bijvoorbeeld door energie vergelijken. Energie vergelijken kan je helpen om maandelijks te besparen en dus om geld over te houden om (meer) te investeren. Net als bij veel andere vaste lasten, zoals abonnementen en verzekeringen. Zo beleg je met geld dat je anders ook had uitgeven.