Mohawk Industries publiceert resultaten 4e kwartaal

CALHOUN, Ga., Feb. 18, 2021 (GLOBE NEWSWIRE) -- Mohawk Industries , Inc. (NYSE: MHK) kondigde vandaag een nettowinst over het vierde kwartaal van 2020 aan van $ 248 miljoen en een verwaterde winst per aandeel (WPA) van $ 3,49. De genormaliseerde nettowinst en WPA, exclusief kosten van herstructureringen, overnames en overige lasten, bedroegen respectievelijk $ 252 miljoen en $ 3,54. De netto-omzet over het vierde kwartaal van 2020 bedroeg $ 2,6 miljard, een stijging van 9,0%, en 5,5% op basis van constante valutakoersen en dagen. In het vierde kwartaal van 2019 bedroeg de nettoverkoop $ 2,4 miljard, de nettowinst $ 265 miljoen en WPA $ 3,68, inclusief een eenmalig belastingvoordeel. De gecorrigeerde nettowinst bedroeg $ 162 miljoen en WPA $ 2,25, exclusief herstructurering, overname en andere kosten, naast het eenmalige belastingvoordeel.

Voor de twaalf maanden tot 31 december 2020 bedroegen de nettowinst en WPA respectievelijk $ 516 miljoen en $ 7,22. De nettowinst exclusief kosten van herstructureringen, overnames en overige lasten en de WPA bedroegen $ 631 miljoen en $ 8,83. Voor de twaalf maanden van 2020 bedroeg de netto-omzet $ 9,6 miljard, een daling van 4,2% ten opzichte van vorig jaar, of 3,9% op basis van constante valuta en dagen. Over de periode van twaalf maanden tot en met 31 december 2019 bedroeg de netto-omzet ongeveer $ 10 miljard, de nettowinst $ 744 miljoen en de WPA $ 10,30; exclusief kosten van herstructureringen, overname en overige lasten en voordelen kwamen de nettowinst en WPA respectievelijk uit op $ 725 miljoen en $ 10,04.

In een reactie op het rendement van het vierde kwartaal van Mohawk Industries zei Jeffrey S. Lorberbaum, Chairman en CEO: "Onze resultaten voor het vierde kwartaal overtroffen onze verwachtingen, omdat we onze hoogste kwartaalomzet ooit hebben geboekt. In al onze markten werden de woningaankopen versterkt, waarbij laminaat, LVT en plaatvinyl het beter deden dan andere categorieën vloerbedekkingen. De commerciële activiteit blijft zwak en had een impact op de omzet en marges in de bedrijven waarin wij een aanzienlijke participatie hebben. Onze resultaten verbeterden met hogere volumes, herstructureringsinitiatieven en hefboomwerking op kosten, terwijl ze negatief werden beïnvloed door lagere aantallen en voorraden, meer verzuim en een tekort aan arbeidskrachten bij sommige activiteiten. In veel productcategorieën zien we ook een hogere inflatiedruk en we verhogen onze prijzen om te herstellen. We beperken de verspreiding van Covid onder onze medewerkers en klanten door best practices in het hele bedrijf te gebruiken, waaronder het testen en volgen van medewerkers en potentiële contactpersonen.

"In het vierde kwartaal hebben we via onze herstructureringsinitiatieven ongeveer $ 50 miljoen van de verwachte besparingen van $ 100 tot $ 110 miljoen gerealiseerd. We blijven enkele projecten beoordelen op basis van veranderende marktomstandigheden. Onze vrije cashflow voor deze periode bedroeg ongeveer $ 250 miljoen na kapitaalinvesteringen van ongeveer $ 160 miljoen en voor het gehele jaar bedroeg ons recordbedrag aan vrije cashflow meer dan $ 1,3 miljard. Na de afbetaling van onze kortlopende schuld en de voorfinanciering van onze langere looptijden in het tweede kwartaal, is onze nettoschuldenlast historisch laag. Onze sterke financiële positie biedt ons de flexibiliteit om extra kansen te benutten, zoals interne beleggingen, overnames en aandelenaankopen. Sinds het derde kwartaal hebben we voor een waarde van $ 130 miljoen ongeveer een miljoen aandelen van onze uitstaande aandelen verworven als onderdeel van ons aandelenterugkoopprogramma.

