Tips om Risico’s van Cryptocurrency te beheren met Cyberbeveiliging

Cryptocurrency, voor velen een nog onbekend fenomeen. Toch is het de laatste jaren enorm aan de weg aan het timmeren. De voordelen van deze digitale betaalmethode zijn onomstreden. Toch zijn er ook grote nadelen wat betreft de online veiligheid van dit soort valuta. In dit artikel bespreken we dan ook de verschillende risico’s voor cyberbeveiliging die cryptocurrencies met zich meebrengen én natuurlijk hoe je deze kunt voorkomen.

Beveiliging van je account

Allereerst is natuurlijk de beveiliging van je account cruciaal. Bij cryptocurrencies gaat het in dit soort gevallen over een wallet. Deze wordt vaak beveiligd door middel van een code, key of wachtwoord. Het is echter van groot belang dat de beveiliging in orde is. Wanneer jouw account namelijk op de een of andere manier gehackt wordt, is de online valuta vrijwel niet meer te traceren. Bovendien ben je hier vaak niet tegen verzekerd, waardoor je in sommige gevallen een groot bedrag kwijt bent.

It servers Hackers gebruiken vaak jouw persoonlijke devices, zoals smartphones, tablets en laptops, om toegang te krijgen tot de wallet. Vervolgens sluiten ze jou buiten, waardoor je geen toegang meer hebt tot je eigen account. Op die manier kunnen zij het geld overal naartoe versturen.

Kennis is macht

Hierboven zijn de hackers al even aan bod gekomen. De belangrijkste troef die de hackers in handen hebben, is de kennis van verschillende computersystemen en hoe deze met elkaar in verband staan. Nou willen we hiermee niet impliceren dat je over hetzelfde kennisniveau moet beschikken, maar we willen je wel motiveren dat je jezelf moet inlezen in de cryptocurrency. In veel gevallen profiteren hackers namelijk van de onwetendheid bij een groot deel van de bevolking.

Veel investeerders in cryptocurrency hebben er namelijk in geïnvesteerd omdat het veel in het nieuws is geweest en het daardoor aantrekkelijk werd. Hackers kiezen vooral deze mensen uit om er met de winst vandoor te gaan.

Kies voor een VPN

Een andere belangrijke maatregel die je kunt nemen om het risico te beperken, is door een VPN-applicatie aan te schaffen. Hierdoor loop je een stuk minder risico, aangezien jouw online gegevensverkeer hiermee versleuteld is. Je maakt met een VPN-verbinding met een externe server. Alles wat jij met het internet uitwisselt, gaat eerst versleuteld naar de server. Hierdoor kan een hacker jouw fysieke locatie niet achterhalen én kunnen jouw transacties ook niet onderschept worden door mensen met slechte bedoelingen.

Wil je zelf een dergelijke tool installeren, dan zijn er verschillende aanbieders die een VPN gratis proefperiode hebben. (Bijvoorbeeld, https://nordvpn.com/nl/risk-free-vpn) Op die manier kun je de applicatie voor een bepaalde tijd uitproberen en de voordelen ervan ervaren. Zo kun je kijken of je bereid bent om over te stappen op een maandelijks abonnement.

Let op voor malware

Malware is een methode waarbij er specifieke software op jouw laptop of device wordt geïnstalleerd. Is jouw laptop slecht beveiligd, dan wordt deze ook niet als gevaarlijk herkend. Malware wordt door hackers op verschillende manieren ingezet om jouw cryptocurrencies afhandig te maken. Ten eerste wordt de malware gebruikt om jouw device de cryptocurrency te laten minen. Hierdoor wordt jouw device gebruikt om geld te verdienen, alleen niet voor jezelf. Daarnaast heeft de malware de mogelijkheid om door te dringen tot bestanden die gebruikt worden om jouw wallet te managen. Op die manier wordt jouw wallet leeggehaald of gehackt, waardoor je niet meer kunt beschikken over de cryptocurrency.

Tot slot is het mogelijk dat de malware een zogenaamde keylogger bevat. Dit werkt eigenlijk als volgt. Wanneer je nieuwe cryptocurrency aanschaft, moet je het ontvangstadres van jouw wallet invoeren. De keylogger is in staat om dit ontvangstadres aan te passen aan een ander adres. Wanneer je op dat moment nieuwe cryptocurrency koopt, worden de aangekochte digitale valuta naar een andere wallet verstuurd en niet naar jouw eigen wallet.

Het grote nadeel van malware is dat hackers in staat zijn om dit maar te blijven ontwikkelen. Op die manier is het dan ook lastig om jezelf hiertegen te beschermen. De belangrijkste maatregelen die je op kunt nemen zijn:

  • Niet op verdachte e-mails klikken.
  • Vermijdt het klikken op advertenties op het internet.
  • Ook advertenties tijdens het gamen of als pop-up zijn hierdoor gevaarlijk.

    Er zijn dus een aantal verschillende maatregelen die je kunt nemen om het handelen in cryptocurrency een stuk veiliger te maken. Wanneer je deze maatregelen doorvoert, hoef jij je een stuk minder zorgen te maken wanneer je gaat handelen in cryptocurrency. Heb je zelf nog andere maatregelen die je neemt? Laat het ons weten in de reacties.