VoIP: de toekomst van telefonie

Wellicht klinkt de term VoIP niet geheel onbekend, maar kun je het nog niet geheel plaatsen. Het is een afkorting die staat voor Voice over IP. Kort gezegd komt IP telefonie neer op bellen via een internetverbinding. Steeds meer bedrijven stappen over naar deze vorm van telefonie. Zij die het niet doen, gaan op den duur achterlopen op concurrenten. De enorme groei die VoIP-markt doormaakt is in kaart gebracht in een onderzoek van WhaTech, waaruit blijkt dat deze markt in 2022 maar liefst 194 miljard dollar waard gaat zijn. We vertellen je meer over IP telefonie.

Voip bellen

Veel voordelen die traditionele telefonie gaan verdringen

Het internet verovert de wereld alleen maar verder. De kans dat traditionele telefonie daarbij verdrongen gaan worden, is reëel. Bedrijven en particulieren die nog vasthouden aan oude gewoontes, worden op den duur simpelweg over de drempel geduwd. VoIP heeft tal van voordelen die bedrijven kunnen helpen hun efficiëntie te vergroten die voor traditionele telefonie niet gelden. Ook dat ondersteunt de gedachte dat VoIP aanzienlijk toekomstvaster is dan traditionele telefonie. Het draagt bij aan het waarborgen van de toekomst van bedrijven. Uiteindelijk moeten ze allemaal met de tijd mee. Op dit moment is bijvoorbeeld al zo’n 57 procent van alle bedrijven in het Verenigd Koninkrijk bezig met het overwegen van VoIP.

Vast en mobiel integreren

Er zijn momenteel nog altijd meer bedrijven die vaste lijnen gebruiken dan bedrijven die enkel gebruik maken van mobiele toestellen. Dit terwijl IP telefonie juist de mogelijkheid biedt om onsite en offsite communicatie te integreren. Vast en mobiel integratie maken een vast toestel overbodig en zorgt ervoor dat je overal waar je zakelijk bereikbaar wilt zijn dit ook kunt zijn. Uiteindelijk biedt dit de mogelijkheid dat personeel enkel op hun eigen ‘device’ hoeven te werken. Daardoor kan er bespaard worden door bedrijven op apparatuur, terwijl medewerkers er juist flexibeler door kunnen gaan werken. Het spreekt voor zich dat steeds meer bedrijven die kant op gaan bewegen in de toekomst. Met dat in het achterhoofd kunnen we een ironische glimlach terugkijken op de tijd waarin we ons niet konden voorstellen dat we een groot deel van ons werk op een telefoon of tablet zouden gaan doen. Beide zijn inmiddels steeds meer een soort draagbare computer geworden.

Bellen voip

Generatieverschil

Het is menselijk om veranderingen niet meteen te willen accepteren. Dat zie je in veel dingen terug, zoals sociale thema’s, maar zeker ook in de telefonie. De oudere generatie houdt vaak vast aan de analoge telefoonlijn. De jongere generatie is bekender met de techniek van vandaag en omarmt deze. De toename van jonge mensen in het bedrijfsleven gaat ervoor zorgen dat het gebruik van VoIP alleen maar verder gaat toenemen.

Stekker uit ISDN

Bedrijven en particulieren die gebruik maken van een ISDN-telefoonlijn moeten sowieso een nieuwe oplossing gaan zoeken voor hun telefonie. KPN trekt in september de stekker uit ISDN, waardoor men gedwongen wordt om een alternatief te zoeken. Dat zou wel eens hét moment kunnen zijn waarin er een flinke groei van VoIP gebruikers waar te nemen gaat worden.