Geld over? 3 verstandige dingen die je daarmee kunt doen

Sommige mensen moet schrapen om rond te komen, anderen houden onder de streep geld over dat ze niet kwijt zijn aan vaste maandelijkse uitgaven. Hoor jij in die laatste categorie, dan is de verleiding er waarschijnlijk om luxer te gaan leven. Dat mag je jezelf natuurlijk gunnen, want het leven is er natuurlijk ook om geleefd te worden, maar er zijn verstandigere dingen die je kunt doen met het geld dat je overhebt. We bespreken in dit artikel een aantal van die verstandige dingen die je met je geld zou kunnen doen.

Investeren in vastgoed

Vastgoed is kostbaar in Nederland. De ruimte is beperkt en de vraag is groot. Je geld investeren in vastgoed kan daarom een goede investering voor de toekomst zijn. Je kunt zelf een pand kopen en dit een tijd lang verhuren om het uiteindelijk zo goed mogelijk te verkopen. Je haalt dan inkomsten uit de huur en boekt hopelijk bij de verkoop nogmaals winst op je investering. Eventueel kun je als nodig geld lenen om de koop geheel te kunnen financieren. In plaats van zelf direct in een pand te investeren, kun je ook investeren in een vastgoedfonds. Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat met het geld investeerders investeert in vastgoed zoals woningen, kantoren of winkelcentra. Jij profiteert dan mee van de opbrengsten.

Verduurzamen van je woning

Hoe duurzaam is jouw woning op het moment? Wellicht kun je daar verbetering in aanbrengen door geld te investeren in het verduurzamen van je woning. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te laten plaatsen, een warmtepomp te laten installeren, vloerverwarming te installeren, glas te laten vervangen voor HR++-glas of isolatiemaatregelen te treffen aan vloeren, muren en het dak. Dit zorgt ervoor dat je minder kwijt bent aan energie en dus maandelijks geld overhoudt, dat je mooi weer kunt opsparen om iets anders mee te doen. Ook verbetert met deze maatregelen het energielabel van je woning, wat gunstig is voor de verkoopwaarde. Kun je niet alle maatregelen die je wilt doorvoeren zelf financieren? Overweeg dan een persoonlijke lening af te sluiten, want die betaalt zichzelf door besparing op energiekosten vanzelf terug.

Hypotheek aflossen

Een van de minst leuke dingen om je met geld te doen, is het steken in een afbetaling zonder dat er fysiek iets voor terugkrijgt. Dat wil echter niet zeggen dat het geen goed idee is om dat toch te doen. Zo kun je met het geld dat je overhebt je hypotheek versneld aflossen. Oké, je doet dan geen leuke dingen met het geld, maar het levert wel op dat je maandelijkse hypotheekbedrag omlaag kan en je eerder van je hypotheek af bent. Vervolgens houd je dan later weer meer geld over dat je kunt opsparen om iets anders mee te doen en je zorgt ervoor dat je als je ouder bent waarschijnlijk geen hypotheek meer hoeft te betalen. Zo kun je comfortabel van je oude dag genieten.

Het vergt wat zelfbeheersing om dingen te doen met je geld waar je levensgenot niet direct van stijgt. Maar het is altijd zinnig om een blik op de toekomst te houden. Natuurlijk moet je zeker ook in het ‘nu’ leven en genieten, maar dat neemt niet weg dat je niet alleen nu goed voor jezelf moet zorgen, maar ook voor de toekomst voor je eigen welzijn en onderhoud moet zorgen.