Nagelmackers European Real Estate Fund bekroond met 5 Morningstar-sterren

Op 16 juni 2017 lanceerde Bank Nagelmackers haar eigen vastgoedfonds: het Nagelmackers European Real Estate Fund. Dit fonds belegt uitsluitend in beursgenoteerde vastgoedbedrijven binnen de eurozone. De lancering van het fonds werd met argusogen bekeken. De Duitse 10-jarige rente, die een belangrijke impact heeft op vastgoed, was immers lichtjes beginnen stijgen nadat deze zich in 2016 enkele maanden in negatief territorium had bevonden. De algemene marktconsensus toen voorspelde dat deze stijgende trend zich gradueel zou voortzetten waardoor de marktappetijt voor beursgenoteerd vastgoed wel eens minder gunstig zou kunnen worden.

Maar niets was minder waar! Het aanhoudend soepel monetair beleid van de centrale banken hield de Duitse 10-jarige rente op een zeer laag niveau. Deze gunstige rente-omgeving bleef dan ook steun geven aan de vastgoedsector totdat begin dit jaar het coronavirus abrupt een einde maakte aan een lange periode van stijgende aandelenkoersen. De massale vraag naar huuruitstel of kwijtschelding van huur is immers een nooit eerder gezien fenomeen wat de beleggers duidelijk heeft opgeschrikt.

Desondanks kan het Nagelmackers European Real Estate Fund mooie rendementen voorleggen. Sinds de lancering bedraagt het jaarlijks rendement van het fonds 5,66%1. De EPRA Eurozone Capped index, die als referentie-index fungeert, genereerde over dezelfde periode een negatief rendement van 0,95%1. Sinds het begin van het jaar kijkt de referentie-index aan tegen een verlies van 20,73%1. Het Nagelmackers European Real Estate Fund kon over dezelfde periode het verlies beperken tot 13,62%1.

Deze outperformance is te danken aan enkele strategische beslissingen. Zo werd een groot deel van het fonds belegd in Duits residentieel vastgoed. Het onevenwicht tussen vraag en aanbod op de Duitse woningmarkt maakte dit segment immers zeer aantrekkelijk. Ook het logistieke segment nam een belangrijke plaats in wegens de mooie groei-opportuniteiten, onder meer dankzij de opmars van e-commerce. Tevens werd aandacht geschonken aan de politiek van de vergrijzing en kreeg ook zorgvastgoed een vooraanstaande plaats in het fonds. Het belang van het retail segment, wegens de toenemende digitalisering verguisd door de markt, werd doorheen de voorbije jaren dan weer sterk afgebouwd. Deze strategische positionering is eveneens de reden waarom het fonds het in 2020 significant beter doet dan de referentie-index. Eind juni wordt de grootste positie in het fonds ingenomen door Vonovia (Duits residentieel vastgoed), gevolgd door VGP (logistiek vastgoed).

De mooie performance van het fonds werd recent door Morningstar bekroond met 5 sterren. Uiteraard zijn we hier ontzettend blij mee, maar we beseffen ook dat dit niets zegt over de toekomst. We blijven ons dan ook iedere dag inzetten opdat we deze sterren zo lang mogelijk zouden kunnen behouden. Pascale Nachtergaele en Rik Dhoest zijn de beheerders van het Nagelmackers European Real Estate Fund.