Geld besparen door het oversluiten van een lening

Heb jij een aantal jaar geleden een lening afgesloten die niet meer zo goed aansluit bij jouw huidige situatie? Dat kan flink wat stress opleveren, want als je geld gaat lenen wil je dit natuurlijk altijd doen tegen de laagste rente en met de best mogelijke voorwaarden. Als jouw huidige lening niet meer goed aansluit bij jouw huidige situatie, is het verstandig om het oversluiten van een lening te overwegen. Wat dit precies is en waarom dit een goed idee kan zijn? Wij sommen het voor je op.

Wat is een lening oversluiten?

Wat wordt er precies bedoeld met het oversluiten van een lening? Nou, dat zit zo: met het oversluiten van een lening sluit je één nieuwe lening af voor een bedrag waar je de rest van de bestaande leningen mee kunt aflossen. Door hiervoor te kiezen heb je dus niet meerdere leningen, maar één grote lening. Op deze manier betaal je minder rentekosten en dit kan een groot voordeel zijn.

Je kunt verschillende soorten lopende leningen oversluiten. Denk aan persoonlijke leningen bij een andere bank, doorlopend krediet bij een andere bank, roodstand op je betaalrekening en creditcardschulden.

Waarom een lening oversluiten?

Een lening oversluiten heeft veel voordelen. Ten eerste bespaar je hiermee geld, zeker als je meerdere leningen hebt. Als je kiest voor het oversluiten van een lening profiteer je namelijk van lagere maandlasten. Dit heeft te maken met het feit dat de rente op één grote lening lager is dan op meerdere kleinere leningen. Als je bijvoorbeeld meerdere kleine leningen hebt, is de rente een stuk hoger. Nog een goede reden om te kiezen voor het oversluiten van een lening, is omdat je hiermee een beter overzicht hebt. Op deze manier heb je meer inzicht in jouw financiële administratie. Daarnaast heb je bij het oversluiten van een lening modernere voorwaarden en dit kan een groot voordeel zijn. Als je een lening laat oversluiten heb je te maken met een vaste looptijd, vaste maandtermijnen en kun je in sommige gevallen extra boetevrij aflossen.

Een lening oversluiten kun je tegenwoordig heel gemakkelijk online regelen, bijvoorbeeld bij de Nederlandse Kredietmaatschappij. Je kunt heel simpel een offerte aanvragen om te zien hoeveel geld jij kunt besparen als je voor het oversluiten van een of meerdere lopende leningen kiest. Nog een bijkomend voordeel van deze maatschappij is dat je het oversluiten van jouw lopende lening gratis kunt regelen.

Er kan een hoop veranderd zijn in jouw huidige situatie in vergelijking met een aantal jaar geleden. Wellicht heb je een andere baan met een ander inkomen gevonden, is je gezin uitgebreid of zijn jouw kinderen juist uit huis gegaan. Als je een aantal jaren geleden een of meerdere leningen hebt afgesloten, kan het dus zo zijn dat dit helemaal afwijkt van jouw huidige situatie. Dit is natuurlijk niet fijn. Als dit bij jou het geval is, is het zeker een aanrader om een lopende lening te oversluiten. Dit betekent namelijk dat je tegen de laagste rente kunt lenen en te maken hebt met de beste voorwaarden.