De Corona pandemie doorkomen met AKS-452 vaccins

Nederland zal een grote rol spelen in het faciliteren van een belangrijke klinische test. De klinische test zal worden uitgevoerd in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), een van de grootste ziekenhuizen van Nederland. De overkoepelende Universiteit van Groningen zal het kandidaat-vaccin genaamd AKS-452 gaan testen. Dit vaccin wordt nu onderzocht als booster vaccinatie en is geproduceerd door Akston Biosciences, gevestigd in de Verenigde Staten.

Het doel van deze cruciale, medische studie is om de reactie van het immuunsysteem op een AKS-452 boostervaccin te onderzoeken bij vrijwilligers die reeds zijn gevaccineerd met EMA-geregistreerde vaccinaties. Hierbij gaat het om gezonde deelnemers tussen de 18 en 85 jaar die hun laatste vaccinatie tegen COVID-19 minimaal drie maanden geleden hebben gehad en nog geen boostervaccin hebben gehad. Op die manier kan de effectiviteit van AKS-452 als boostervaccin bij gevaccineerden worden onderzocht. Tot nu toe hebben de resultaten van AKS-452 als primair vaccin bij ongevaccineerden bewezen dat het middel effectief is tegen het coronavirus.

De klinische test in Nederland om de werkzaamheid van AKS-452 als boostervaccin te testen, kan een baanbrekend moment in de Corona pandemie markeren. Momenteel zijn mensen immuun tegen het Coronavirus door ofwel het vaccin ofwel een infectie met het virus, maar na een tijdje neemt de immuniteit af en heeft de wereld een constante behoefte aan boosters, aldus Todd Zion, PhD, President & CEO van Akston Biosciences. Daarvoor dienen we wel te kijken naar geschikte oplossingen. Het komt namelijk regelmatig voor dat vaccins tegen het Coronavirus door een korte houdbaarheid, moesten worden weggegooid. AKS-452 kan hierin een cruciale oplossing bieden.

Voordelen van AKS-452 zijn enorm. De reden hiervan ligt in het feit dat bestaande vaccins, die Europa wel in staat hebben gesteld ernstige ziektes af te wenden en de Omikron golf te overwinnen, niet lang houdbaar zijn. De argumentatie ligt hier niet in kritiek naar bestaande vaccinaties. Integendeel, Nederland heeft een paar weken geleden alle resterende Covid-beperkingen laten vallen, omdat het aantal ziekenhuisopnames is gedaald - mede dankzij de bestaande vaccins. Maar wetenschappers hebben nu grotere en nog betere plannen, waarbij we uitkomen op AKS-452.

Het vaccin is namelijk langer houdbaar dan bestaande vaccins en kan zelfs een maand lang temperaturen tot 37 graden Celsius weerstaan. Ook kan het vaccin minstens zes maanden lang op een kamertemperatuur tot 25 graden Celsius worden bewaard. Dit is gunstig voor landen met beperkte infrastructuur om vaccins te bewaren of te vervoeren naar andere delen van het land. De vereisten om de vaccins koel te houden hebben voor problemen gezorgd en verhinderd dat vaccins in voldoende mate lage- en middeninkomenslanden bereiken.

Hedendaagse pogingen om de wereld te vaccineren, vindt momenteel - met de bestaande vaccins - te langzaam plaats. Onlangs werden zelfs 800.000 vaccins die gedoneerd waren door Nederland, vernietigd omdat de houdbaarheid is overschreden. Om bederf en vernietiging van vaccins te voorkomen, zijn vaccins met een langere houdbaarheid cruciaal. Naast de langere houdbaarheid van AKS-452, wat cruciaal is tijdens de globale Corona pandemie, is het ook financieel haalbaar.

Het AKS-452 vaccin is financieel voordelig en kan in grote hoeveelheden worden geproduceerd, waardoor het toegankelijk is voor iedereen. Het bedrijf Akston Biosciences heeft al getekend voor een partnerschap met de Strides Group om dit vaccin op globaal vlak te verspreiden naar lage- en middeninkomenslanden. Dit zorgt ervoor dat ook moeilijk te bereiken bevolkingsgroepen toegang hebben tot vaccinatie tegen Covid-19. AKS-452 is een zeer praktische en broodnodige wijze om nieuwe Corona varianten te voorkomen.

De grote meerwaarde van AKS-452 zit in het feit dat het ook toegankelijk is voor armere delen van de wereld, waardoor er minder snel een nieuwe variant kan opduiken. Met de recente versoepelingen en terugkerende vrijheden, wacht men absoluut niet op een nieuwe variant van het Coronavirus. Aangezien er nog miljarden mensen over de hele wereld gevaar lopen om het virus op te lopen, neemt ook het risico toe dat er weer - net als Omikron - een gevaarlijke nieuwe variant opduikt. Dit soort vaccin zoals AKS-452, kan helpen om het grootschalige probleem van de globale vaccinatie ongelijkheid aan te pakken. AKS-452 als vaccin biedt een praktische oplossing: het is niet alleen financieel haalbaar, maar ook langer houdbaar om te kunnen gebruiken.

Al met al is het AKS-452 vaccin goedkoop, langer houdbaar dan bestaande vaccins, makkelijk om in grote kwantiteiten te produceren en ook toegankelijk voor mensen in minder welvarende werelddelen. De uitkomst van de test in Nederland kan een wereld van verschil uitmaken. Met de komst van nieuwe varianten van het Coronavirus, zoals de Delta en Omikron varianten, is de behoefte naar een nieuw en krachtig vaccin in het leven geroepen.