NLC sluit tweede financieringsronde Stepping Stone Fund

NLC heeft deze week de tweede financieringsronde voor het NLC Stepping Stone Fund gesloten. Met het Stepping Stone Fund zal NLC investeren in 40 early-stage, high-impact HealthTech ventures. NLC – the European HealthTech Venture Builder – biedt investeerders de kans ondernemingen te ondersteunen die een levensveranderende impact kunnen hebben op patiënten over de hele wereld. Met de tweede closing komt het fonds nu op een totale omvang van € 10,8 miljoen.

Een gevarieerde en strategische groep van investeerders heeft zich aangesloten bij de missie van NLC om gezondheid te bevorderen door impactvolle medische innovaties toegankelijk te maken voor iedereen. Nieuwe investeerders zijn onder andere impact investor Noaber Foundation, die activiteiten stimuleert en financiert die maatschappelijke impact hebben en LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Limburg. Tot de investeerders in het Stepping Stone Fund behoren daarnaast verschillende strategische corporate investeerders (waaronder Philips ), gerenommeerde family offices en impact-investeerders, bekende HealthTech-ondernemers en vijf samenwerkingsverbanden van medische specialisten (Medisch Specialistische Bedrijven).

Eerste investeringen

Na de sluiting van de eerste financieringsronde in december, is het fonds al begonnen met de eerste investeringen. Zo is onder andere geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe stent voor de behandeling van diep-veneuze trombose. Oorspronkelijk ontworpen aan de Universiteit van Maastricht, optimaliseert deze nieuwe ‘W-Stent’ de behandeling en kwaliteit van leven van patiënten met een trombose in de benen en in de buik. Daarnaast heeft het fonds geïnvesteerd in FlowView Diagnostics - een start-up die op basis van onderzoek uit het UMC Utrecht en Radboud Universiteit werkt aan een algoritme dat artsen kan helpen bij het vroeg detecteren van afwijkende cellen in het bloed, voor onder andere de behandeling en monitoring van leukemiepatiënten. Ook wordt geïnvesteerd in ‘corporate spin-offs’, waarbij bijvoorbeeld de technologie van het Amerikaanse bedrijf Avanos door EchoGuide B.V. verder wordt ontwikkeld tot een geavanceerd ‘needle guidance’ systeem – met ondersteuning door NLC.