"Gedurende het kwartaal steeg de omzet van ons segment Flooring Rest of the World met 20% en 13% op basis van een constante valutakoers en dagen. Het bedrijfsresultaat van het segment steeg met meer dan 60%, met een gerapporteerde marge van 17,5% en met 18,2%, exclusief herstructureringskosten vanwege hogere volumes, een hogere productiviteit en gunstige materiaalkosten. De omzet en marges waren sterk in de meeste categorieën en regio's, waarbij het grootste deel van onze fabrieken bijna op maximale capaciteit actief was. De kosten van grondstoffen zijn in veel van onze productcategorieën gestegen en we nemen prijsmaatregelen om te reageren op de stijgingen. Laminaat, de grootste vloerbedekkingscategorie in het segment, leverde een aanzienlijke groei op in de meeste van onze markten. Onze marges namen toe naarmate hogere volumes tot een grotere absorptie leidden, terwijl onze resultaten werden verbeterd door de hogere productiviteit en betere doorvoer. Onze LVT-omzet nam aanzienlijk toe, onder aanvoering van de versnelde groei van onze niet-flexibele collecties. Zowel onze LVT-marges als de winstgevendheid verbeterden door de toename van het volume, de lagere productiekosten en de overname van verkoopkosten, algemene en administratieve uitgaven. We introduceren nieuwe collecties met verbeterde visuals en exclusieve waterdichte verbindingen die waterschade beter voorkomen. Onze plaatvinylactiviteiten herstelden toen onze detailhandelaren hun winkels heropenden en onze exportmarkten opveerden. Het volume van onze Russische greenfield vinylfabriek is gegroeid tot een niveau waarbij de marges overeenkomen met die van onze andere activiteiten. Onze activiteiten op het gebied van houten panelen deden het goed tijdens de periode, maar de verkoop werd beperkt door onze capaciteit en lage voorraden. We breiden onze capaciteit en efficiëntie in melamineproducten uit om onze marges verder te verbeteren. Wat isolatie betreft, was het volume goed, waarbij de marges werden beïnvloed door een aanzienlijke inflatie vanwege beperkingen in het aanbod. Onze omzet in Australië en Nieuw-Zeeland was sterk, en de marges verbeterden met een hoger volume en lagere materiaalkosten, gelet op hun langere toeleveringsketen. We hebben onze marktpositie versterkt met agressievere verkoopinitiatieven en door een consistentere service te bieden onder moeilijke omstandigheden.

"Gedurende het kwartaal steeg de omzet van ons segment Global Ceramic met 7% en met 6% op basis van constante valutakoersen en dagen. Het segment had een operationele marge van 8,7% zoals gerapporteerd en 9,5% exclusief herstructureringskosten. Het bedrijfsresultaat steeg met meer dan 50% zoals gerapporteerd ten opzichte van vorig jaar en met 65%, exclusief herstructureringskosten, voornamelijk als gevolg van hogere productiviteit, toegenomen volume en lagere shutdownkosten, gedeeltelijk gecompenseerd door een ongunstige prijs en mix. Onze Amerikaanse activiteiten groeiden sterk in de woningverkoop, terwijl de commerciële verkoop nog steeds onder druk staat door de uitstel van investeringen. Onze servicecentra ondervinden een beter klantenverkeer door de hogere woningverkoop en renovatieactiviteiten. We hebben prijsstijgingen aangekondigd voor de meeste collecties om hogere transportkosten door te berekenen. De productiviteit en kosten van onze fabriek zijn tijdens de periode verbeterd door hogere volumes en voortdurende procesverbeteringen. We verwachten dat we onze geplande consolidaties van de fabriek aan het einde van het eerste kwartaal zullen voltooien. De verkoop van onze kwartsproducten groeit aanzienlijk en we breiden onze mix met meer gestyleerde producten uit. Onze Braziliaanse en Mexicaanse bedrijven noteerden een recordverkoop per kwartaal en breidden hun marges uit, zelfs met tegenwind door de inflatie en capaciteitsbeperkingen. In beide markten verbeterden de marges door de hogere productiviteit, en we hebben prijsstijgingen ingevoerd om de stijgende inflatie te dekken. Wij investeren in de verdere verbetering van onze Braziliaanse productieactiva dit jaar. Onze Europese omzet en winstgevendheid verbeterden dankzij de hogere verkoop van woningen en de lagere commerciële verkoop had een negatieve invloed op onze mix en marges. Onze serviceniveaus verbeterden naarmate de fabrieken met hogere snelheden werkten, hoewel de voorraden door de hogere vraag laag bleven. Ons Russische keramische bedrijf boekte sterke resultaten, zelfs met tegenwind door de inflatie en de valuta. De verkoop steeg aanzienlijk in alle kanalen en werd aangevoerd door de bouw van nieuwe woningen. We werken met succes aan een hogere productie van eersteklas sanitaire producten om ons productaanbod in onze winkels in eigendom en franchise uit te breiden.

