Vijf manieren om aandelen te analyseren

Beleggers zijn afhankelijk van aandelenanalyse om potentieel winstgevende aandelen van. Veel voorkomende manieren om aandelen te analyseren zijn onder meer technische en fundamentele analyse. Verschillende componenten vallen onder fundamentele analyse, waaronder onderzoek van de koers-winstverhouding van een bedrijf, de winst per aandeel, de boekwaarde en het rendement op het eigen vermogen. Veel beleggers gebruiken ook de aanbevelingen van financiële analisten om een aandeel te analyseren.

Het type aandelenanalyse dat jij implementeert is natuurlijk gebaseerd op je eigen persoonlijke voorkeur. Alsnog is het nodig om de diverse manieren om een aandeel te analyseren te begrijpen als je bijvoorbeeld aandelen wilt kopen, wat mogelijk is met dit artikel.

Technische analyse

De technische analyse bestudeert de vraag en aanbod van een aandeel binnen de markt. Beleggers die technische analyse gebruiken zijn van mening dat de historische prestaties van een aandeel aangeven hoe het aandeel in de toekomst zal presteren. Er wordt weinig aandacht besteed aan de waarde van het bedrijf. Bij technische analyse wordt juist veel aandacht besteed aan de studie van trends, grafieken en patronen.

Winst per aandeel

De winst per aandeel van een bedrijf laat zien hoe efficiënt de inkomsten naar de investeerders stromen. Een stijgende WPA wordt door investeerders als een goed teken gezien. Volgens NASDAQ geldt dat hoe hoger de winst per aandeel is van een bedrijf, hoe meer de aandelen die jij in bezit hebt waard zijn. Dit is het geval omdat beleggers de aandelen van een bedrijf proberen te kopen wanneer de winst hoog is. Kijken we naar Motorola, fabrikant van o.a. portofoons en bodycams, dan zien we dat na jaren van een ongeveer gelijkblijvende WPA, over 2021 ineens een fors hogere winst per aandeel wordt verwacht.

Boekwaarde

Een andere methode die wordt gebruikt om een aandeel te analyseren, is het bepalen van de boekwaarde van een bedrijf. Beleggers gebruiken deze methode doorgaans om snelgroeiende bedrijven te vinden die ondergewaardeerd zijn. De formule voor de P / B ratio is gelijk aan de marktprijs van de aandelen van een bedrijf gedeeld door de boekwaarde van het eigen vermogen. De boekwaarde van het eigen vermogen wordt afgeleid door de boekwaarde van de verplichtingen af te trekken van de boekwaarde van de activa. Beleggers zien een lage P / B ratio als een teken dat het aandeel mogelijk ondergewaardeerd is.

P / E verhouding

Een andere veelgebruikte methode om een aandeel te analyseren, is het bestuderen van de koers-winstverhouding. Je berekent de P / E ratio door de marktwaarde van het aandeel per aandeel te delen door de winst per aandeel. Om de waarde van een aandeel te bepalen, vergelijken beleggers de P / E ratio van een aandeel met die van zijn concurrenten en industriestandaarden. Lagere P / E ratio's worden door beleggers als gunstig beschouwd.

Aanbevelingen van analisten

Veel beleggers gebruiken aanbevelingen van analisten om snel een aandeel te vergroten, wat dus ook mogelijk is met behulp van deze site. Analisten voeren uitgebreid fundamenteel en technisch onderzoek uit en geven aan- of verkoopadviezen. Alvorens te beslissen om aandelen te kopen of verkopen, gebruiken beleggers over het algemeen aanbevelingen van analisten in combinatie met één van de bovenstaande aandelenanalysetechnieken.