Gratis brokers zijn niet altijd de beste keuze

Bij de meeste banken betaal je hoge transactiekosten wanneer je handelt in aandelen. Voor kleine beleggingen is dit niet altijd interessant. De laatste jaren zijn er een aantal brokers bijgekomen die hierop inspelen. Hoewel ze beleggen voor de kleine man toegankelijker maken, zijn er toch ook een aantal minpunten. Zeker voor ervaren beleggers zullen ze niet snel tot het lijstje met De Beste Brokers in Nederland behoren.

Werking van gratis brokers

Amsterdam beursplein analist

Er zijn verschillende manieren waarop brokers gratis kunnen werken. Vroeger gebruikte men daar in het buitenland zogenaamde CFD's (contract for difference) voor. Bij het CFD-beleggen wordt de koersstijging of -daling van een onderliggend product, zoals aandelen, nagebootst. Het is daarbij mogelijk om zowel op koersdalingen als -stijgingen in te spelen. Ook het in fracties "aankopen" van aandelen was mogelijk. Voor een tientje kon je dan al een deeltje van Amazon kopen.

Sinds de Europese MiFID II-richtlijn pakken gratis brokers het tegenwoordig vaak anders aan. De orders voor deze aandelen gaan dan niet naar Euronext, maar naar een interne afhandelaar. Hierdoor liggen de transactie- en werkingskosten veel lager.

Gratis brokers kennen opvallende groei

Er zijn verschillende brokers die dergelijke concepten aanbieden en allemaal lijken ze een mooie groei door te maken.

Een daarvan is BUX Zero. Hier kan je commissievrij beleggen, wat natuurlijk voor een mooie besparing zorgt. Hierdoor kan je ook met kleinere bedragen beleggen, zonder dat de hoge transactiekosten de potentiële winst alvast tenietdoen.

Een andere gratis broker is eToro. Ook bij deze Israëlische broker is het in Nederland mogelijk om aandelen te kopen aan 0% commissie. Op een bepaald moment heeft het platform ook cryptomunten aan het aanbod toegevoegd, waardoor het in Nederland een snelle groei kende. Sinds 21 mei 2020 gelden er echter strengere regels voor dergelijke cryptoplatformen, waarbij onder andere een registratie bij de DNB noodzakelijk is. Een tijdige registratie lukte voor eToro echter niet en dus kregen de klanten te horen dat hun accounts vanaf 23 januari worden opgeheven, ongeacht of ze nu op winst of verlies staan. Het bedrijf heeft alvast aangegeven dat klanten dan maar naar een andere aanbieder moeten en dat ze, conform de voorwaarden waar hun klanten mee hebben ingestemd, geen verliezen of extra kosten vergoeden.

Addertjes onder het gras

Hoe dan ook moet je weten dat gratis heus niet altijd echt gratis is. In het geval van BUX Zero is het bijvoorbeeld zo dat de beursorder pas op het einde van de dag plaatsvindt. Hiermee weet je als belegger eigenlijk nooit aan welke prijs je koopt of verkoopt. Wil je toch meteen kopen of verkopen? Dan moet je wel gewoon transactiekosten betalen. Ook het aantal aandelen waarin je kan beleggen, is al met al toch heel beperkt. Voor een volleerde belegger die op zoek gaat naar opportuniteiten is het wellicht te magertjes.

BUX Zero communiceert voldoende over hun verdienmodel, maar zelfs dat is niet altijd even duidelijk. In de Verenigde Staten liep de gratis beleggingsapp Robinhood bijvoorbeeld al tegen problemen aan. Eind vorig jaar trof het dan ook een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond nadat het bedrijf beschuldigd werd van misleidende informatie. Het maakte gebruik van de zogenaamde PFOF-techniek (payment for order flow). Hierbij ontvangt de broker een vergoeding omdat het de orders doorstuurt naar andere marktpartijen. Klanten ontvingen hierdoor niet de beste prijs voor hun aankoop, maar werden daar niet van op de hoogte gebracht. Vaak werd het zelfs minder voordelig dan bij andere brokers die wel transactiekosten gebruiken. Deze praktijk is in de Verenigde Staten als zodanig niet illegaal, maar Robinhood had er wel duidelijk over moeten informeren. Het kostte de misleider van de armen en begunstiger van de rijken uiteindelijk 65 miljoen dollar.