Shell keert volledig dividend in contanten uit

Voor aandeelhouders van olie- en gasgigant Royal Dutch Shell vervalt de keuze om een deel van het dividend in aandelen te ontvangen. De winstuitkering van het lopende kwartaal zal geheel in contanten worden uitgekeerd. Het is een maatregel die erop duidt dat het dieptepunt van de oliecrisis voorbij is en dat de kapitaalpositie van het bedrijf hersteld is. Er is weer voldoende geld in kas om zorgeloos alle aandeelhouders in contanten uit te keren.

Het keuzedividend was een logische reactie op het instorten van de olieprijzen in 2015. Vanwege een verlaagde liquiditeit werd aan aandeelhouders de optie geboden om een deel van hun dividend om te zetten naar nieuwe aandelen. Die noodzaak is er nu niet meer. Men heeft zelfs een ambitieus aandeleninkoopprogramma aangekondigd. Tussen nu en 2020 zal voor minimaal 25 miljard dollar aan eigen aandelen worden teruggekocht.

Hogere brandstofprijzen

De optimistische maatregelen hebben alles te maken met de aanhoudende stijging van de prijs voor ruwe olie. Bij hogere brandstofprijzen worden zowel de omzet als de winst van het bedrijf automatisch hoger. Met meer dan 650 tankstations verspreid over het gehele land zijn zij de grootste brandstof aanbieder van Nederland. Een Shell tankpas biedt lokale ondernemingen de mogelijkheid om zich enigszins in te dekken tegen de verwachte stijging van de brandstofprijzen. Aan de tankpas zijn vaste kortingen op benzine, diesel en LPG verbonden.

De producten moeten 50% minder CO2 produceren

Op de laatste aandeelhoudersvergadering zijn eveneens doelstellingen gepresenteerd om de uitstoot van CO2 te verlagen. Het bedrijf stond onder druk van een groep ‘groene aandeelhouders’ om de ecologische voetafdruk verder te verminderen. Naast de eerder aangekondigde CO2-doelstellingen voor de eigen operaties heeft de Brits-Nederlandse oliemaatschappij nu ook CO2-doelstellingen die gelden voor het gebruik van zijn energieproducten. De klanten moeten in 2050 de helft minder broeikasgas produceren dan nu het geval is.

De nieuwe CO2-doelstellingen betekenen dat er een substantiële transitie naar groene energie zal moeten plaatsvinden. Het bedrijf heeft aangegeven dat de hogere winst op fossiele brandstoffen deels gebruikt zal worden voor extra investeringen in duurzame energie. In 2017 is het bedrijf al voorzichtig gestart met het opzetten van laadpunten voor elektrische auto’s bij twintig tankstations in de Randstad . Vooralsnog wordt hiermee een minieme groep consumenten bediend. De ongeveer 15.000 volledig elektrische auto’s die in Nederland rijden, vormen slechts 0,2 % van het landelijk wagenpark.