"In de loop van het kwartaal steeg de omzet van ons segment Flooring North America zoals gemeld met 3% en was deze op constante dagbasis vlak. Het segment had een operationele marge van 8,6% zoals gerapporteerd en 9,5% exclusief herstructureringskosten. Het bedrijfsresultaat steeg met meer dan 25%, exclusief herstructureringskosten, voornamelijk als gevolg van productiviteit, toegenomen volume en lagere materiaalkosten, gedeeltelijk gecompenseerd door een ongunstige prijs en mix. Het segment boekte een sterke groei in het residentiële kanaal, wat werd gecompenseerd door een lager commercieel segment, dat ten opzichte van zijn lage basis in de voorgaande perioden verbetering liet zien. Onze serviceniveaus verbeterden naarmate we de productie opvoerden, hoewel de hoge vraag het toewijzen van zendingen van sommige producten vereiste. Door de hogere vraag en de onderbrekingen in onze fabrieken vanwege Covid groeiden onze voorraden niet zoals we hadden verwacht. Ten aanzien van de meeste producten worden prijsmaatregelen genomen vanwege stijgende materiaal-, arbeids- en transportkosten. We hebben een groot deel van onze herstructureringsinitiatieven uitgevoerd, wat ten goede komt aan onze resultaten. Een deel van de besparingen zal in de toekomst doorwerken in de producten. De vraag naar ons tapijt voor woonhuizen nam toe naarmate het comfort en de geluidsvermindering belangrijker zijn geworden voor consumenten. Onze laminaatactiviteiten groeien aanzienlijk in alle kanalen, omdat onze unieke visuals en waterdichte technologie tot aantrekkelijke alternatieven voor natuurlijk hout en LVT zijn uitgegroeid. Onze laminaatfabrieken draaien op een capaciteit die nodig is om aan de uitzonderlijke vraag te voldoen en tegen het einde van het jaar zou een nieuwe lijn operationeel moeten zijn met extra mogelijkheden. We hebben een fabriek opnieuw ingezet voor de productie van een waterdichte houten vloer met een aanzienlijk betere bestendigheid tegen krassen, deuken en slijtage. De verkoop van onze LVT en ons plaatvinyl nam aanzienlijk toe en we zijn bezig met de introductie van nieuwe LVT-collecties voor woningen en commerciële toepassingen met onze watervaste technologie die onze mix en marges zal verbeteren. Technici in onze Europese activiteiten werken in onze LVT-activiteiten in de VS aan de implementatie van aantoonbare verbeteringen om de productie te verhogen, de materiaalkosten te verlagen en de visuals en prestaties van producten te verbeteren.

"Onze omzet en operationele prestaties in het vierde kwartaal waren veel beter dan we hadden verwacht. We hebben onze fabrieken over de hele wereld op hoge niveaus gehouden tijdens de periode, maar schoten tekort bij de voorraadopbouw die we hadden verwacht. In onze activiteiten ondernemen we acties om de doorvoer te optimaliseren en onze gewenste serviceniveaus te bereiken. Gezien de huidige trends zou het momentum van onze woningbedrijven sterk moeten blijven, terwijl het commerciële kanaal langzaam zou moeten verbeteren. We zullen profiteren van structurele verbeteringen in onze kosten en van innovatieve nieuwe producten die onze mix zullen verbeteren. De meeste beperkingen voor Covid wereldwijd hebben geen directe invloed gehad op de verkoop of installatie van onze producten. De aanhoudende overheidssubsidies en lage rentevoeten zouden het economisch herstel, de nieuwbouw en de renovatie van woningen moeten ondersteunen. In de meeste productcategorieën zien we een toenemende inflatie en verhogen we de prijzen als reactie. Ervan uitgaande dat de huidige omstandigheden aanhouden, verwachten we dat de aangepaste WPA in het eerste kwartaal $ 2,69 tot $ 2,79 zal bedragen, zonder herstructureringskosten.

