Openstaande vacatures Nederland omhoog

Met de stevig aantrekkende economie zien we dat vraag personeel natuurlijk hard toegenomen is. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eind vorig jaar dat er in het laatste kwartaal circa 288.000 vacatures uitstonden. Dit is een record voor Nederland. Al sinds 2013 groeit het aantal vacatures in Nederland. Ondanks de forse groei van de vraag naar personeel worden er ook steeds meer vacatures vervuld. Dit komt vermoedelijk ook door de toegenomen flexibilisering, omscholing en campagnes. Zo werd recent bekend dat er meer instroom is bij de opleidingen voor het onderwijs en de zorg. Dit kan deels door campagnes van de overheid verklaard worden.

Openstaande vacatures Nederland

Werkzoekenden

Bron: CBS

Het gros van de openstaande vacatures zijn er in de handel (57.000), de zakelijke dienstverlening (48.000) en bij de zorg (39.000). De grootste groei was er bij de zakelijke dienstverlening. In deze sector nam het aantal vacatures in het derde kwartaal het meest toe, met 2.000. Bij de handel en de zorg steeg het aantal vacatures ook, beiden met duizend. Deze stijgingen zijn kleiner dan in het kwartaal ervoor. Bij zeven sectoren steeg het aantal vacatures iets, de grootste daling was in het openbaar bestuur (1.000).

Bij drie van de veertien sectoren bereikte het aantal openstaande vacatures een nieuw hoogtepunt. Dit vooral voor de handel, de zorg en de informatie en communicatie. Bij de financiële dienstverlening zien we echter een heel ander beeld. In deze sector bedraagt het aantal vacatures nu minder dan de helft van de aantallen vacatures van voor de economische crisis.

Het is voor de werkzoekenden ondanks de grote vraag naar personeel natuurlijk nog verre van eenvoudig om een passende baan te vinden. Met de aantrekkende arbeidsmarkt kunnen werkzoekenden natuurlijk zeker wel kritischer zijn bij hun zoektocht naar een baan. Werkzoekenden hoeven trouwens niet perse op zoek naar een specifieke vacature maar kunnen natuurlijk per werkgever kijken welke vacatures ze uit hebben staan. Ook kunt u zich direct bij een werkgever aanmelden of natuurlijk bij een werving en selectiebureau.

Verder is de regio natuurlijk erg relevant. Zoekt u bijvoorbeeld voor vacature Amsterdam hier. Andere variabelen die gebruikt kunnen worden zijn natuurlijk het opleidingsniveau, talenkennis, behaalde certificaten et cetera.