Tegenvallende koersen? 5 tips om geld te besparen in het dagelijks leven

Het zijn onzekere tijden voor niet alleen de Nederlandse economie, maar de hele wereldeconomie. Niemand kan voorspellen hoe lang het coronavirus nog ons leven gaat domineren, en dat maakt de situatie voor veel bedrijven er niet rooskleuriger op. Daarmee is het ook een onzekere tijd voor de belegger, die mogelijk te maken krijgt met een waardedaling van zijn aandelen. Heb jij ook te maken met een flinke financiële tegenvaller? Dan geven we een paar tips voor hoe je op andere, heel simpele zaken in het dagelijks leven wat geld kunt besparen.

Beleggen in goud

Minder dure inkt

Ben jij de trotse bezitter van een printer? Dan weet je vast ook wel dat inkt kopen een duur geintje is. Printerfabrikanten verzinnen hun eigen cartridges om daar vervolgens onevenredig veel geld voor te vragen. Dat is immers hun verdienmodel. Maar dat wil niet zeggen dat die inktcartridges niet na te maken zijn. Zodoende zijn er ook cartridges van een huismerk op de markt. Analyse wijst uit dat die huismerk cartridges vele malen voordeliger zijn. Verder kun je natuurlijk ook besparen op je inktverbruik door je wat vaker af te vragen of een afdruk wel echt noodzakelijk is, tekst op de conceptstand te printen en een inktbesparend eco-lettertype als Ecofont of Ryman Eco te gebruiken.

Verwarming 1 graad lager

We zitten weer in de wintertijd, en dan is het al snel verleidelijk om de thermostaat een stuk hoger te zetten. Veel huishoudens verwarmen nog steeds het huis met behulp van aardgas, en een hoog verbruik resulteert dan in een hoge energierekening. Zet de verwarming eens een graadje lager dan je eigenlijk van plan was. Vaak merk je het verschil niet eens, en anders kun je altijd een warme trui aantrekken. Je kunt zo namelijk tot wel 6 procent op je energierekening besparen.

Radiator afstoffen

In het verlengde van het vorige hebben we nog een tamelijk bizar klinkende tip: stof je radiatoren eens helemaal goed af. Waarom? Omdat een stoffige radiator tot 30 procent minder krachtig kan zijn. Je hebt dan dus meer energie nodig om het gewenste resultaat te bereiken, en dat is eigenlijk zonde en onnodig. Gebruik een föhn om moeilijk bereikbare stof weg te blazen.

Aanbiedingen groot inkopen

Sparen en beleggen
Je kunt investeren om winst te maken, maar je kunt ook investeren om geld te besparen. Dat kan al door slim boodschappen te doen. Kijk eens goed rond welke producten er allemaal voor een flink lagere prijs in de aanbieding zijn. Koop producten die je gebruik en die lang houdbaar zijn groot in, zodat je op de middellange termijn geld bespaart.

Koopzegels

Wil u koopzegels? Waarschijnlijk antwoord je uit een reflex standaard ‘nee’. Maar als je koopzegels gaat sparen, maak je daar meer winst mee dan je aan rente van de bank krijgt. Daarom is dit eigenlijk best een interessante manier van sparen.

Verder is zuinig leven natuurlijk het devies als het financieel even wat minder gaat, bijvoorbeeld door beroerde aandelenkoersen. We blijven Nederlanders, dus zuinigheid is wel een beetje aangeboren. Doe er je voordeel mee!