Het aanschaffen van een traplift

Indien u overweegt om een traplift in huis te laten plaatsen, zult u voor verschillende opties komen te staan. U kunt een gloednieuwe traplift aanschaffen, maar u kunt ook gebruik maken van een kwalitatieve, tweedehands traplift. Maar is het momenteel verstandig en haalbaar om de traplift te kopen? Het huren van een traplift is inmiddels immers ook mogelijk.

De prijs van een nieuwe of tweedehands traplift kan voor sommige personen echter een obstakel zijn, doordat de prijs mogelijk boven hun budget ligt of dat zij de lift als te grote investering zien als zij de lift slechts een beperkte tijd in gebruik stellen. In deze situatie kan het huren van een traplift een ideale optie zijn.

Nieuwe traplift kopen

De meeste gebruikers zullen kiezen voor een nieuwe traplift. Een nieuwe nieuwe traplift kopen brengt, ten opzichte van een tweedehands traplift, enkele voordelen met zich mee. Zo is de traplift voorzien van de meest nieuwe functies en technieken en zal de traplift nog geen beschadigingen hebben. Ten opzichte van de tweedehands modellen, kun je, bij aanschaf van een nieuwe traplift, kiezen uit veel diverse merken. Bovendien is het vaak mogelijk om de gekochte traplift, indien u de traplift niet langer meer nodig heeft, terug te verkopen aan het betreffende bedrijf.

De prijs van een nieuwe traplift kan echter als nadeel worden beschouwd bij de aanschaf. Het is eenmaal een grote investering. De gemiddelde prijzen zijn:

• Een traplift voor een rechte trap: € 750 – € 3.500
• Een traplift voor een trap met één bocht: € 5.000
• Een traplift voor een trap met meerdere bochten: € 6.500

Kortom, de prijs van gloednieuwe trapliften ligt redelijk hoog, maar zeker niet onbetaalbaar. In vergelijking met andere hulpmiddelen in de woning is een traplift zelfs redelijk goedkoop. In sommige gevallen is het daarnaast ook mogelijk om de investering te dekken met een Persoonsgebonden Budget.

Tweedehands traplift kopen

Het aanschaffen van een tweedehands traplift is niet alleen beter voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Het scheelt immers een hoop productie, waardoor de onnodige uitstoot van afvalstoffen voorkomen wordt. Veel personen zijn van mening dat de investering, in vergelijking met de gebruiksduur, te hoog ligt. Het kopen van een traplift is in dit geval niet aantrekkelijk. Het kopen van een tweedehands traplift zal, ten opzichte van het kopen van een nieuwe traplift, behoorlijk verschillen in prijs. Bij een traplift voor een rechte trap kan de besparing oplopen tot ruim €750. De besparing bij trapliften met een of meerdere bochten kan oplopen tot €1.500.

Bij aanschaf van een tweedehands traplift zal er hoogstwaarschijnlijk wel gebruik worden gemaakt van een nieuwe rails. De rails van de vorige eigenaar is in de meeste gevallen niet geschikt voor de trap van de volgende gebruiker. De kosten van een nieuwe rails bedragen rond de € 1.000 – € 2.500.

Traplift huren

Tot slot is het mogelijk om een traplift te huren. Bij het huren van een traplift zal de gebruiker maandelijks een bedrag moeten betalen. Dit bedrag zal, bij een traplift voor een rechte trap, rond de €100 bedragen en bij een traplift met een of meerdere bochten rond de €150 bedragen. Bovenop dit bedrag komen de kosten van het betreffende railsysteem. De rails zal de gebruiker zelf moeten aanschaffen en zal rond de € 1.000 à €2.500 bedragen.

Een huren van een traplift is een prettige optie voor personen die een korte periode gebruik zullen maken van een traplift. Indien het persoon de traplift wel voor langere tijd in gebruik zal nemen, zullen de kosten op termijn steeds hoger worden, waardoor het aanschaffen van een traplift uiteindelijk goedkoper uitkomt. Deze situatie vindt plaats rond de twee jaar. Bent u van plan de traplift korter dan twee jaar in gebruik te stellen? Het huren van een traplift zal een goede optie zijn. Bent u van plan de traplift langer dan twee jaar te gebruiken? Het is dan financieel gezien verstandiger om de aanschaf van een nieuwe of tweedehands traplift te overwegen.