3 Tips voor het kiezen van de juiste arbodienst

Iedere werkgever heeft volgens de Arbowet de plicht om passende zorg aan zijn personeel te bieden, ze grondig voor te lichten over de risico´s bij de werkzaamheden en te begeleiden bij ziekte. Zelfs al beschikt u over maar één werknemer met een nul-urencontract, toch is het inschakelen van een arbodienst noodzakelijk. Hoe zorgt u echter dat u de juiste arbodienst selecteert voor uw bedrijf? Deze drie tips helpen u op weg.

Tip 1: Selecteer een gecertificeerde arbodienst

Talrijke arbodiensten bieden hun diensten aan voor bedrijven. Zorg in ieder geval dat u een arbodienst selecteert welke gecertificeerd is. Op de website van Stichting Beheer Certificatieregeling Arbodiensten (SBCA) ziet u welke arbodiensten aan de wettelijke vereisten voldoen. Door in zee te gaan met een gecertificeerde arbodienst ontvangt u verschillende voordelen. Zo heeft u toegang tot diverse kerndeskundigen en heeft u de mogelijkheid voor een second opinion bij een andere arts. Let er ook op dat de bedrijfsartsen en medisch specialisten die bij de arbodienst werkzaam zijn, vermeld staan in het BIG-register. U bent er in dat geval van verzekerd dat u passende expertise voor uw onderneming in huis haalt.

Tip 2: Onderzoek de wensen van uw bedrijf

Voordat u een samenwerking met een arbodienst aan gaat, is het van belang om te onderzoeken hoe u de dienstverlening voor u ziet. Wat heeft u nodig als werkgever? Wilt u het verzuimpercentage onder het personeel aanzienlijk verlagen, of is enkel bij bepaalde afdelingen meer aandacht nodig? Overleg ook met de ondernemingsraad en preventiemedewerker over de behoeften van het bedrijf. Welke wijzigingen zij in het huidige gezondheidsbeleid nodig? Wilt u een uitgebreide dienstverlening van een arbodienst ontvangen, waarbij u alles uit handen geeft inclusief de administratie? Of wilt u zelf in controle blijven? Door concrete doelstellingen voor ogen te hebben, behaalt u het beste resultaat.

Tip 3: Neem persoonlijk contact op met de arbodienst

Met het aanvragen van meerdere standaard offertes leert u een arbodienst niet kennen. Maak daarom een persoonlijke afspraak om te onderzoeken of de dienst bij uw bedrijf past. Heeft u een vast aanspreekpunt binnen de arbodienst of krijgt u telkens met een andere medewerker te maken? Werkt de arbodienst proactief of nemen zij een afwachtende houding aan? Zijn zij bekend met de werkwijze binnen uw branche, en hoe ziet de arbodienst zelf de samenwerking voor zich? De offerte vormt hierbij een startpunt om door te vragen over de dienstverlening. Voor meer ondersteuning bij het selecteren van een arbodienst, is de vergelijkingssite van HR Navigator een aanrader. Vergelijk gratis de beste arbodiensten uit uw regio op de website.