Hoe begin je met het opbouwen van kapitaal?

Beleggen voor beginners, zo zou je jouw eerste stappen richting het opbouwen van kapitaal kunnen omschrijven. Hoe begin je ermee? Wat is veilig en wat moet je absoluut niet doen? In dit artikel geven we je er meer informatie over, zodat je goed van start kunt gaan.

Staar je niet blind op rendementen

De grootste valkuil voor beginnende beleggers is dat ze zich al rijk rekenen als ze de rendementen zien die aandelen hebben gegenereerd in de loop der tijd. Het is belangrijk dat je altijd beseft dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. De toekomst is niet te voorspellen, zeker niet als het om aandelenkapitaal gaat.

Bepaal daarom altijd eerst welk deel van je vermogen je wilt gebruiken om meer kapitaal mee op te bouwen. Mochten de resultaten tegenvallen, dan moeten er immers geen problemen ontstaan voor je dagelijkse inkomsten en uitgaven. Bereken welke buffer je nodig hebt en ga alleen beleggen met het geld dat er dan nog overblijft.

Hoe meer risico, hoe meer kapitaal je kunt opbouwen

Of je nu investeert in een startup of aandelen koopt, het risico dat je loopt is altijd verbonden met de winst die je kunt behalen. Loop je veel risico, dan is de kans op een grote financiële klapper groter dan bij een laag risico. Daar staat ook tegenover dat er een grotere kans bestaat dat je inleg verdampt. Je zult voor jezelf de afweging moeten maken wat het risico is dat bij jou past.

Als je een kapitaal wilt opbouwen, dan kijk je naar de lange termijn. Dat is een goede strategie, want beleggen brengt het meeste op wanneer je over de koersschommelingen op korte termijn heen kijkt. Kies voor goed gespreide aandelenbeleggingen en je hebt na tien jaar of meer een mooie kapitaalgroei bereikt.

Zorg voor spreiding van je kapitaal

Omdat je kiest voor beleggen, weet je dat je (een deel van) je inleg kunt verliezen. Dat wil je het liefst voorkomen. De beste manier om dat te doen is je kapitaal te spreiden over meerdere soorten beleggingen. Zo haal je alsnog een gunstig rendement als er in een bepaalde hoek tegenvallers zijn.

Koop bijvoorbeeld aandelen van bedrijven die in diverse branches actief zijn en richt je ook op edelmetalen en staatsobligaties. De positieve uitschieters in je portefeuille compenseren zo de negatieve. Zeker op de lange termijn is dit een bewezen strategie. Voorkom dat je afhankelijk bent van dat ene aandelenfonds en kies voor spreiding.

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.