Eigenschappen van bitcoin

Over de laatste decennia zal de introductie van de verschillende cryptovaluta zeker als één van de meest in het oogspringende gelden. Met de zogenaamde cryptovaluta bedoelen we valuta die niet via de klassieke banken verhandeld wordt maar louter digitaal. De bitcoin geldt als de meest bekende cryptomunt. Deze munt is ook als eerste gestart. Een andere bekende munt is de ripple. De bitcoin geldt dus als meest bekende cryptomunt. Crypto kopen kan onder andere bij Litebit.eu.

Crypto koersen

Juist decentraal

We kunnen twee verschillende schrijfwijzen van de bitcoin zien: met de hoofdletter staat voor het decentrale betaalsysteem. De bitcoin die met een kleine letter is geschreven staat voor de munt als digitale betaaleenheid. Het is natuurlijk geen verassing dat de bitcoin de eerste munt was die digitaal verhandeld werd. De meeste cryptokenners noemen de decentraalheid van de cryptovaluta als het meest onderscheidende met de traditionele munten. De cryptowereld is totaal anders dan de klassieke betaalwereld. In de cryptowereld bestaan geen rentes en alle processen gaan 100% decentraal. Toezicht op wat voor manier dan ook is in het crypto-universum dus totaal afwezig.

Bitcoin van start

In tegenstelling tot de klassieke betaalwereld geschieden transacties tussen gebruikers direct met elkaar (1 op 1 dus). Dit worden ook wel zogenaamde peer-to-peer handelingen genoemd. De transacties in cryptovaluta worden allemaal verwerkt via zogenaamde netwerk nodes. Een node in de informatica is een apparaat of een structuur die als een zelfstandige eenheid beschouwd kan worden. Het verwerken van de transacties wordt cryptografie genoemd. Dit is een centraal proces waarna de transacties hier naar de blockchain gaan. Iedere tien minuten gaan de blokken met transacties naar de blockchain.

Blockchain staat dus letterlijk voor een rij aan blokken. Het was de Amerikaanse programmeur Wei Da die in 1998 de eerste blockchain beschreef. 11 jaar later pas, in 2009, was het Satoshi Nakamoto die al eerste een blok als opensource software verwerkte.
Bitcoin koers
Daarom wordt hij dan ook gezien als de absolute grondlegger van de bitcointechniek. Eén van de grootste triggers om de techniek van blockchain van de grond te tillen was om het probleem van het 'double spending' op te lossen of zelfs te omzeilen. Bij de blockchain verwerking is er dus altijd maar één centrale partij. Er is daarom dus geen sprake van "double spending". Bij "double spending" zijn er altijd transacties van de betaler naar de centrale partij en dan weer naar de ontvanger. Omdat er bij de blockchain dus geen tussenpartij (lees bank) is, is er daarom ook maar 1 transactie en geen 2.

Naast de bitcoin zijn er natuurlijk nog tal van andere cryptovaluta. Enkele andere bekende zijn ethereum, litecoin, dogecoin en de IOTA.