ABLYNX DEELT POSITIEVE DATA MEE VOOR HAAR JAPANSE ETNO-BRIDGING STUDIE MET CAPLACIZUMAB

  • Vergelijkbare farmacokinetiek (PK) waargenomen in Japanse en Kaukasische vrijwilligers
  • Caplacizumab werd goed verdragen in alle groepen

GENT, België, 21 december 2017 - Ablynx NV [ Euronext Brussels en Nasdaq : ABLX] deelde vandaag mee dat de enkel- en meervoudige dosis Fase I studie vergelijkbare PK aantoonde met caplacizumab in Japanse en Kaukasische vrijwilligers. Caplacizumab is de Vennootschap's eigen anti-vonWillebrand factor (vWF) Nanobody® dat ontwikkeld wordt voor de behandeling van verworven trombotische trombocytopenische purpura (aTTP).

De Fase I studie, uitgevoerd in één centrum, recruteerde 60 gezonde Japanse en Kaukasische vrijwilligers en bestond uit enkelvoudig oplopende en meervoudige doses. Bij alle onderzochte doses was de PK van caplacizumab in de Japanse populatie vergelijkbaar met die waargenomen bij Kaukasiërs. Caplacizumab werd goed verdragen in alle onderzochte groepen en zijn veiligheidsprofiel was consistent met zijn werkingsmechanisme.

Dr Robert K. Zeldin, Chief Medical Offer van Ablynx , verklaarde:
"We zijn zeer tevreden met deze resultaten aangezien ze ons in staat stellen om beschikbare klinische data voor caplacizumab tussen Japanse en Kaukasische populaties te overbruggen. Dit is een zeer belangrijke stap om caplacizumab beschikbaar te maken voor Japanse patiënten die lijden aan aTTP. We kijken ernaar uit om deze resultaten, samen met de recente Fase III HERCULES studie resultaten van caplacizumab, te bespreken met het Japanse regelgevingsagentschap en de verdere stappen af te stemmen voor de regelgevende indiening in Japan."

Over caplacizumab

Caplacizumab is een bivalent anti-vWF Nanobody dat in 2009 de Status van Weesgeneesmiddel verkreeg in Europa en de Verenigde Staten. Caplacizumab blokkeert de interactie tussen ultra-grote vWF (UL-vWF) multimeren met de bloedplaatjes en heeft daardoor een onmiddellijk effect op de aggregatie van de bloedplaatjes en de resulterende vorming en accumulatie van kleine bloedklonters die ernstig bloedplaatjestekort en orgaan- en weefselschade veroorzaken in aTTP. Dit onmiddellijk effect van caplacizumab heeft het potentieel om de patiënt te beschermen tegen de verschillende manifestaties van de ziekte, terwijl het onderliggende ziekteproces hersteld wordt.

De werkzaamheid en veiligheid van caplacizumab naast dagelijkse PEX en immunosuppressie werden aangetoond in de Fase II TITAN en Fase III HERCULES studies. In de HERCULES studie resulteerde de behandeling met caplacizumab bovenop de standaardbehandeling in een aanzienlijke vermindering in tijd tot respons van het aantal bloedplaatjes (p<0,01), een significante vermindering in aTTP-gerelateerde sterfte, terugval van aTTP, of minstens één ernstig trombo-embolisch voorval tijdens de behandeling met het onderzoeksgeneesmiddel (p<0,0001), en een duidelijk lager aantal patiënten met een terugval van aTTP in de gehele studieperiode (p<0,001). Belangrijk is dat behandeling met caplacizumab resulteerde in een klinisch betekenisvolle vermindering van het gebruik van PEX en de duur van het verblijf op intensieve zorg en in het ziekenhuis, in vergelijking met de placebogroep. Bovendien heeft caplacizumab het potentieel om terugval van de ziekte te voorkomen en een positieve impact te hebben op de normalisatie van orgaanschade merkers (lactaatdehydrogenase, cardiale troponine I en serumcreatinine). Caplacizumab heeft een gunstig veiligheidsprofiel, consistent met zijn werkingsmechanisme. Er werden geen doden gerapporteerd tijdens de behandelingsperiode met het studiegeneesmiddel in de caplacizumab groep in de TITAN en de HERCULES studies, terwijl er in de placebogroep twee doden gerapporteerd werden in de TITAN studie en drie doden in de HERCULES studie.