"De kracht van onze organisatie werd aangetoond door de wijze waarop wij de historische omzetdaling van vorig jaar en de daaropvolgende toename van de vraag hebben weten te beheersen, terwijl onze medewerkers en klanten werden beschermd. Onze strategieën en initiatieven blijven flexibel om zich aan te passen aan economische veranderingen. Door de verbeterende verkoop- en cashflows en een sterke balans zijn wij goed gepositioneerd om te profiteren van toekomstige kansen.

OVER MOHAWK INDUSTRIES

Mohawk Industries is de toonaangevende een wereldwijd opererende fabrikant van vloeren die producten ontwikkelt om woningen en commerciële ruimten te verbeteren. De verticaal geïntegreerde productie- en distributieprocessen van Mohawk bieden concurrentievoordelen bij de productie van tapijten, vloerkleden, keramische tegels, laminaat, en vloeren van hout, steen en vinyl. Onze toonaangevende innovatie heeft producten en technologieën opgeleverd die onze merken op de markt onderscheiden en voldoen aan alle eisen op het gebied van renovatie en nieuwbouw. Onze merken, waaronder American Olean, Daltile, Durkan, Eliane, Feltex, Godfrey Hirst, IVC, Karastan, Marazzi, Mohawk, Mohawk Group, Pergo, Quick-Step en Unilin, behoren tot de bekendste merken in de branche. In het afgelopen decennium is Mohawk gegroeid van een Amerikaanse tapijtfabrikant tot 's werelds grootste vloerenbedrijf met activiteiten in Australië, Brazilië, Canada, Europa, India, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Bepaalde uitspraken in de direct voorgaande paragrafen, met name uitspraken die anticiperen op toekomstige prestaties, potentiële klanten, groei- en bedrijfsstrategieën en vergelijkbare zaken, en uitspraken die de woorden "kunnen", "zouden", "geloven", "anticiperen", "verwachten" en "schatten" of vergelijkbare uitdrukkingen bevatten, zijn "toekomstgerichte uitspraken". Voor deze uitspraken maakt Mohawk aanspraak op de aansprakelijkheidsvrijstellingen voor toekomstgerichte verklaringen die zijn opgenomen in de Private Securities Litigation Reform Act van 1995. Er bestaat geen garantie ten aanzien van de nauwkeurigheid van toekomstgerichte uitspraken omdat deze zijn gebaseerd op uiteenlopende veronderstellingen die risico's en onzekerheden met zich meebrengen. De volgende belangrijke factoren kunnen leiden tot afwijkende toekomstige resultaten: veranderingen in economische of industriële omstandigheden; concurrentie; inflatie en deflatie van grondstoffenprijzen en andere inputkosten; inflatie en deflatie in consumentenmarkten; energiekosten en -voorzieningen; timing en niveau van investeringsuitgaven; timing en implementatie van prijsverhogingen voor producten van de onderneming; kosten van bijzondere waardeverminderingen; integratie van overnames; internationale activiteiten; introductie van nieuwe producten; rationalisatie van bedrijfsvoering; belastingen en belastinghervorming; product- en andere claims; rechtszaken; de risico's en onzekerheden met betrekking tot de COVID-19-pandemie; en andere risico's genoemd in de SEC-rapporten en openbare aankondigingen van Mohawk.

Telefonische vergadering op 12 februari 2021 om 11.00 uur Eastern Time
Het telefoonnummer is 1-800-603-9255 voor de VS/Canada en 1-706-634-2294 voor internationaal/lokaal. Conferentie-id # 7346226. Een herhaling is beschikbaar tot 12 maart 2021 door te bellen naar 1-855-859-2056 voor VS/lokale gesprekken en 1-404-537-3406 voor internationale/lokale gesprekken en door het identificatienummer 7346226 van het conferentiegesprek in te voeren.

