Ethereum gaat naar Proof-of-Stake-mining en komt dichter bij zijn 2.0-visie

Cryptocurrency ethereum heeft met succes de Beacon Chain-update uitgevoerd op 1 december 2020 en is nu bijna volledig gemigreerd naar Proof-of-Stake (PoS) -mijnbouw. Deze benadering gebruikt veel minder rekenkracht en is gericht op gebruikers die passieve storting-gebaseerde staking-beloningen opbouwen die vergelijkbaar zijn met rente op een vaste-depositorekening. Deze benadering moedigt langetermijn investeringen aan en maakt de cryptocurrency aantrekkelijker omdat geen enkel ander top-cryptocurrency project staking-beloningen biedt zoals ETH dat doet.

Koers ethereum

Ethereum koers

Hoewel de update succesvol is geweest en gebruikers er nu passieve beloningen mee kunnen verdienen, is het toch vermeldenswaard dat de cryptocurrency zich momenteel nog in de overgangsfase bevindt. Andere belangrijke updates zijn in de pijplijn, waaronder grote updates in 2021 en 2022 om te helpen bij het opschalen van het project. ethereum is tenslotte in de eerste plaats een programmeerbare blockchain en gedecentraliseerde supercomputer die universeel en gemakkelijk beschikbaar zou moeten zijn. Zal het de tand des tijds kunnen doorstaan en naar voren komen als het belangrijkste cryptocurrency-project dat de wereld ooit heeft gezien?

ethereum en zijn belangrijkste kenmerken

ethereum werd in 2015-2016 opgericht door Vitalik Buterin en andere mede-oprichters om te helpen bij het lanceren van een cryptocurrency die meer nut zou kunnen bieden dan alleen veilige transacties en een nieuwe digitale valuta. Nu draait het hoofdidee van ethereum om drie lagen en deze zijn:

1. Transactielaag voor cryptovaluta, ook bekend als hardwarelaag

Dit is min of meer hetzelfde als Bitcoin en andere cryptocurrency-projecten met alleen valuta. Deze laag bevat het register van alle geldtransacties en wordt veilig bewaard door knooppunten over de hele wereld in een gedecentraliseerd consensussysteem.

2. Smart Contracts Layer oftewel Solidity

Dit wijkt af van het oorspronkelijke mechanisme van Bitcoin, omdat het een andere laag beoogt waar mensen de blockchain zelf kunnen programmeren via de functie voor slimme contracten. Het is nuttig omdat het een robuuste aanpak is om transparante, onveranderlijke contracten te maken voor transacties van welke aard dan ook. Hiermee kunnen de gebruikers transacties uitvoeren met alles wat ze maar willen en dienovereenkomstig virtuele contracten opzetten. Andere cryptocurrencies zelf kunnen ook op deze laag van ethereum zelf worden gelanceerd.

3. ethereum Virtual Machine ook wel toepassingslaag genoemd

Dit was misschien wel de meest geavanceerde laag van het ethereum blockchain-netwerk. Hierdoor konden autonome applicaties op het netwerk worden geïmplementeerd. Deze zelfuitvoerende programma's zouden op een gedecentraliseerde manier draaien, aangezien ze tot in de eeuwigheid zijn ontworpen. Deze applicaties worden in het kort gedecentraliseerde applicaties of dApps genoemd. Er zijn verschillende succesvolle dApps ontwikkeld en geïmplementeerd op het Ethereum-netwerk.

Tekortkoming van het Ethereum-netwerk

Ondanks het ogenschijnlijk nuttige ontwerp van het systeem, kwam ethereum al verschillende keren in de problemen. Al vroeg met de beruchte DAO-hack van 2016 en later met schaalproblemen. In 2017-18 stond de cryptocurrency onder enorme druk vanwege:

  • Transactieproblemen die het netwerk vertraagden en een enorme achterstand in ETH-transacties veroorzaakten. De vergoedingen gingen ook als een gek omhoog, waardoor scepsis ontstond over het vermogen van het netwerk om zijn nieuwigheidsstatus af te werpen.
  • Schaalbaarheidsproblemen plaagden ook de toekomst van de cryptocurrency. Zowel de software als de applicatielaag hadden een beperkte capaciteit en deze werd echt blootgelegd door de plotselinge aanval van beperkingen in het licht van de aanzienlijke uitbreiding eind 2017.

    Vanwege deze enorme problemen besloot het Ethereum-team om de ethereum 2.0-update in drie fasen te implementeren.

    ethereum 2.0 en uitdagingen die voor ons liggen

    De eerste fase van Ethereum 2.0 is nu live en voorziet in een PoS (Proof of Stake)-mijnbenadering. Met deze belangrijke update gaat het netwerk nu over op een minder energie-intensief proces en worden houders beloond met passieve rendementen op basis van het vergrendelde bedrag. Dit is een grote stap voor het project, aangezien het een grote afwijking van de huidige norm beoogt en gebruikers nu tijdig rendement kunnen behalen, net als met conventionele fiat-valuta's. Op dit moment is de gemeenschap erg enthousiast en wordt een recordbedrag van de cryptocurrency in staking-portefeuilles gestoken. De langetermijneffecten van de migratie zijn echter nog niet bekend. Met deze update is het systeem in beweging om transactionele achterstanden weg te werken en de resulterende verhoging van de transferkosten.

    De weg die voor ons ligt is echter nog lang en moeilijk voor de cryptocurrency. De volledige ethereum 2.0-update is pas na 2 jaar klaar. Als alles volgens plan verloopt, kan het cryptocurrency-project het succesverhaal van het decennium in de cryptowereld worden en een enorme koersstijging meemaken. Als dat niet het geval is en de problemen blijven bestaan, zullen waarschijnlijk ook andere programmeerbare blockchains, zoals o.a. het nieuwe door Ripple opgezette Flare-netwerk.een enorme klap krijgen.