Zo krijg je overzicht in je financiën als ondernemer

Meten is weten. Of het nu gaat over je aandelen, je winst of verkopen. Alles waarbij je wil weten of je vooruitgang boekt, zal je moeten bijhouden en meten. Dat weten hoe je er financieel voor staat, bijvoorbeeld met je bedrijf, dat is makkelijker dan je denkt met een kloppende boekhouding.

Kantoor analist
Welke grootte je bedrijf ook heeft, het belangrijkste is te weten hoe het met de financiën gesteld is. Heb jij je boekhouding op orde, is alles gelijk veel makkelijker. Want of je dan cijfers wilt hebben om te weten welke marges er gemaakt zijn of dat je wilt weten of het de moeite waard is om te kunnen investeren, de cijfers vertellen je het. In beide gevallen heb je een actuele en kloppende boekhouding nodig om de juiste beslissingen te kunnen maken.

Altijd de juiste tijd voor een goede boekhouding

Als het goed gaat in je bedrijf, dan heb je misschien wel de neiging hard te werken maar ook bepaalde zaken maar even uit te stellen. In veel gevallen stelt de ondernemer de administratie uit. Niet in de laatste plaats omdat veel ondernemers de boekhouding gewoon niet leuk vinden. De corebusiness, daar ligt de passie, niet bij het inboeken van bepaalde in- of verkoopfacturen. En al helemaal niet bij het in kaart brengen van benzine of andere bonnetjes.

De administratieve zaken vooruitschuiven, is de ondernemer dan ook niet geheel onbekend. Jammer want later is het terugzoeken van bonnen en facturen een nog groter klus. Vaak blijft daardoor ook geld liggen. Slimmer is het dus om je boekhouding of uit handen te geven aan een boekhouder of om op zoek te gaan naar goede tijdbesparende boekhoudpakket.

Goede en betaalbare boekhouder

Wil je de boekhouding geheel of gedeeltelijk uit handen geven, dan hoef je niet direct te denken aan een groot accountantskantoor. In Nederland zijn er ook genoeg goede en betaalbare boekhouders voor zzp'ers en mkb'ers. Het voordeel van een boekhouder die zich met name met de kleinere bedrijven bezighoudt, is dat zij precies weten wat er in dat segment speelt. Zij kennen de diverse regelingen, aftrekposten, wetswijzigingen en kunnen je tips geven om geld te besparen. Daarbij helpen ze dan niet alleen met de boekhouding op orde brengen en houden, maar ze zijn er ook voor je als sparringpartner als je dat nodig hebt.

Boekhouding in eigen beheer

Vind je een boekhouder nog een stap te ver, dan kun je starten met je boekhouding in een softwarepakket onder te brengen. Zo heb je wel alles bij elkaar en kun je op elk gewenst moment wel overzichten maken om te zien hoe het ervoor staat. Eerst diverse boekhoudsoftware vergelijken is wel verstandig. Pas dan weet je wat het beste pakket is voor jouw situatie. Let daarbij dan niet alleen op de prijs van het pakket maar kijk ook naar gebruiksvriendelijkheid en eventuele uitbreidingsmodules zoals voorraadbeheer, een CRM-module of urenregistratie.

Meer weten over de mogelijkheden om je boekhouding direct goed op te zetten of (deels) uit handen te geven? Kijk dan ook eens op boekhouderzzp.com. Hier vergelijk je gratis en snel de beste boekhouders in jouw regio op prijs, service en klantervaringen. Zeker de moeite waard!