Hoe houd je de noodzakelijke kosten laag als zzp’er?

Een bedrijf beginnen brengt kosten met zich mee. Afhankelijk van hetgeen jij gaat doen, kunnen de kosten sterk van elkaar verschillen. Wanneer je als zzp’er begint, wil je de kosten ongetwijfeld zo laag mogelijk houden. Logisch, want iedere besparing is mooi meegenomen. Toch moet je een aantal noodzakelijke uitgaven doen. Als zzp’er kun je deze kosten gelukkig laag houden. Hoe? Dat vertellen wij je in deze tekst. Ideaal, want het starten van een onderneming is immers al duur genoeg.

Kies voor een goedkope zakelijke rekening

Wanneer je voor jezelf begint, open je zeer waarschijnlijk een zakelijke rekening. Hierdoor houd je zakelijk en privégeld namelijk gescheiden. Het openen van zo’n rekening is weliswaar niet verplicht, maar toch doen veel ondernemers het wel. Bij de meeste banken kun je een privérekening namelijk niet gebruiken als zakelijke rekening.

Een zakelijke rekening is niet bij iedere bank even duur. Kijk daarom altijd eerst naar de prijs voordat je een rekening opent. Je kunt hier het beste een vergelijking voor maken. Heb je geen zin om hier tijd en moeite in te steken? Dit is de goedkoopste zakelijke rekening!

Bespaar op een boekhoudprogramma

Als zelfstandig ondernemer moet je jouw administratie bijhouden. Sommige ondernemers gebruiken hier Excel voor. Dit doen zij voornamelijk om geld te besparen. Je hoeft in dat geval namelijk geen boekhoudprogramma te kopen. Sommige boekhoudprogramma’s kosten inderdaad geld, maar er bestaan gratis boekhoudprogramma’s voor starters. Een gratis programma biedt jou verschillende mogelijkheden, zoals het versturen van facturen en offertes. Met zo’n programma verstuur je professionele facturen en offertes, wat bijdraagt aan de uitstraling van jouw bedrijf.

Betaal met jouw zakelijke rekening

Een zakelijke rekening ziet er niet alleen professioneel uit, je kunt er ook mee besparen op noodzakelijke kosten. Over de spullen die jij aanschaft om met jouw bedrijf te kunnen beginnen, wordt namelijk btw geheven. Dit is vaak 21 procent. Als zzp’er kun je deze btw terugvragen. Dit kan alleen wanneer het een zakelijke aankoop betreft. Betaal spullen voor jouw bedrijf daarom altijd met een zakelijke rekening. Je krijgt in dat geval 21 procent van het aankoopbedrag terug. Wanneer je veel en/of dure spullen koopt, bespaar je op de noodzakelijke kosten.