Contactpersoon: Frank Boykin, Chief Financial Officer (706) 624-2695

MOHAWK INDUSTRIES, INC. AND SUBSIDIARIES        
(Unaudited)        
Condensed Consolidated Statement of Operations Data Three Months Ended Twelve Months Ended
(Amounts in thousands, except per share data) December 31, 2020 December 31, 2019 December 31, 2020 December 31, 2019
         
Net sales $2,641,764  2,424,512   9,552,197  9,970,672 
Cost of sales  1,903,680  1,801,705   7,121,507  7,294,629 
Gross profit  738,084  622,807   2,430,690  2,676,043 
Selling, general and administrative expenses  455,351  467,993   1,794,688  1,848,819 
Operating income  282,733  154,814   636,002  827,224 
Interest expense  15,897  10,962   52,379  41,272 
Other (income) expense, net  (6,742) (9,522)  (751) 36,407 
Earnings before income taxes  273,578  153,374   584,374  749,545 
Income tax expense  25,180  (111,299)  68,647  4,974 
Net earnings including noncontrolling interests  248,398  264,673   515,727  744,571 
Net earnings attributable to noncontrolling interests  176  6   132  360 
Net earnings attributable to Mohawk Industries , Inc. $248,222  264,667   515,595  744,211 
         
Basic earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.        
Basic earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc. $3.50  3.69   7.24  10.34 
Weighted-average common shares outstanding - basic  70,951  71,640   71,214  71,986 
         
Diluted earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.        
Diluted earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc. $3.49  3.68   7.22  10.30 
Weighted-average common shares outstanding - diluted  71,209  71,954   71,401  72,264 
         
         
         
Other Financial Information        
(Amounts in thousands)        
Net cash provided by operating activities $407,844  440,675   1,769,839  1,418,761 
Less: Capital expenditures  160,142  139,849   425,557  545,462 
Free cash flow $247,702  300,826   1,344,282  873,299 
         
Depreciation and amortization $156,555  153,759   607,507  576,452 
         
         
Condensed Consolidated Balance Sheet Data        
(Amounts in thousands)        
      December 31, 2020 December 31, 2019
ASSETS        
Current assets:        
Cash and cash equivalents     $768,625  134,785 
Short-term investments      571,741  42,500 
Receivables, net      1,709,493  1,526,619 
Inventories      1,913,020  2,282,328 
Prepaid expenses and other current assets      400,775  443,225 
Total current assets      5,363,654  4,429,457 
Property, plant and equipment, net      4,591,229  4,698,917 
Right of use operating lease assets      323,138  323,003 
Goodwill      2,650,831  2,570,027 
Intangible assets, net      951,607  928,879 
Deferred income taxes and other non-current assets      447,292  436,397 
Total assets     $14,327,751  13,386,680 
LIABILITIES AND STOCKHOLDERS' EQUITY        
Current liabilities:        
Short-term debt and current portion of long-term debt     $377,255  1,051,498 
Accounts payable and accrued expenses      1,895,951  1,559,140 
Current operating lease liabilities      98,042  101,945 
Total current liabilities      2,371,248  2,712,583 
Long-term debt, less current portion      2,356,887  1,518,388 
Non-current operating lease liabilities      234,726  228,155 
Deferred income taxes and other long-term liabilities      823,732  801,106 
Total liabilities      5,786,593  5,260,232 
Total stockholders' equity      8,541,158  8,126,448 
Total liabilities and stockholders' equity     $14,327,751  13,386,680 
         
Segment Information Three Months Ended As of or for the Twelve Months Ended
(Amounts in thousands) December 31, 2020 December 31, 2019 December 31, 2020 December 31, 2019
         
Net sales:        
Global Ceramic $919,668  858,337   3,432,756  3,631,142 
Flooring NA  963,365  936,387   3,594,075  3,843,714 
Flooring ROW  758,731  629,788   2,525,366  2,495,816 
Consolidated net sales $2,641,764  2,424,512   9,552,197  9,970,672 
         
Operating income (loss):        
Global Ceramic $79,565  52,068   167,731  335,639 
Flooring NA  82,407  29,556   147,442  177,566 
Flooring ROW  132,505  81,595   366,934  353,666 
Corporate and intersegment eliminations  (11,744) (8,405)  (46,105) (39,647)
Consolidated operating income (a) $282,733  154,814   636,002  827,224 
         
