Biedt het COVID-19 keurmerk ook kansen voor beleggers?

Het is tot nu een zwaar jaar voor de beurzen. Sinds het begin van jaar verloren de meeste beursindices al tot zeker 30 procent. De behoorlijke winsten van de afgelopen jaren werden daarmee flink weggespoeld, waardoor we weer eens werden herinnerd aan het feit dat de beurzen nog steeds niet immuun zijn voor flinke klappen. Maar slechte tijden bieden natuurlijk ook kansen voor beleggers, mits die uiterst selectief te werk gaan. Dat betekent dat er goed gekeken moet worden naar wat bedrijven doen om op een zo goed mogelijke manier uit de crisis te krabbelen. Het nieuwe keurmerk voor COVID-19 zou wel eens iets kunnen zijn om op te letten.

Keurmerk voor COIVD-19 preventiemaatregelen

Om uit de lockdown te kruipen is het voor bedrijven en organisaties nodig manieren te vinden om de bedrijfsvoering binnen de geldende richtlijnen voort te zetten. Het COVID-19 keurmerk kan daarbij helpen. Het keurmerk is er voor bedrijven en organisaties die hun preventiemaatregelen in het kader van COVID-19 willen laten toetsen aan de geldende nationale of internationale eisen, aangevuld met eventuele aanvullende branche- of bedrijfsrichtlijnen. Bij bedrijven en organisaties die dit keurmerk willen, wordt periodiek een beoordeling uitgevoerd. Hierbij worden de protocollen en preventiemaatregelen van het bedrijf of de organisatie gecontroleerd. Voldoet dit beleid om verspreiding van het coronavirus te beperken aan de geldende richtlijnen, dan is de beloning het COVID-19 keurmerk. Het COVID-19 keurmerk van Kiwa is gebaseerd op de structuur van internationale ISO-normen, waardoor het ook eenvoudig kan worden gecombineerd met andere managementsystemen en Kiwa ISO certificeringen.

Waarom is het interessant voor beleggers?

Beleggers snakken, net als bedrijven, naar licht aan de horizon en zicht op verbetering. Voor bedrijven is dat een snel einde van de lockdown. Een handige belegger moet verbetering ruim van tevoren zien aankomen om de maximale winst te kunnen behalen op aandelen van een bedrijf. Aandelen van een bedrijf dat uiteindelijk – zonder opleving – failliet gaat, even enkel verlies. Het COVID-19 keurmerk is nog jong, waardoor relatief weinig bedrijven hiermee gecertificeerd zijn. Met het keurmerk kunnen bedrijven dus vrij eenvoudig een stapje meer zetten dan de concurrentie. Omdat een bedrijf of organisatie met het keurmerk kan aantonen volledig op de hoogte zijn van alle preventiemaatregelen en daar op een goede manier mee te werken, kan dit klanten het vertrouwen bieden om het bedrijf weer op te zoeken. Zo gloort er voor deze bedrijven eerder licht aan de horizon dan bij bedrijven die dat stapje extra niet zetten. De kans dat de waarde van aandelen van bedrijven met het keurmerk voor COVID-19 preventiemaatregelen gaat stijgen, is daarmee groter dan bij bedrijven die hierin niet investeren. Wanneer je dus goed in de gaten houdt waar dit keurmerk wordt uitgedeeld, kun je mogelijk op tijd instappen met aandelen die mogelijk in de nabije toekomst in waarde gaan stijgen.

Geschikt voor vrijwel elke organisatie

Het keurmerk voor COVID-19 preventiemaatregelen is geschikt voor vrijwel elke organisatie, wat het extra interessant maakt voor beleggers om goed in te gaten te houden waar het wordt ingezet. Winkelketens kunnen zich COVID-19 certificeren, maar ook in de horecabranche kan het keurmerk behaald worden. Ook op sportschoolketens en schoonmaakbedrijven kan het keurmerk toegepast worden. Verder kunnen ook instellingen als musea, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen het COVID-19 keurmerk behalen, maar dit is voor de beurzen en beleggers minder relevant.