Soorten autoverzekeringen

Wie een auto rijdt moet uiteraard een autoverzekering hebben. Wie dat niet heeft is illegaal bezig. Een autoverzekering is dus één van de vaste lasten die we per maand hebben. Net als met energie kan het ook zeker lonend zijn om goed uit te zoeken bij welke partij u de meest aantrekkelijke verzekering kunt hebben. Het is dus zaak om appels met appels te vergelijken en dus de soortgelijke verzekeringen naast elkaar te leggen.

Door dit goed uit te kienen kunt u fors besparen op uw maandelijkse lasten. U moet echter niet perse achter de goedkoopste verzekering aangaan want hier kunnen altijd nog haken en ogen aan zitten.

Drie soorten autoverzekeringen

Er bestaan drie soorten autoverzekeringen:
- WA
- Beperkt casco
- Allrisk

Alle drie de soorten autoverzekeringen hebben hun eigen specifieke kenmerken. U raadt natuurlijk dat de eerste, de WA (wettelijke aansprakelijkheid) de goedkoopste is maar deze biedt ook de minste dekking.

WA

Waar staat de WA autoverzekering voor? Het vergoed de schade aan anderen en kan hulp bij schade bieden. Dit is dus de minimale dekking maar hiervoor betaalt u dus ook de laagste premie. De WA verzekering wordt het vaakst gekozen voor auto’s vanaf 12 jaar en ouder.

Beperkt casco

Met de beperkt casco verzekering heeft u de dekking van WA aangevuld met:

- Brand en explosie
- Inbraak en diefstal
- Storm, hagel en overstroming
- Ruitschade
- Dieren

We zien dat dit de meest populaire verzekering is voor auto’s tussen de 6 en de 12 jaar.

Ten slotte de allrisk verzekering:

Allrisk

Dit is de meest uitgebreid verzekering. U heeft hier alle zaken van de beperkt casco plus de dekking van schade door vandalisme. Denkt u bijvoorbeeld aan vuurwerk of een kras op uw auto. Dit is logischerwijs dan ook de meest populaire verzekering voor de jongste auto’s. Dit komt natuurlijk door het feit dat die nog een relatief hoge restwaarde hebben. Bij oudere auto’s is de restwaarde aanzienlijk lager en dan is het minder interessant om extra geld uit te geven voor een toch al goedkopere auto.

Via de rekenmodule van Allianz kunt u al binnen een paar minuten zien wat de diverse mogelijkheden en kosten zijn. U hoeft hiervoor alleen maar uw kenteken in te vullen. Variabelen die gevraagd worden zijn onder andere het aantal schadevrije jaren, uw woonplaats en uw leeftijd.

Wordt beloond door schadevrij te rijden

Eén van de belangrijkste kenmerken van de autoverzekeringen is het zogenaamde bonus-malus systeem. Dit systeem, dat al in 1982 werd ingevoerd ter vervanging van het no-claimsysteem, beloont de mensen die geen schade rijden met een lagere premie. Mensen die juist wel schade rijden moeten juist een hogere premie betalen. Het bonus-malus systeem werkt met een ladder die uit 15 tot 20 treden bestaat. Na ieder jaar stijgt men op de ladder en heeft men een lagere premie te betalen.

Wanneer men echter schade rijdt dan wordt men doorgaans met 5 tredes terug gezet. De ladder begint bij 25 procent korting en loopt op tot 75 tot 80 procent korting.