Een vervolgstudie van drie jaar (NCT02878603) met patiënten die hebben deelgenomen aan de HERCULES studie boekt vooruitgang en zal de veiligheid op lange termijn en werkzaamheid van caplacizumab, en van herhaalde toediening van caplacizumab, verder evalueren, alsook de impact van aTTP op lange termijn karakteriseren

In februari 2017 werd, gebaseerd op de Fase II TITAN studie resultaten, een aanvraag tot vergunning voor het in de handel brengen (Marketing Authorisation Application - MAA) ingediend bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (European Medicines Agency - EMA) voor goedkeuring van caplacizumab ter behandeling van aTTP. In juli 2017 heeft Ablynx Fast Track status ontvangen van de Food and Drug Administration (FDA) voor caplacizumab voor de behandeling van aTTP. De positieve resultaten van de Fase III HERCULES studie zullen naar verwachting de MAA ondersteunen, alsook de in 2018 geplande vergunningsaanvraag voor biologische middelen (Biologics License Application - BLA) in de Verenigde Staten. Bij goedkeuring door de regelgevende instanties, zal caplacizumab het eerste geneesmiddel zijn specifiek aangewezen voor de behandeling van aTTP.

Over aTTP

aTTP is een zeldzame, acute, levensbedreigende bloedstollingsziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door verminderde activiteit van het ADAMTS13 enzyme waardoor de UL-vWF multimeren niet meer worden gesplitst (vWF is een belangrijk eiwit betrokken in het bloedstollingsproces). Deze ULvWF multimeren binden spontaan met bloedplaatjes, wat resulteert in ernstige trombocytopenie (zeer laag aantal bloedplaatjes) en vorming van bloedklonters in de kleine bloedvaten doorheen het lichaam[1], hetgeen leidt tot ischemie en wijdverspreide orgaanschade[2].

Niettegenstaande de huidige standaardbehandeling van dagelijkse PEX en immuunsuppressie, zijn aTTP episodes nog steeds geassocieerd met een sterftecijfer tot 20%, waarbij de meeste overlijdens binnen de 30 dagen na diagnose plaatsvinden[3]. Daarnaast lopen de patiënten een risico op acute thrombo-embolische complicaties (bijv. beroerte, hartinfarct) en op een terugval van de ziekte. Bij sommige patiënten slaat de behandeling niet aan1, wat de kans op overleven van een acute episode van aTTP aanzienlijk verkleint. Op lange termijn hebben de patiënten een verhoogd risico op hoge bloeddruk, ernstige depressie en vroegtijdige dood[4].

Over Ablynx

Ablynx is een biofarmaceutische onderneming actief in de ontwikkeling van Nanobodies®, gepatenteerde therapeutische eiwitten gebaseerd op enkel-keten antilichaamfragmenten die de voordelen combineren van medicijnen gebaseerd op conventionele antilichamen en kleine chemische moleculen. Ablynx is toegewijd om nieuwe medicijnen te ontwikkelen die een duidelijk verschil kunnen maken voor de samenleving. De Vennootschap heeft vandaag meer dan 45 programma's in eigen ontwikkeling en met partners in diverse therapeutische indicaties zoals inflammatie, hematologie, immuno-oncologie, oncologie en ademhalingsziekten. Ablynx heeft overeenkomsten met verscheidene farmaceutische bedrijven waaronder AbbVie; Boehringer Ingelheim; Eddingpharm; Merck KGaA & Co., Inc., Kenilworth, New Jersey, VS; Merck KGaA KGaA; Novartis ; Novo Nordisk ; Sanofi en Taisho Pharmaceutical. De onderneming is gevestigd in Gent, België. Meer informatie is te vinden op www.ablynx.com.

Voor bijkomende informatie, gelieve contact op te nemen met

Ablynx :

Dr Edwin Moses
Gedelegeerd Bestuurder
t:   +32 (0)9 262 00 07
m: +32 (0)473 39 50 68
e:  edwin.moses@ablynx.com

Lies Vanneste
Director Investor Relations
t:   +32 (0)9 262 01 37
m: +32 (0)498 05 35 79
e:  lies.vanneste@ablynx.com

Volg ons op Twitter @AblynxABLX

Ablynx 's media relaties:
Consilium Strategic Communications
Mary-Jane Elliott, Philippa Gardner, Sukaina Virji
t:  +44 (0)20 3709 5700
e:  ablynx@consilium-comms.com
[1] Veyradier, NEJM 2016: "von Willebrand Factor - A new target for TTP treatment?"

[2] Scully et al., Br J Hem 2012; Sarode et al., J Clin Apher 2014; Chaturvedi et al., Am J Hem 2013

[3] Benhamou, Y. et al., Haematologica 2012

[4] Deford et al., Blood 2013


Attachments:

http://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/f6464160-6f61-41af-934a-5cb72952c7bb