Wat houdt een scooter leasen eigenlijk in?

Je kunt een scooter kopen als primair vervoermiddel, of als extra vervoermiddel naast een auto. Wanneer jouw oude bromfiets het begeeft en je snel een alternatief wilt aanschaffen, dan kan het zijn dat je eventjes krap bij kas zit. Je bent echt de enige niet, veel mensen kunnen niet zomaar een paar duizend euro op tafel leggen. Met een scootmobiel of scooter leasen via de Fast & Furious speciaalzaak hoeft dat ook niet, maar wat houdt een leasecontract eigenlijk in? Dat leggen we op deze pagina uit.

Wat betekent leasen?

Er zijn twee soorten leasecontracten; operational lease en financial lease. Laten we deze mogelijkheden even apart toelichten:

1. Operational lease

Scooteranalist
Dit is een populaire constructie voor bedrijven die wel gebruik willen maken van voertuigen, maar niet zitten te wachten op een parkeerplaats vol oude wrakken die op de balans komen te staan. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de voertuigen en verhuurt deze aan de klant. Naast gebruik zit er vaak ook onderhoud bij inbegrepen. Wanneer het voertuig panne heeft, dan wordt dit gerepareerd of er komt een vervangende auto, scooter of zelfs een elektrische fiets.

2. Financial lease

Deze methode is juist weer in trek bij consumenten die graag een nieuwe auto of scooter kopen, maar niet direct het bedrag willen of kunnen voldoen. In dit geval betreft het een scooter kopen op afbetaling, het vervoermiddel wordt dus echt jouw eigendom. Je kiest het voertuig naar keuze in de Fast & Furious scootershop, in plaats van direct af te rekenen via iDeal of creditcard sluit je een leasecontract af. Dit gaat via een kredietverstrekker, dus niet via de winkel. Na goedkeuring betaal je in maandelijkse termijnen af, daarna is niet alleen de scooter van jou maar ook de restwaarde.

We lenen allemaal

Niet iedereen vindt het idee van geld lenen een prettig idee, toch is dit een heel normale wijze van betalen. Een hypotheek voor een huis is geld lenen van de bank bijvoorbeeld, zelfs de regering leent miljoenen en zelfs miljarden om hun budget rond te krijgen. Voor iedere vorm van lenen zijn er specifieke voordelen. Hoe zit dit eigenlijk met een scootermobiel of scooter kopen op afbetaling?

Voordelen van een leasecontract

 • Je hoeft niet eerst te sparen voor je een nieuwe scooter koopt.
 • Je hoeft geen genoegen te nemen met een goedkoper merk of type.
 • Naast de scooter kun je ook accessoires en extra’s zoals een ketting of regenpak op het leasecontract zetten.
 • Je kunt de aanschaf geheel naar eigen voorkeur samenstellen.
 • Je wordt eigenaar van de scooter, ook de restwaarde is van jou.
 • Je houdt geld over voor andere uitgaven die prioriteit hebben.
 • Je kunt tot zes jaar lang de kosten spreiden.

  Nadelen van een leasecontract

 • Niet iedereen kan een lening afsluiten, er zal eerst een BKR toetsing plaatsvinden.
 • Je moet een rente betalen. Hoe langer de lening duurt, hoe hoger het eindbedrag.

  Uitstel van betaling

  In de Fast & Furious scooterspeciaalzaak is er nog een optie; betalen in drie termijnen. Dan betaal je een derde deel direct, het tweede deel na 30 dagen en het laatste deel na 60 dagen. Je hoeft hiervoor niet getoetst te worden door het BKR omdat het geen leasecontract is, en je betaalt geen rente. Zo kun je snel beslissen en sneller op jouw favoriete scooter of scootmobiel rijden!