Assets:        
Global Ceramic     $5,250,069  5,419,896 
Flooring NA      3,594,976  3,823,654 
Flooring ROW      4,194,447  3,925,246 
Corporate and intersegment eliminations      1,288,259  217,884 
Consolidated assets     $14,327,751  13,386,680 

(a) In het tweede kwartaal van 2020 heeft de onderneming de methodologie herzien die zij gebruikt om verkoopkosten, algemene kosten en administratieve kosten te schatten en toe te wijzen aan haar bedrijfssegmenten, om het gebruik van de bedrijfsmiddelen die aan de bedrijfssegmenten zijn toegewezen beter af te stemmen. De bijgewerkte toewijzingsmethodologie had geen invloed op de geconsolideerde winst-en-verliesrekening van het bedrijf. Deze wijziging werd met terugwerkende kracht toegepast en het bedrijfsresultaat van de segmenten voor alle vergelijkende perioden zijn bijgewerkt om deze wijziging weer te geven.

Afstemming van de nettowinst toe te schrijven aan Mohawk Industries , Inc. tot aangepaste nettowinst toe te schrijven aan Mohawk Industries , Inc. en aangepaste verwaterde winst per aandeel toe te schrijven aan Mohawk Industries , Inc.
(Amounts in thousands, except per share data)            
    Three Months Ended Twelve Months Ended  
    December 31, 2020 December 31, 2019 December 31, 2020 December 31, 2019  
Net earnings attributable to Mohawk Industries , Inc.   $248,222  264,667  515,595  744,211   
Adjusting items:            
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs    22,395  49,802  167,079  99,679   
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up    -  222  -  3,938   
Deferred loan cost write off    -  601  -  601   
Impairment of net investment in a manufacturer and distributor of Ceramic tile in China (1) -  (5,226) -  59,946   
European tax restructuring(2)    -  (136,194) -  (136,194)  
Release of indemnification asset    (13) 603  (262) (57)  
Income taxes - reversal of uncertain tax position    13  (603) 262  56   
Income taxes    (18,609) (12,183) (52,002) (46,842)  
Adjusted net earnings attributable to Mohawk Industries , Inc.   $252,008  161,689  630,672  725,338   
             
Adjusted diluted earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.   $3.54  2.25  8.83  10.04   
Weighted-average common shares outstanding - diluted    71,209  71,954  71,401  72,264   
             
             
[1] In september 2019 legde het Amerikaanse ministerie van handel een compenserend recht van 104% op bovenop de algemene tarieven van 25% op alle keramiek die in China wordt geproduceerd. Als gevolg daarvan zouden de keramiekaankopen uit China dramatisch afnemen en kreeg Mohawk te maken met een afschrijving van $ 60 miljoen op onze investering in een Chinese fabrikant en distributeur.
 
[2] In 2019 implementeerde het bedrijf een aantal operationele, administratieve en financiële herstructureringen waarmee bepaalde bedrijfsprocessen en immateriële activa in verschillende Europese rechtsgebieden in een nieuwe entiteit werden samengebracht. De herstructureringen resulteerden in een huidige belastingverplichting van $ 136 miljoen, berekend door de reële waarde van de overgedragen immateriële activa te meten. Het bedrijf compenseerde de belastingverplichting met het gebruik van $136 miljoen uitgestelde belastingactiva uit voorwaarts te compenseren geaccumuleerde netto-exploitatieverliezen. De herstructureringen resulteerden er ook in dat het bedrijf een uitgestelde belastingheffing van $ 136 miljoen zou registreren, en een overeenkomstig uitgesteld belastingvoordeel, gerelateerd aan de belastinggrondslag van de overgedragen immateriële activa.
             
