Je bedrijf verkopen in 5 stappen

Je bedrijf verkopen is een belangrijk moment in je leven; en daarnaast iets dat niet zomaar geregeld is. Er komt best wat bij kijken en het proces kan flink wat tijd in beslag nemen. Ontzettend belangrijk om goed te weten waar je mee bezig bent en jezelf op de juiste manier voor te bereiden natuurlijk. Om je wat op weg te helpen, hebben we de vijf belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet.

1. Waarde bepalen

Om te beginnen is het belangrijk om op de juiste manier en met de juiste onderbouwing de waarde van je bedrijf te bepalen. Kijk hierbij bijvoorbeeld naar de historische financiële prestaties maar ook naar de mogelijke toekomstige kasstromen. En hoe zit het eigenlijk met de toegevoegde waarde van de reputatie die je bedrijf inmiddels heeft opgebouwd en de goodwill die gecreëerd is bij leveranciers en zakelijke contacten? Je kunt er verstandig aan doen om de hulp van een professional in te schakelen zodat je zeker weet dat je de juiste waarde bepaalt en met een stevige onderbouwing komt.

2. Onderhandelen

Ga je zelf op zoek naar potentiële kopers of is er sprake van een management buy out? Het is hoe dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je in een sterke onderhandelingspositie bent. Ga zelf vast op zoek naar potentiële verkopers om je onderhandelingspositie sterker te maken. Hoe meer geïnteresseerden er zijn, hoe sterker jouw positie. Denk daarnaast vooraf goed na over de grenzen die je zelf stelt. Waar zou je wel of juist niet mee akkoord kunnen gaan?

3. Intentieverklaring opstellen

Je kunt risico’s en aansprakelijkheid beperken door een intentieverklaring op te stellen of op te laten stellen. Je legt alle afspraken van de bedrijfsverkoop hierin vast, en de intentieverklaring wordt vervolgens gebruikt als basis voor de verkoopovereenkomst. Laat de intentieverklaring door een deskundige zoals een jurist vaststellen om risico’s te beperken.

4. Due diligence onderzoek

In overnames en bedrijfsverkopen is er sprake van due diligence onderzoek: het onderzoek van de boeken. Dit onderzoek vindt voorafgaand aan de verkoop plaats en zorgt voor een zorgvuldige analyse waarbij relevante risico’s in kaart worden gebracht en jij jezelf als verkoper veilig stelt. Zo wordt er bijvoorbeeld naar de kwaliteit van de overnamekandidaat of het koopobject gekeken en worden alle sterke en zwakke kanten in kaart gebracht.

5. Afronding verkoop

De afronding van de verkoop gebeurt met het tekenen van documenten zoals de koopovereenkomst en leveringsakte bij de notaris. Is er sprake van aandelen? Dan moet ook dit met behulp van de notaris geregeld worden. Door op tijd de hulp van professionals in te schakelen zorg je ervoor dat de verkoop van je bedrijf soepel verloopt!