Hoe kunnen we de beurs en de crisis analyseren?

Wat kunnen we verwachten of analyseren met betrekking tot de beurs en de huidige coronacrisis. We hebben natuurlijk geen glazen bol waar we in kunnen kijken en de markt voorspellen lukt zelfs de beste specialisten niet. Echter zullen financieel ingestelde mensen veel kijken naar de beurs en benieuwd zijn hoe lang dit nog gaat duren. Wat we al zeiden, de glazen bol is er niet, maar we kunnen wel de geschiedenis analyseren om hier wat nuttigs over te zeggen. Een gemiddelde crisis kan wel tweeënhalf jaar duren. Ook kijkend naar de geschiedenis zien we dat een crisis ongeveer om de tien jaar terug komt. Dat zien we ook terug als we kijken naar de wereldwijde crisissen van de afgelopen jaren:

1987 – Aandelen, valuta en onroerend goed
1998 – Azië crisis
2008 – kredietcrisis
2010 – Eurocrisis
2020 – Coronacrisis

De vraag is natuurlijk hoe lang deze crisis zal duren? En hoe vergaat het je financieel in deze zware periode? De beurs heeft een klap gehad waardoor je dat ook voelt in je beleggingsportefeuille. De crisis heeft impact op ons allemaal maar hoe moeten we er mee omgaan? Als we kijken naar beleggen hoor je vaak blijf de focus houden op de lange termijn. Maar er zijn meer tips.

De crisis bespreekbaar maken

Praten over de crisis is goed om tot inzichten te komen die je zelf misschien niet had bedacht. Als het betrekken op je beleggingen zal je nu overwegen om uit te stappen. Maar is dat verstandig? Uitstappen kan een vorm zijn van verlies nemen en wanneer stap je dan weer in? Goed om te weten is dat het timen van de beurs zelfs door specialisten niet te doen is. Het belangrijkste is vasthouden aan de strategie die je hebt gekozen. Een gesprek opzoeken met een beleggingsspecialist kan je helpen met de keuze wat te doen.

Herstellen kost tijd

Als je ziek bent heb je tijd nodig om te herstellen hiervan, helaas ondervinden we dat met zijn alle op dit moment. Voor een crisis werkt dat hetzelfde, het heeft tijd nodig om te herstellen, dit is ook van belang voor je beleggingsportefeuille. De tijd die het nodig heeft om te herstellen is lastig in te schatten, maar het blijkt uit cijfers van bijvoorbeeld de AEX dat de markt op termijn altijd weer aansterkt en daarmee ook je beleggingsportefeuille. Bij een dalende beurs is het aantrekkelijk om in te gaan stappen, ook dit is echter lastig te timen, wat hierbij wel slim kan zijn is gespreid instappen.

Kijk naar je beleggingshorizon

Als je gaat beleggen doe je dat voor de lange termijn. In de tijd dat je aan het beleggen bent is de markt waarschijnlijk al een aantal keer omhoog gegaan, maar ook een aantal keer omlaag. Zoals ook de afgelopen weken gebeurd. Beleg daarom nooit met geld wat je op korte termijn nodig hebt, maar kijk beleg met geld wat je voor een langere termijn kan missen.

Coronavirus en beleggen

In deze periode kan je overwegen om te gaan beleggen maar zal je ook veel risico’s hieraan zien, terecht. Beleggen brengt immers ook risico met zich mee. Een gesprek met een specialist van bijvoorbeeld Evi van Lanschot zou kunnen bijdragen aan de keuze waar je voor staat.