Reconciliation of Total Debt to Net Debt Less Short-Term Investments        
(Amounts in thousands)            
    December 31, 2020        
Short-term debt and current portion of long-term debt   $377,255         
Long-term debt, less current portion    2,356,887         
Total debt    2,734,142         
Less: Cash and cash equivalents    768,625         
Net Debt    1,965,517         
Less: Short-term investments    571,741         
Net debt less short-term investments   $1,393,776         
             
             
             
             
             
Reconciliation of Operating Income (Loss) to Adjusted EBITDA            
(Amounts in thousands)           Trailing Twelve
    Three Months Ended Months Ended
    March 28, 2020 June 27, 2020 September 26, 2020 December 31, 2020 December 31, 2020
Operating income (loss)   $151,483  (60,958) 262,744  282,733  636,002 
Other (expense) income    (5,679) (1,037) 726  6,742  752 
Net (income) loss attributable to noncontrolling interests    49  331  (336) (176) (132)
Depreciation and amortization (1)    145,516  154,094  151,342  156,555  607,507 
EBITDA    291,369  92,430  414,476  445,854  1,244,129 
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs    10,376  91,963  27,116  15,960  145,415 
Release of indemnification asset    (35) (23) (191) (13) (262)
Adjusted EBITDA   $301,710  184,370  441,401  461,801  1,389,282 
             
Net Debt less short-term investments to Adjusted EBITDA           1.0 
(1) Bevat $ 1.589 aan versnelde afschrijving in het eerste kwartaal van 2020 met $ 8.395 in het tweede kwartaal van 2020, $ 5.243 in het derde kwartaal van 2020 en $ 6.435 in het vierde kwartaal van 2020.      
             
Reconciliation of Net Sales to Net Sales on a Constant Exchange Rate and on Constant Shipping Days      
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended Twelve Months Ended  
    December 31, 2020 December 31, 2019 December 31, 2020 December 31, 2019  
Net sales   $2,641,764  2,424,512  9,552,197  9,970,672   
Adjustment to net sales on constant shipping days    (65,438) -  (30,192) -   
Adjustment to net sales on a constant exchange rate    (17,445) -  58,799  -   
Net sales on a constant exchange rate and constant shipping days $2,558,881  2,424,512  9,580,804  9,970,672   
             
             
             
Reconciliation of Segment Net Sales to Segment Net Sales on a Constant Exchange Rate and on Constant Shipping Days      
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Global Ceramic   December 31, 2020 December 31, 2019      
Net sales   $919,668  858,337       
Adjustment to segment net sales on constant shipping days    (25,205) -       
Adjustment to segment net sales on a constant exchange rate    17,465  -       
Segment net sales on a constant exchange rate and constant shipping days $911,928  858,337       
             
             
Reconciliation of Segment Net Sales to Segment Net Sales on Constant Shipping Days      
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Flooring NA   December 31, 2020 December 31, 2019      
Net sales   $963,365  936,387       
Adjustment to segment net sales on constant shipping days    (29,193) -       
Segment net sales on constant shipping days $934,172  936,387       
             
             
             
             
Reconciliation of Segment Net Sales to Segment Net Sales on a Constant Exchange Rate and on Constant Shipping Days      
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Flooring ROW   December 31, 2020 December 31, 2019      
Net sales   $758,731  629,788       
Adjustment to segment net sales on constant shipping days    (11,041) -       
Adjustment to segment net sales on a constant exchange rate    (34,911) -       
Segment net sales on a constant exchange rate and constant shipping days $712,779  629,788       
             
             
             
Reconciliation of Gross Profit to Adjusted Gross Profit            
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
    December 31, 2020 December 31, 2019      
Gross Profit   $738,084  622,807       
Adjustments to gross profit:            
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs    22,789  45,372       
Adjusted gross profit   $760,873  668,179       
             
             
             
Reconciliation of Selling, General and Administrative Expenses to Adjusted Selling, General and Administrative Expenses      
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
    December 31, 2020 December 31, 2019      
Selling, general and administrative expenses   $455,351  467,993       
Adjustments to selling, general and administrative expenses:            
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs    394  (4,651)      
Release of indemnification asset    -  (2)      
Adjusted selling, general and administrative expenses   $455,745  463,340       
          
             
             
             
Reconciliation of Operating Income to Adjusted Operating Income            
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
    December 31, 2020 December 31, 2019      
Operating income   $282,733  154,814       
Adjustments to operating income:            
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs    22,395  49,802       
Release of indemnification asset    -  2       
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up    -  222       
Adjusted operating income   $305,128  204,840       
             
             
Reconciliation of Segment Operating Income to Adjusted Segment Operating Income      
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Global Ceramic   December 31, 2020 December 31, 2019      
Operating income   $79,565  52,068       
Adjustments to segment operating income:            
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs    8,164  1,204       
Adjusted segment operating income   $87,729  53,272       
             
