Tips voor het kopen van aandelen

In het artikel hoe aandelen kopen vind je alle informatie die je nodig hebt om te bepalen waar en hoe je het beste aandelen kunt kopen. Het is belangrijk om een goede partij te kiezen voor de handel in aandelen. Ook is het verstandig om deze tips toe te passen zodat je betere resultaten haalt met je beleggingen in aandelen.

Tip 1: doe goed onderzoek

Veel beginnende beleggers kopen een aandeel omdat ze het goed kennen. Ze houden bijvoorbeeld van de iPhone en kopen daarom een Apple aandeel. Dit is echter geen goede beleggingsstrategie. Het is belangrijk om goed te onderzoeken hoe het bedrijf er daadwerkelijk voor staat.

Dit kan je doen door in de cijfers te duiken. Bedrijven die verhandelbaar zijn op de beurs, moeten altijd al hun cijfers openbaar publiceren. Je kan op de balans zien hoe het bedrijf er financieel voor staat. Ook kan je via de resultatenrekeningen vaststellen of het bedrijf nog steeds periodiek winst weet te maken.

Ook is het slim on de sector te onderzoeken. Bekijk of het bedrijf goed inspeelt op de laatste marktontwikkelingen. Denk je dat de sector veel potentie blijft hebben in de toekomst? Dan kan het bedrijf zomaar beter presteren.

Tip 2: kies de juiste broker

Een veelgemaakte fout bij beleggers is het openen van een beleggingsrekening bij hun eigen bank. Het product is in zekere zin natuurlijk hetzelfde: een aandeel Apple ongeacht waar je het koopt. Toch is het belangrijk om een goede broker te kiezen. De kosten van beleggen bij de ene broker en bij de andere broker kunnen namelijk sterk verschillen.

Een hoger kostenpercentage kan de winstgevendheid van je belegging op de lange termijn sterk beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken hoeveel je betaalt voor een aandelentransactie bij je broker.

Ook is het slim om te letten op de randvoorwaarden. Sommige brokers mogen je aandelen bijvoorbeeld uitlenen aan andere partijen wat weer extra risico’s met zich meebrengt. In het artikel brokers met elkaar vergelijken ontdek je direct welke brokers betrouwbaar zijn. Op die manier kan je vaststellen bij welke broker je graag zou willen beleggen.

Tip 3: spreid je beleggingen

De beste manier om je risico’s te beperken, is door je risico’s zoveel mogelijk te spreiden. De kans dat één aandeel het slecht doet is altijd aanwezig. Een bedrijf kan bijvoorbeeld betrokken raken in een schandaal waardoor beleggers het vertrouwen verliezen. Dit gebeurde bijvoorbeeld met BP na een groot olielek.

Je kan je beschermen tegen dit soort crashes door gespreid te beleggen. Wanneer je aandelen koopt in verschillende regio’s en sectoren, beperk je de kans dat je een groot verlies leidt met je belegging. Natuurlijk is er nog steeds een systeemrisico: de coronacrisis zorgt er bijvoorbeeld voor dat bijna alle aandelen slecht presteren. Toch wil je als belegger zoveel mogelijk je beleggingen beschermen.

Tip 4: wees je bewust van de risico’s

Beleggen neemt altijd risico’s met zich mee. Aandelen kunnen flink in waarde dalen en je kan soms de volledige inleg verliezen. Het is daarom van belang om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.

Wanneer je belegt met geld dat je eigenlijk niet kan of wilt missen, bestaat er het risico dat je irrationele acties uitvoert. Wanneer de markten crashen sluit je de positie bijvoorbeeld vanuit een negatieve emotie en mis je de opvolgende opleving. Lees je daarom goed in de risico’s van aandelen en beleg alleen wanneer je bereid bent om die risico’s te dragen.