Geld lenen nog nooit zo goedkoop

De rentes blijven maar dalen. Voor pensioenfondsen en spaarders is de dalende rente een drama. Bij een aantal banken kost sparen tegenwoordig zelfs geld! Mensen die een hypotheek of lening willen afsluiten, hebben echter weinig te klagen: geld lenen is nog nooit zo goedkoop geweest.

Hoe komt het dat de rentes zo laag zijn?

Net als op elke andere markt bepalen vraag en aanbod ook op de rentemarkten de "prijs". Het aanbod van geld is momenteel enorm. Dit komt allereerst doordat instanties als de Europese Centrale Bank (ECB) staats- en bedrijfsleningen opkopen om de rentes te drukken. De ECB wil op die manier overheden, consumenten en bedrijven aansporen om meer geld uit te geven. Zo krijgt de economie een impuls krijgt en wordt de inflatie aangejaagd. Dit is belangrijk om de negatieve effecten van de coronacrisis zo veel mogelijk op te vangen.

Ontwikkeling rente sinds 2000

Een jaar of 10 geleden zagen we een vergelijkbaar beeld tijdens de kredietcrisis van 2007-2011. Vanaf dat moment is er van alles gedaan om de rentes zo laag mogelijk te houden. In onderstaand plaatje is dit goed zichtbaar.

U ziet daar de kapitaalmarktrente (10 jaars staatslening van Nederland) en de geldmarktrente (1 maands Euribor) sinds het begin van deze eeuw. Duidelijk is dat de rentes rond 2009 zijn gaan dalen en dat de kapitaalmarktrente nu al ruim een jaar negatief is. De geldmarkrente ligt al veel langer onder het nulpunt.

Euribor koers

Ontwikkeling hypotheekrente en leenrente

De beweging van de rentes waar u als consument mee te maken krijgt als u geld wilt lenen kennen is vaak vergelijkbaar met de hierboven weergegeven marktrentes. In onderstaande grafiek ziet u:

 • de laagste 10 jaars hypotheekrente
 • de laagste rente voor een persoonlijke lening van 25.000 euro

  Rentestanden

  Bron: ActueleRentestanden.nl

  Het verloop van de hypotheekrente ziet er ongeveer hetzelfde uit als dat van de kapitaalmarktrente. Ook de rente als u geld wilt lenen volgt de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente, zij het met een duidelijke vertraging.

  Wat kan ik met die lage rente?

  U kunt nu denken: leuk om te weten dat de rente zo laag is, maar wat kan ik ermee? Geld lenen kost altijd geld tenslotte, óók bij een lage rente. Ook al is het goedkoop qua rente – geleend geld moet ooit terugbetaald worden. Het is dan ook geen goed idee om extra geld te gaan lenen voor onnodige uitgaven, hoe laag de rente ook is.

  Maandlasten lening omlaag

  Heeft u lopende leningen – dan kunt u wellicht mooi profiteren van de lage rentestand. Of het nu gaat om een hypotheek of een persoonlijke lening: kijk eens naar de mogelijkheden van oversluiten. De rente voor uw bestaande lening is hoogstwaarschijnlijk (veel) hoger dan voor een nieuwe, waardoor uw maandlasten omlaag kunnen als u de lening oversluit.

  Hypotheek oversluiten

  Vooral bij hypotheken geldt vaak dat u voor dat renteverschil een vergoeding moet betalen: de boeterente. Desondanks kan het oversluiten van een hypotheek interessant zijn omdat u dan voor lange tijd kunt profiteren van de huidige lage hypotheekrente.

  Lening oversluiten

  Leningen zijn veelal zonder boete af te lossen. Dat maakt het oversluiten van leningen heel lucratief: u ruilt uw lopende lening met hogere rente in voor een nieuwe lening met lagere rente.