Hier moet je op letten bij het kopen van een bestelbus

Wanneer je een ochtendje met de auto of bestelbus de weg op gaat, is het weer als vanouds: de files zijn weer terug van weggeweest. Voor veel ondernemers en werknemers is thuiswerken na corona geen optie; zij moeten iedere dag naar werk en/of klanten of opdrachtgevers rijden.

Ben je net begonnen met ondernemen dan zijn die files wellicht even wennen. Met een goede bestelbus voor je bedrijf kun je de gemiddelde file in Nederland gelukkig wel aan. Ben je op zoek naar een betrouwbare bestelbus? Het kopen van zo'n bus is niet moeilijk, zolang je de juiste tips opvolgt. In dit artikel lees je enkele tips die je kunt gebruiken bij het kopen van een bestelbus.

Ga je voor een nieuw of tweedehands busje?

Zo is het aan te raden om vooraf al te bepalen of je voor een compleet nieuwe bestelbus wilt gaan of dat een occasion ook voldoet aan je wensen. Er zijn namelijk heel wat tweedehands bestelbusjes voor een goede prijs te koop. Kijk daarom goed wat je budget is en wat je zou willen voor dat geld. Een busje zoals een Volkswagen Crafter tweedehands aanschaffen is in veel gevallen een hele goede keuze. De markt voor zowel nieuwe als tweedehands bestelbusjes is groot, dus neem er zeker even goed de tijd voor dat je de juiste keuze kunt maken. Veel ondernemers kiezen voor een occasion, maar dat betekent natuurlijk niet dat dat ook voor jou de beste optie is. Zet de voordelen en nadelen van beide opties op een rij.

Wees op de hoogte van verschillende typen bestelbusjes

Daarnaast is het wel zo handig om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten bestelbusjes die er bestaan. Het ene busje is bijvoorbeeld beter geschikt voor het vervoeren van zware spullen dan het andere busje. Ga voor jezelf eens na waarvoor je een bestelbusje nodig hebt. Heb je een groot laadvolume nodig? Hoe sterk is de motor? En zit er een trekhaak op het busje? Het kan geen kwaad om in gesprek te gaan met een professional op het gebied van bestelbusjes. Hij of zij kan je meer vertellen over de verschillende soorten bestelbusjes. Op basis van dat gesprek en eventueel adviezen kun je kijken welke bestelbus een echte match is voor jouw onderneming.

Bestelbusje kopen of leasen?

Dat is niet het enige waar je op moet letten; het is ook goed om te kijken naar de financiering van het bestelbusje. Over het algemeen geldt dat een bestelbusje leasen in verhouding duurder is dan een bestelbusje kopen. Je moet echter wel weten dat er veel voordelen te vinden zijn wanneer je kiest voor autolease. Een van de voordelen is bijvoorbeeld dat je zo'n bestelbusje niet in één keer hoeft te betalen. Ook profiteer je van andere fijne voordelen, bijvoorbeeld dat bijna alles bij het leasebedrag in zit. Je hoeft geen aparte kosten te betalen voor onderhoud en verzekeringen. Wanneer je voor een duur bestelbusje wilt gaan, is het aan te raden om te leasen.

Ga je liever voor een goedkoper model dan is kopen waarschijnlijk voordeliger. Een tweedehands bestelbusje, zoals een Volkswagen Crafter tweedehands, is in dat geval een goede optie.

Let altijd op de onderhoudshistorie

Ga je voor een nieuwe bestelbus dan is deze tip niet voor jou. Kies je voor een tweedehands bestelbusje dan is het aan te raden om altijd naar de onderhoudshistorie te vragen. Uit die historie blijkt namelijk wat er zoal gedaan is aan onderhoud en reparaties. Beschikt de bestelbus die je op het oog hebt niet over zo'n geschiedenis? Kijk dan zeker nog even verder. Je kunt altijd beter voor een tweedehands bestelbusje gaan met een onderhoudsboekje dan zonder. Op basis daarvan weet je ook meer waar de vraagprijs voor de bestelbus vandaan komt en of die prijs überhaupt redelijk is.

Maak een proefrit in het bestelbusje

Tot slot moet je weten dat je altijd een proefrit moet maken in het bestelbusje. Een auto kan er nog zo mooi uitzien van de binnen- en buitenkant, maar als het busje niet naar wens rijdt dan is het kopen ervan niet aan te raden. Je moet er rekening mee houden dat je de komende jaren (als het goed is) gaat rijden in een bestelbus. Daarom is het écht heel belangrijk dat je de bus goed kunt aanvoelen en dat je de auto lekker vindt rijden. Maak altijd een proefrit bij daglicht en stippel het liefst een route uit over verschillende soorten wegen. Op die manier weet je het beste hoe een bestelbus rijdt in diverse soorten situaties.