Mag ik schenken aan een ouder kind?

Normaal gesproken denk je bij schenken niet snel aan een volwassen iemand, maar eerder aan een kind of kleinkind. Jaarlijks kan je dankzij een schenkvrijstelling een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan een kind tussen de 18 en 40 jaar. Echter is het ook mogelijk om een schenking te doen aan een kind boven de 40 jaar. Hieronder zie je een overzicht van drie fiscaal aantrekkelijke opties. Benieuwd naar nog meer opties? Kijk dan hier voor de mogelijkheden voor schenken aan een kind boven de 40.

1. Schenken door schuldigerkenning

Wil je schenken maar zelf nog over het vermogen blijven beschikken? Dan is schenken door schulderkenning een interessante optie, een ander woord hiervoor is schenken op papier. In plaats van geld over te boeken, leg je in een notariële akte vast dat je kind een vordering op je krijgt die je pas bij uw overlijden hoeft af te lossen. Over deze ‘schuld‘ aan je kind dien je wel jaarlijks 6% rente betalen. Dit bedrag moet ook echt worden overgemaakt aan je kind. Als je dit niet doet, dan moet je kind alsnog erfbelasting betalen over de vordering bij overlijden. Een voorbeeld hiervan is op de link hierboven te vinden.

2. Leeftijd partner kind

Een makkelijke manier is om te kijken of de (fiscale) partner van je kind nog geen 40 jaar is. Je schenkt dan aan je eigen kind onder de hoge vrijstelling, maar maakt gebruik van de leeftijd van zijn of haar partner. Voorwaarden bij deze manier van schenken is wel: dat dit alleen kan als je niet eerder onder de hoge vrijstelling aan je kind geschonken hebt.

3. Jaarlijkse vrijstelling

Je kan, ongeacht de leeftijd, jaarlijks een bepaald bedrag ‘belastingvrij’ schenken aan je kind. Dat betekent dat je kind geen schenkingsbelasting hierover hoeft te betalen. Het bedrag wat je jaarlijks mag schenken is verschillend. In 2021 is dit bedrag € 6.604. Dit bedrag is door de coronacrisis € 1.000 hoger dan gebruikelijk. Vanaf volgend jaar is het vrijgestelde bedrag waarschijnlijk weer ‘normaal’ en ligt dat op € 5.504.

Meer schenken is mogelijk alleen betaalt je kind dan schenkbelasting. Over de eerste € 128.750 is dat 10%. Daarboven is dat 20%.

4. Schenken van onroerend goed

Om alvast een klein tipje van de sluier te geven... Het is mogelijk om ook in onroerend goed te schenken aan je kind. Hoe dat precies zit en werkt is op de website link hierboven te vinden.

Let op als je gaat schenken is het altijd verstandig om te praten met een ervaringsdeskundige op dit gebied. Dit voorkomt dat je wellicht een verkeerde afslag neemt en ineens belasting moet betalen. Als je hebt bedacht om te gaan schenken ga daar dan altijd met iemand over in gesprek voor je daadwerkelijk aan de slag gaat.