Persoonlijke lening en doorlopend krediet?

Wanneer je om wat voor reden dan ook extra geld nodig hebt, kun je verschillende leningen afsluiten. Twee van de meest gekozen leningen zijn een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening en doorlopend krediet zijn beide vormen van een consumptief krediet.

Beide hebben belangrijke voor- en nadelen. Het is dus maar net wat het beste bij jouw situatie past. Hoe weet je nu welke je het best kunt kiezen? Nadat je onderstaande informatie hebt gelezen, wordt dit al een stuk duidelijker.

Verschil persoonlijke lening en doorlopend krediet

Geld lenen Ga je je voor het eerst oriënteren op de verschillende leningen? Dan kunnen de begrippen ‘persoonlijke lening’ en ‘doorlopend krediet’ best even verwarrend zijn. Bij beide leningen krijg je een bedrag toegekend op basis van je financiële situatie. Over het bedrag dat je leent, betaal je rente. De twee grootste verschillen zijn de mate van flexibiliteit en zekerheid.

Kies je voor een persoonlijke lening? Dan krijg je een bedrag toegekend dat je in een keer krijgt uitbetaald op je rekening. Het maakt niet uit of je dit opmaakt of niet. Je betaalt per maand een vooraf afgesproken bedrag plus een vaste rente om het gehele bedrag uiteindelijk af te lossen. Kies je voor een doorlopend krediet? Dan maakt het wel uit hoeveel je opneemt. Neem je nog niks op? Dan hoef je ook nog niks af te lossen en betaal je nog geen rente. Toch heb je even goed een bedrag op de bank dat je altijd kunt aanspreken. Heb je een deel al afgelost, maar heb je het tóch weer nodig? Dan kun je het bedrag gewoon weer ‘doorlopend’ opnemen.

Voor die flexibiliteit betaal je ook meer. Over het algemeen is de rente bij een doorlopend krediet hoger dan bij een persoonlijke lening. Daarnaast wordt de rente niet vooraf vastgesteld. Daardoor kan deze zomaar omhoog gaan. Kies je voor een persoonlijke lening? Dan betaal je een vast en lager bedrag aan rente. Zo weet je altijd wat je te wachten staat.

Gebruik je de lening om je woning te verbeteren? Dan is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar. De rente van een doorlopend krediet is nooit aftrekbaar.

Tips persoonlijke lening of doorlopend krediet kiezen

Weet je eenmaal welke lening je nodig hebt? Dan ga je op zoek naar de beste aanbieder die voor jou een aantrekkelijke rente, een gunstig aflosbedrag en flexibele termijnen aanbiedt. Gelukkig hoef je zelf niet alle aanbieders af te gaan. Je kunt ook gewoon leningen vergelijken op een vergelijkingswebsite zoals Geld.nl. Het enige wat je invult is het gewenste leenbedrag, het leendoel en je geboortedatum. Er worden vervolgens een paar vragen gesteld over je werk-, gezin- en woonsituatie. Je kiest het aantal maanden waarin je de lening wilt terugbetalen.

De opties liggen tussen de 1 en 10 jaar. Hierna krijg je direct de beste aanbieders op een rijtje die bij jouw situatie passen. De prijzen kun je vrijblijvend opvragen via een offerte. Op deze manier vind je gemakkelijk een lening die helemaal bij jouw wensen past, zonder dat je er allerlei uitzoekwerk voor hoeft te verrichten. Hoe fijn is dat?