Tips voor het scoren van een goedkope bankrekening

Wanneer je jong bent, heb je waarschijnlijk geen idee dat je als volwassene iedere maand best wat geld neer moet leggen om te kunnen leven. Een van de dingen waar je bijvoorbeeld geld voor moet betalen, is het hebben van een bankrekening. Niemand ontkomt daar (helaas) aan bij het hebben van zo’n rekening. Wat je wel zelf in de hand hebt, is voor welke bankrekening je gaat. De ene bank biedt namelijk een goedkopere rekening aan dan de ander. In dit artikel lees je enkele tips voor het scoren van een voordelige bankrekening die bij jou past.

Ga voor de juiste rekening

Sparen aandelen

In je zoektocht naar een passende bankrekening is het belangrijk om voor de juiste rekening te gaan. Daarom moet je voordat je begint met zoeken al weten naar wat voor een bankrekening je op zoek bent. Een student heeft bijvoorbeeld vaak een andere bankrekening nodig dan een volwassene met een eigen zaak. Je hebt de keuze uit een particuliere en een zakelijke bankrekening. Wanneer je geen eigen bedrijf hebt, moet je standaard de particuliere bankrekening hebben.

Kijk binnen dat segment welke rekening het beste bij je past. Wat is je situatie? Als student of jongere krijg je vaak extra korting, dus let daar goed op. Kijk ook eens naar de extraatjes. Heb je bijvoorbeeld nog een spaarrekening nodig? De gemiddelde Nederlander spaart namelijk wat af, dus dat is altijd handig. Open alleen bankrekeningen die je ook daadwerkelijk gaat gebruiken om op die manier geen onnodig geld kwijt te zijn.

Begin met het vergelijken van banken

Zodra je eenmaal weet welke bankrekening je nodig hebt, kan het zoeken beginnen. In Nederland zijn zoveel banken te vinden dat je echt moet weten wat je waar kunt krijgen en wat je waar moet betalen. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer per bank te kijken wat de voordelen zijn. Er zijn verschillende websites waar je je wensen in kunt vullen en waar vervolgens een aantal banken als resultaat tevoorschijn komen. Die banken worden op basis van jouw wensen uitgezocht, zowel voor particulieren als voor zakelijke klanten. Via zzpdaily.nl vind je binnen no time een passende zakelijke bankrekening en via Google zoek je als particulier zo’n vergelijker.

Het grote voordeel van banken met elkaar vergelijken is dat je precies weet wat je waar voor je geld krijgt. Let hierbij direct op de klantenservice en op de manier hoe je online betalingen kunt doen. Bij de ene bank heb je daar een speciaal kastje voor nodig, terwijl bij de andere bank een code voldoet. Het is dus heel persoonlijk wat je zelf het fijnst vindt. Kijk ook zeker eens naar wat je verwacht van een bank: wil je er alleen je betalingsverkeer mee kunnen checken of wil je ook op de hoogte worden gehouden van aandelenkoersen en ander nieuws rondom beleggen?

Laat je niet verleiden door aanbiedingen en acties

Natuurlijk wil iedere bank dat je daar een rekening afsluit, of dat nou een zakelijk of particulier doeleinde heeft. Daarom strooien banken altijd met aantrekkelijke aanbiedingen, welkomstcadeaus en kortingen. Dat is puur om jou als klant te trekken. Je kunt er uiteraard voor kiezen om voor een bank te gaan waar je een flinke korting krijgt. Laat je echter niet leiden door dit soort aanbiedingen en kijk altijd naar de overige voorwaarden. Een bank kan nog zo’n interessante deal hebben voor een paar maanden; wanneer je vervolgens wel de hoofdprijs moet betalen, ben je natuurlijk alsnog niet het goedkoopst uit.

Kijk daarom altijd verder dan je neus lang is en lees de kleine lettertjes. Wat moet je precies betalen voor een bankrekening en hoe is die prijs in verhouding met andere banken? Op die manier, en door banken te vergelijken, kom je erachter waar je écht het meest voordelig uit bent. Je stapt immers niet ieder jaar over van bank, zoals je misschien wel met je zorgverzekering of je reisverzekering doet. Daarom is het fijn om dit goed geregeld te hebben, zonder dat je daarvoor een hele hoge prijs moet betalen.

Let op de extraatjes

Tot slot is het goed om eens te kijken naar de extraatjes. Zoals we hierboven al beschreven is het in sommige gevallen aan te raden om een spaarrekening te openen. Een spaarrekening is echter niet het enige extraatje waar je op moet letten. Wanneer je een bankrekening opent, zul je zien dat je allerlei andere aanbiedingen te zien krijgt. Wil je misschien een creditcardrekening openen? Of heb je iets aan de mogelijkheid om rood te kunnen staan? Dit zijn allemaal extraatjes die handig zijn, maar wellicht niet altijd nodig zijn.

Bedenk je dus vooraf al wat je nodig gaat hebben. Een creditcard bij je bankrekening kan handig zijn wanneer je veel op reis bent of wanneer je veel online shopt. Het rood kunnen staan is fijn wanneer je een buffer wilt hebben, mocht dat nodig zijn. Gebruik je dergelijke functies echter sowieso niet dan moet je niet ingaan op dit soort aanbiedingen. Onthoud dat extraatjes altijd extra geld kosten, waarmee je dus sowieso niet de meest goedkope bankrekening zult scoren.