Technologie op kantoor: de voor- en nadelen

Technologie is tegenwoordig overal en ook op de werkvloer is het niet meer weg te denken. Een aantal collega’s vindt het de uitkomst, terwijl de ander het juist vervloekt. Technologie op de werkvloer wordt op allerlei manieren toegepast. Wij hebben de voor- en nadelen van technologie op de werkvloer in kaart gebracht.

Voordeel 1: Versnelling en vergemakkelijken van dagelijkse werkzaamheden

Nieuwe technologie zorgt ervoor dat dingen als interne communicatie een stuk efficiënter kunnen. Denk eens terug aan de tijd dat er nog geen computers waren. Destijds verstuurden we alles nog per fax en dat kostte dagelijks veel tijd. Vroeger ging de communicatie nog per post. Als je dan een fout had gemaakt, kon je weer opnieuw beginnen met het schrijven van de brief. Tegenwoordig los je digitale foutjes binnen één seconde op. Hierdoor is het een stuk makkelijker om eenvoudig en snel te communiceren. Je houdt tijd over voor andere werkzaamheden.

Nadeel 1: Weinig fysieke beweging op kantoor

Kantoorruimtesanalist
Mensen met een kantoorbaan kunnen het beamen. De technologie maakt het werk een stuk makkelijker, maar hierdoor komen we ook minder in beweging. Men kan tegenwoordig urenlang achter elkaar voor de computer zitten en non-stop mailen, analyses maken en schrijven. Vroeger kwam je veel meer in beweging: even langslopen bij een collega om antwoord op een vraag te verkrijgen. Tegenwoordig gaat dat allemaal per telefoon, mail of chatbericht. Misschien is het dan een idee om af en toe een extra rondje koffie te halen!

Voordeel 2: Je kunt altijd en overal werken

Met de huidige technologie kun je overal werken. Men is niet meer tijd- en plaatsgebonden. Werken vanuit huis of een andere openbare ruimte is mogelijk, zonder dat alles opnieuw geïnstalleerd moet worden. Het inloggen vanaf de laptop of mobiel kan overal, maar let wel op dat je niet altijd aan het werk bent. Deze verleiding is heel groot wanneer je altijd bereikbaar bent.

Nadeel 2: Mogelijke cyberaanvallen

Data is overal beschikbaar, maar hierdoor moet er goed worden nagedacht over de gegevensbeveiliging. Door de komst van alle nieuwe technologieën liggen er meer cyberbedreigingen op de loer. Steeds vaker hoor je dat criminelen aanvallen plannen op servers, CMS systemen of op andere elektronische apparatuur. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de risico’s en op tijd investeren in cybersecurity.

Voordeel 3: Kosten besparen

Het is eenvoudig om dankzij nieuwe technologieën kosten te besparen. Technologie wordt vooral ingezet om taken te ontnemen van de werkende mens. Dankzij bepaalde automatiseringen in bepaalde taken, blijft er tijd over die nuttig ingezet kan worden. Dit zorgt weer voor meer focus en efficiëntie van de tijd.

Nadeel 3: Vertrouwenskwestie

Flexibel werken neemt toe en het aantal vaste werkplekken neemt juist af. Hierdoor kan er onzekerheid ontstaan bij de werkgever. Dat komt omdat het thuiswerken een stuk eenvoudiger is door de nieuwe technologie, maar als een werknemer in een kantoorruimte aanwezig is zorgt dat voor vertrouwen. Het idee dat werknemers buiten het gezichtsveld werken is voor werkgevers een grote omschakeling. Dat vergt vertrouwen, omdat men niet in staat is om alles te controleren en men mist de fysieke aanwezigheid. Toch zorgt dit voor de opkomst van nieuwe tools die meten waarmee medewerkers zich bezighouden.

Ben jij een voorstander van technologie op de werkvloer?

De technologie kent veel voor- en nadelen, maar daardoor ook veel voor- en tegenstanders. Natuurlijk hoef je niet meteen het hele kantoorpand te voorzien van de nieuwste technologieën, maar stapje voor stapje kan je technologie toepassen. Pas tijdens het gebruik kun je vaststellen of het prettig werkt. Ben jij een werknemer van de oude stempel of werk je toch prettiger met de opkomst van de nieuwe technologieën?