             
             
Reconciliation of Segment Operating Income to Adjusted Segment Operating Income      
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Flooring NA   December 31, 2020 December 31, 2019      
Operating income   $82,407  29,556       
Adjustments to segment operating income:            
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs    8,651  42,149       
Adjusted segment operating income   $91,058  71,705       
             
             
             
Reconciliation of Segment Operating Income to Adjusted Segment Operating Income      
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Flooring ROW   December 31, 2020 December 31, 2019      
Operating income   $132,505  81,595       
Adjustments to segment operating income:            
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs    5,496  6,235       
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up    -  222       
Adjusted segment operating income   $138,001  88,052       
             
             
             
Reconciliation of Earnings Including Noncontrolling Interests Before Income Taxes to Adjusted Earnings Including Noncontrolling Interests Before Income Taxes   
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
    December 31, 2020 December 31, 2019      
Earnings before income taxes   $273,578  153,374       
Net earnings attributable to noncontrolling interests    (176) (6)      
Adjustments to earnings including noncontrolling interests before income taxes:           
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs    22,395  49,802       
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up    -  222       
Impairment of net investment in a manufacturer and distributor of Ceramic tile in China   -  (5,226)      
Release of indemnification asset    (13) 603       
Deferred loan cost write off    -  601       
Adjusted earnings including noncontrolling interests before income taxes   $295,784  199,370       
             
             
             
             
Reconciliation of Income Tax Expense to Adjusted Income Tax Expense      
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
    December 31, 2020 December 31, 2019      
Income tax expense   $25,180  (111,299)      
European tax restructuring    -  136,194       
Income taxes - reversal of uncertain tax position    (13) 603       
Income tax effect of adjusting items    18,609  12,183       
Adjusted income tax expense   $43,776  37,681       
             
Adjusted income tax rate    14.8% 18.9%      
             
De onderneming vult de vereenvoudigde geconsolideerde jaarrekening, die wordt opgesteld en gepresenteerd in overeenstemming met de Amerikaanse grondslagen voor financiële verslaggeving (US GAAP), aan met bepaalde niet-GAAP financiële maatstaven. Zoals vereist op grond van de regels van de Securities and Exchange Commission brengen de bovenstaande tabellen de niet-GAAP financiële maatstaven van de onderneming in overeenstemming met de meest direct vergelijkbare US GAAP-maatstaf. Elke hierboven genoemde niet-GAAP-maatstaf moet in aanvulling op de vergelijkbare US GAAP-maatstaf worden meegenomen in de overwegingen en mag niet vergelijkbaar zijn met een vergelijkbare maatstaf die door andere ondernemingen wordt gerapporteerd. Het bedrijf meent dat deze niet-GAAP-maatstaven, wanneer ze zijn afgestemd op de overeenstemmende Amerikaanse GAAP-maatstaf, haar beleggers als volgt helpen: niet-GAAP-omzetcijfers die helpen om groeitrends vast te stellen en inkomsten te vergelijken met vorige en toekomstige perioden en niet-GAAP-winstgevendheidscijfers die helpen de winsttrends op de lange termijn van de onderneming te doorgronden en de winst te vergelijken met voorgaande en toekomstige perioden.
             
De onderneming neemt bepaalde posten niet op in haar niet-GAAP-omzetcijfers, omdat deze per periode aanzienlijk kunnen variëren en de onderliggende bedrijfstrends kunnen verhullen. Posten die niet zijn opgenomen in de niet-GAAP-omzetcijfers van de onderneming zijn onder andere: deviezentransacties en valutaomrekeningen, en de impact van overnames.
             
De onderneming neemt bepaalde posten niet op in haar niet-GAAP-winstgevendheidscijfers omdat deze mogelijk niet indicatief zijn of niets te maken hebben met de kernprestaties van de onderneming. Posten die niet zijn opgenomen in de niet-GAAP-winstgevendheidscijfers van de onderneming zijn onder meer: kosten van herstructureringen, overnames, integraties en overige kosten, de administratieve verwerking van overnames, inclusief voorraadbijtellingen, vrijgave van vrijwaringsactiva en het ongedaan maken van onzekere belastingposities.