Levensstijlinflatie voorkomen om meer te kunnen investeren

Levensstijlinflatie is de verandering in het uitgavenpatroon wanneer iemand meer gaat verdienen. Vaak sluipt dit gedrag er in, zonder dat het direct opvalt. Wat een huishouden per maand uitgeeft, hangt volgens het Nibud onder andere af van het inkomen. Op het moment dat het inkomen stijgt, geeft een huishouden ook meer uit.

Evenveel verdienen als uitgeven

Levensstijlinflatie is de reden dat de meeste mensen bijna evenveel uitgeven als ze verdienen. Ongemerkt groeien de uitgaven mee met het inkomen. Zo komt er bijvoorbeeld een grotere woning na een aantal salarisverhogingen, of ga je een grotere auto leasen zodra je meer gaat verdienen. Hier is natuurlijk niets mis mee als je het kunt veroorloven, maar als je meer geld apart wilt zetten voor later of een groot doel valt hier veel winst te behalen. Wanneer je je bewust wordt van levensstijlinflatie en dit weet terug te draaien, is het mogelijk om veel inkomen vrij te maken om te sparen of te investeren in aandelen.

Normale inflatie

Levensstijlinflatie is wat anders dan normale inflatie. Ieder jaar stijgen de prijzen van producten en diensten, zoals te zien in de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. Deze inflatie zorgt al voor een stijging in de uitgaven. Zo worden bijvoorbeeld abonnementen regelmatig duurder, stijgen de zorgverzekeringen jaarlijks in prijs en worden de boodschappen duurder door verhoogde btw en inflatie. Inflatie staat echter los van jouw uitgaven, waardoor het iets anders is dan levensstijlinflatie.

Leef naar je oude inkomen

De beste manier om levensstijlinflatie tegen te gaan, is door te leven naar je oude inkomen. Maak bijvoorbeeld een automatische spaaropdracht aan telkens als er een loonstijging is. Het bedrag dat bovenop je eerdere salaris komt, komt zo automatisch op je spaarrekening terecht. Nog beter is het om dit geld te investeren. Zo kan je profiteren van het rente-op-rente effect, ook bij een kleine inleg. Levensstijlinflatie gaat in het begin vaak om kleine bedragen, maar op een gegeven moment zijn er serieuze bedragen mee gemoeid.

Reken niet op extra’s

Een dertiende maand, je vakantiegeld en andere (onverwachte) extraatjes kun je natuurlijk direct uitgeven, maar door dit direct te investeren laat je jouw portfolio goed groeien. Je kunt immers al rondkomen van alleen je salaris, dus alles dat hier bovenop komt kan je investeren zonder dat je het mist. Gebruik jij je vakantiegeld liever voor een leuke vakantie? Of woon je in een tochtig appartement dat je wilt verduurzamen? Dan doe je dat. Levensstijlinflatie is niet per definitie slecht als het jou bewust wat positiefs oplevert.