Geld op de bankrekening zetten of elders?

Sinds de corona uitbraak is de gemiddelde Nederlander meer gaan sparen. Immers op vakantie gaan zat er niet in, winkels waren vaak gesloten, horeca dicht etc. Hierbij heeft circa 40% van alle Nederlanders maar één spaarrekening en spaart degene bij één bank. Gezien de nieuwe regels van de banken in Nederland gaan veel mensen nadenken over wat men met het opgebouwde spaarkapitaal moet gaan doen. Ieder jaar een negatieve rente betalen? Al het geld bij je bank weghalen en investeren in andere middelen? Cardano kopen met IDEAL en zodoende rendement proberen te halen via crypto? Je geld verspreiden over meerdere banken? Wat is wijsheid?

Geld spreiden over meerdere banken

Indien je saldo op de bank een bepaald bedrag overschrijdt wordt het betalen van een negatieve rente een feit. Het spreiden van het spaargeld om zodoende het saldo onder de 100.000 euro te houden zodat je onder de grens van het depositogarantiestelsel blijft kan dan een idee zijn om dit te omzeilen. De negatieve rente is er ook nog eens bijgekomen, wat nog maal een reden is om je geld te spreiden en zodoende minder negatieve rente te betalen. Ben je serieus van plan om dit te gaan doen? Check dan vooraf goed hoe de bankvergunning van de desbetreffende bank eruit ziet. Indien je het geld over meerdere banken verspreidt die behorende tot dezelfde bankvergunning, ben je in totaal maar verzekerd tot 100.000 euro. Een simpel voorbeeld is de SNS, ASN en RegioBank welke alle drie samen één bankvergunning delen, namelijk de vergunning van De Volksbank.

Geld sparen bij de bank

Circa de helft van alle spaarders in Nederland beschikt over een spaarrekening bij precies dezelfde bank als waar de normale betaalrekening afgesloten is. In de meeste gevallen zijn dit de ABN, ING of Rabobank. Het is gewoon een stuk gemakkelijker. De grote banken zijn over het algemeen niet de meest aantrekkelijke partijen wegens de lagere rentes. Men verkiest een vrij-opneembare spaarrekening waarbij verschillende soorten mogelijk zijn. Of een deposito, waarbij een bepaald vast bedrag bij de bank gereserveerd wordt voor een vooraf besproken periode met een vaste rente. Voor maximale flexibiliteit is een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden een optie, alleen zijn de rentetarieven hiervan wat lager. Indien er gekozen wordt om bij een bank in het buitenland te gaan sparen, let dan wel op of deze valt onder een soortgelijk garantiestelsel als de Nederlandse banken.

Alternatieven buiten de bank om

Het is een feit dat indien je geen spaarrente ontvangt, je geld minder waard wordt, dit wegens inflatie. De grotere banken in Nederland hanteren rentepercentages ver onder de verwachte inflatie grens. Het kan dus een idee zijn om je geld op een alternatieve manier te gaan beleggen. Dit hangt natuurlijk wel af van het risico dat je durft te nemen. Het aflossen van de hypotheek levert je bij verkoop van het huis meer op. Je maandelijkse lasten zakken en indien de hypotheekrente hoger is dan de rente bij de bank, dat is dit een goede optie.

Beleggen via aandelen, fondsen of andere manieren is ook een optie, waar natuurlijk verstand van zaken en een nuchtere houding belangrijk is. Laat de emoties niet een rol spelen, verdiep je goed in de materie voordat er geïnvesteerd wordt en neem indien nodig een externe adviseur aan.

Je zult het vast wel eens voorbij zien komen, reclames over verschillende soorten trading-platformen. Het ‘nieuwe goud’ wordt het ook wel genoemd. Hiermee wordt crypto bedoeld. Een manier van beleggen die sinds de afgelopen jaren enorm is toegenomen in Nederland maar ook elders op de wereld. Let hierbij wel op dat crypto’s heel erg volatiel zijn en vanuit het niets meer of minder waard kunnen worden.

Indien er zonder voorbedachte rade geïnvesteerd wordt in bijvoorbeeld een Chiliz coin. Schrik er dan niet van om jouw spaargeld te zien verdampen. De AFM geeft niet voor niets aan dat trading in crypto op de korte of zeer korte termijn grote risico’s met zich meebrengen.