Valkuilen voor de zzp’er anno 2020: wat je echt niet moet doen!

ZZP’er zijn dat ben je of dat ben je niet. Er bestaat nou eenmaal geen opleiding tot zzp’er, dus is er een onmisbare eigenschap die je deelt met andere zzp’ers: je beschikt over ondernemersbloed. Aan de andere kant is het bestaan als ZZP’er ook voorzien van bepaalde nadelen. Zo doe je niet alleen alles alleen, je bent vaak ook erg kritisch op jezelf. Dat is echter niet altijd een pluspunt… Hieronder een aantal zzp tips!

ZZP’er: zelfstandig in optima forma

Het klinkt voor de meeste ZZP’ers bekend in de oren: ‘ik heb geen hulp nodig, ik kan de hele wereld aan. De ZZP’er als onverwoestbare arbeider dus. Logisch, je legt jezelf allerlei beperkingen op want stel dat je de controle kwijt zou raken. Van het inroepen van hulp is dan ook vaak geen sprake.

De onverwoestbare uithangen

Natuurlijk wil je zo veel mogelijk zelf doen en zelf in de hand houden. Delegeren is een onbekend begrip want je hebt er ten alle tijden vertrouwen in dat het goed komt. Je bent immers niet voor niks ZZP’er geworden.

De realiteit is echter dat je vooral op de eerste plaats mens bent. Dat wil dus zeggen dat ook de ZZP’er gebreken heeft. Niemand is immers perfect. Als ZZP’er is het natuurlijk ontzettend mooi als de zaken goed gaan. Ongetwijfeld zijn er momenten dat je het ene na het andere project succesvol hebt afgerond en je op zoek gaat naar het volgende succesverhaal. Toch kom je op een gegeven moment aan op het punt in je carrière dat het even minder gaat. Dan wordt het ook tijd om de andere kant van het zelfstandig ondernemerschap onder ogen te zien en kritisch te zijn op jezelf.

De beperkingen als ZZP’er

Hoe succesvol je ook bent, ook als ZZP’er kun je niet overal verstand van hebben. Door die situatie te erkennen kun je juist als ondernemer groeien. Ondernemen is immers niet alleen hard werken, maar ook vooruitkijken. Vaak is dat een struikelblok. Je bent immers had bezig om voor je opdrachtgevers het beste resultaat neer te zetten. In dat hele proces ligt er een grootgevaar op de loer: dat je jezelf voorbijloopt.

Groeien door jezelf even opzij te zetten

Ben je zelf aanbeland op het punt dat je graag verder wilt groeien met je onderneming, zet dan het eigenwijze deel van je karakter opzij. Dat klinkt wellicht moeilijk omdat je denkt daardoor de controle kwijt te raken. Niks is minder waar. Je wordt er als ondernemer juist sterker door omdat je daardoor aan de slag gaat met de mindere kanten van het zelfstandig ondernemer zijn.

Kun je zelf erkennen dat je bepaalde kwalificaties ontbreekt om de volgende stap te zetten, dan zijn er twee opties. Je kunt er voor kiezen om je helemaal suf te lezen over zaken als ‘succesvol ondernemen’. Het volgen van tal van workshops valt daar ook onder. De kans is groot dat je er niet veel wijzer van wordt en weer aanbeland op hetzelfde punt als waar je van bent vertrokken.

Groeien door los te laten

Door toe te geven dat je een bepaalde vorm van hulp kunt gebruiken ben je al bezig om het probleem op te lossen. Je stelt je dan als ondernemer al onbewust open voor feedback van een ander die onbevooroordeeld naar je onderneming kan kijken. Vaak werkt dat verhelderend en ligt de oplossing vaak voor het grijpen!