Is een arbo dienst verplicht?

Heeft u personeel in dienst? Dan bent u verplicht om gebruik te maken van een arbo dienst. Uw medewerkers moeten namelijk zo veilig en gezond mogelijk hun werkzaamheden kunnen verrichten. In de Arbeidsomstandighedenwet, ook wel de Arbowet, staat sinds juli 2018 aangegeven dat iedere werkgever een contract met een arbo dienst of bedrijfsarts moet hebben afgesloten. De Arbowet is van toepassing op alle werkgevers en werknemers in Nederland, dus ook bijvoorbeeld bij payrollmedewerkers, deeltijd- en flexwerkers, personen met een oproepcontract, uitzendkrachten en stagiaires.

Wat houdt een arbo dienst in?

De arbo dienst ondersteunt u als werkgever bij de arbeidsomstandigheden en het ziekteverzuim van uw personeel. Daarnaast speelt de arbo dienst een belangrijke rol bij de re-integratie van uw werknemers in het geval zij langdurig ziek zijn. De arbo dienst heeft dan ook de volgende taken:

  • Adviseren en toetsen van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) van uw onderneming
  • Begeleiden van werknemers die (langdurig) ziek zijn
  • Uitvoeren van aanstellingskeuringen als deze noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden binnen uw organisatie
  • Uitvoeren van een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek
  • Aanvullende taken als een werkplekonderzoek

    Waarom is een arbo dienst verplicht?

    De reden waarom het verplicht is als werkgever om een arbo dienst in te schakelen is simpel: u dient te zorgen voor de beste arbeidsomstandigheden en passende ondersteuning bij verzuim van uw medewerkers. Zo blijft het ziekteverzuim zo laag mogelijk en verloopt de re-integratie van medewerkers voorspoedig.

    Wat als u geen contract heeft met een arbo dienst?

    Elke werkgever heeft een zorgplicht voor zijn medewerkers. Krachtens de Arbowet is een basisovereenkomst afsluiten met een arbo dienst of bedrijfsarts hierbij een minimaal vereiste. Beschikt u niet over een contract met een arbo dienst? Dan ontvangt u gedurende een controle van de Inspectiedienst SZW een aanzienlijke boete. Heeft u wel een basisovereenkomst met een arbo dienst, maar heeft u hierbij niet alle zaken geregeld of onjuist vastgelegd? Dan kan de Inspectiedienst hiervoor ook een boete opleggen.

    De beste arbo dienst voor uw onderneming

    Heeft u op dit moment nog geen contract met een arbo dienst of bedrijfsarts? In dat geval is het aan te raden om zo snel mogelijk een basisovereenkomst dat aan de wettelijke voorwaarden voldoet af te sluiten. Als werkgever bent u verantwoordelijk om de juiste overeenkomst aan te gaan. Op de website van HR Navigator komt u in contact met de beste arbo diensten die bij uw organisatie passen. Vul uw gegevens in en vergelijk direct verschillende aanbieders uit uw regio om een passend contract mee af te sluiten.