Aandelen kopen of verkopen bij een crash of juist niks doen?

Als we kijken naar de statistieken dan is de kans levensgroot dat je vroeg of laat te maken krijgt met een beurscrash. Als we alleen al kijken naar de S&P 500 index dan zien we dat er in de afgelopen zeventig jaar liefst 38 keer sprake was van een daling van tenminste 10 procent van de aandelenkoersen. Voorkomen kun je een beurscrash niet, je kunt je er wel al op voorbereiden en bepalen wat je in een dergelijk geval doet.

Doe niets en houd je aan de uitgestippelde strategie

De aandelenkoersen staan voortdurend onder druk. Kijk maar naar de huidige situatie met Covid-19, de Brexit en de onlangs gehouden presidentsverkiezingen in Amerika. Het zijn zomaar zaken die voor een beurscrash kunnen zorgen. De gouden tip, zo zeggen mensen die al vaker met een beurscrash te maken hadden, is niets doen. Dat is lastig, maar het is altijd beter om vast te houden aan de uitgestippelde strategie. Ga je geforceerd met de herbalancering van de portefeuille aan de slag, dan levert dat vaak meer schade op dan de marktcorrectie die optreedt door de crash.

Euronext amsterdam aex analist

Zorg voor een noodpotje en bewaak de lange termijn doelen

Belangrijk is om een noodpotje te hebben. Idealiter heb je voldoende spaargeld om het tussen de drie en de zes maanden uit te zingen. Dat geld beleg je niet, maar houd je gewoon op je spaarrekening. Ga je vanwege een beurscrash wel met herbalancering van je portefeuille aan de slag, doe dit dan voorzichtig. Wat je ziet is dat mensen ineens heel erg defensief worden en dat ze aandelen inruilen voor de meer degelijke obligaties. Niet doen! Houd zelfs tijdens een crash altijd die stip aan de horizon in beeld. Houd je dus aan de lange termijn doelen die je gesteld hebt.

Beleg in indexfondsen of vastgoed

Wat je ook kunt doen is beleggen in indexfondsen. Spreiding is namelijk erg belangrijk want met spreiding beperk je de risico’s. Spreiding creëer je niet als je alleen handelt in een aantal losse aandelen, voeg daarom een aantal indexfondsen toe. Wat ook beschermt tegen een beurscorrectie is vastgoed. Vastgoed heeft namelijk minder samenhang met aandelen. Tenslotte; zorg dat je behalve het noodpotje nóg wat geld achter de hand hebt. Aandelen kopen tijdens een crash kan zeer de moeite waard zijn namelijk, er is immers sprake van ondergewaardeerde aandelen. Die aandelen kun je juist dan tegen een aantrekkelijke prijs toevoegen aan je portefeuille.