Omzet Fagron stijgt met 3,6% naar € 436,9 miljoen en nettowinst groeit naar € 47,0 miljoen

Gereglementeerde informatie | Geconsolideerde resultaten over het boekjaar 2017
Nazareth (België)/Rotterdam (Nederland), 7 februari 2018

Omzet Fagron stijgt met 3,6% naar € 436,9 miljoen en nettowinst groeit naar € 47,0 miljoen
Rafael Padilla benoemd tot CEO en lid Raad van Bestuur

Hoofdpunten - Financieel

 • Organische omzetgroei versnelt in de tweede jaarhelft naar 4,2%
 • REBITDA[1] stijgt met 5,7% naar € 95,7 miljoen of 21,9% van de omzet
 • EBIT stijgt met 317,2% naar € 74,6 miljoen of 17,1% van de omzet
 • Sterke operationele kasstroom van € 84,2 miljoen
 • Netto financiële schuld/REBITDA-ratio daalt van 3,18 naar 2,48
 • Dividendvoorstel van € 0,10 per aandeel
 • Verdere groei van omzet en winstgevendheid verwacht in 2018

Strategisch - operationeel

 • Actieve buy-and-build strategie verdergezet via overnames in Kroatië en Brazilië
 • Benoemingen
  • Rafael Padilla benoemd tot CEO en gecoöpteerd als lid van de Raad van Bestuur
  • Ivan Marostica volgt Rafael Padilla op als Area General Manager van Fagron Zuid-Amerika
  • Blake Keller volgt Rita Hoke op als President van Fagron Noord-Amerika
  • Marcello Bergamini aangesteld als Area General Manager van Fagron Europa (excl. Benelux)

Rafael Padilla, CEO van Fagron: "Fagron heeft sterke resultaten gerealiseerd in 2017. Na een goede omzet- en winstgroei in het eerste halfjaar, droegen ook in de tweede jaarhelft onze kernactiviteiten in Europa, Zuid-Amerika en Noord-Amerika positief bij. De omzet steeg in 2017 met 3,6% naar € 436,9 miljoen, terwijl de REBITDA met 5,7% is gestegen naar € 95,7 miljoen. De organische omzetgroei is in de tweede jaarhelft versneld naar 4,2%.

Ter versterking van ons marktleiderschap in de markt van farmaceutische bereidingen, hebben we in augustus 2017 de overname afgerond van Kemig, een toonaangevende leverancier van farmaceutische grondstoffen en verpakkingsmaterialen aan apotheken en groothandels in Kroatië en Bosnië en Herzegovina. Een tweede overname hebben we in oktober gerealiseerd met de acquisitie van het Braziliaanse All Chemistry, een gerenommeerde leverancier van farmaceutische grondstoffen voor bereidingsapotheken.

In 2017 zijn we met veel succes gestart met de wereldwijde introductie van door Fagron ontwikkelde innovatieve concepten, zoals FagronLab(TM) (geavanceerde apparatuur voor bereidingen) en het TrichoConcept(TM) (gepatenteerde totaaloplossing voor alopecia). In maart 2018 zullen we de TrichoTest(TM) (genetische test) lanceren. Met de TrichoTest(TM) kunnen, op basis van de diagnose, preventie en behandeling van alopecia worden afgestemd op de individuele kenmerken van een persoon. Ook in 2018 zullen we, naast een actieve buy-and-build strategie, ons blijven focussen op de ontwikkeling van innovatieve producten en concepten.

De nieuwe steriele bereidingsfaciliteit in Wichita in de Verenigde Staten heeft in 2017 meerdere licenties verkregen. In het vierde kwartaal werden de licenties van de staten Arkansas en Maine ontvangen, waarmee het totaal nu op 48 uitkomt. Alhoewel de steriele activiteiten in de Verenigde Staten in 2017 conform verwachting hebben gepresteerd, verwachten we met de aanstelling van Blake Keller de groei in de Verenigde Staten in 2018 verder te kunnen versnellen.

In 2017 hebben een aantal bestuurs-en managementwijzigingen plaatsgevonden, waaronder mijn benoeming tot CEO. Samen met het ervaren en gemotiveerde leadership team, gaan we de onderneming de komende jaren succesvol verder uitbouwen. De focus zal hierbij liggen op een sterke organische groei aangevuld met gerichte overnames in onze kernmarkten. Ik heb er vertrouwen in dat onze strategische focus significante waarde voor onze aandeelhouders en andere stakeholders zal bieden."

Koen Hoffman, Voorzitter van de Raad van Bestuur: "De heer Rafael Padilla heeft de afgelopen maanden bewezen een dynamische en inspirerende leider te zijn die over de juiste kwaliteiten en ervaring beschikt om de groep op een effectieve manier aan te sturen en de juiste strategische initiatieven te nemen om de groep naar een volgend niveau te tillen qua performantie en waarde creatie. Wij zijn ervan overtuigd dat de heer Padilla en zijn ervaren leiderschapsteam in staat zijn om de leidende posities van de groep verder uit te bouwen via een innovatie gedreven organische groei en strategische acquisities. Naast zijn benoeming tot Chief Executive Officer, heeft de Raad van Bestuur, op advies van het benoemings- en remuneratiecomité, besloten om de heer Padilla te coöpteren als uitvoerend bestuurder van Fagron. Wij zullen de definitieve benoeming van de heer Padilla voorleggen aan de algemene vergadering van aandeelhouders van Fagron."

Open onderstaande link voor het persbericht:


Omzet Fagron stijgt met 3,6% naar € 436,9 miljoen en nettowinst groeit naar € 47,0 miljoen

[1] EBITDA voor niet-recurrent resultaat.