Tips om uw ideale thuiskantoor in te richten

Bent u ook een van die – intussen in Nederland meer dan een miljoen – zelfstandigen die niet in loondienst werkt? Veel van deze zelfstandigen leveren diensten bij consumenten aan huis of worden ingehuurd door andere zakelijke klanten, waar ze op kantoor een werkplek hebben. Of u nu veelal vanuit huis werkt of niet, een goed thuiskantoor mag niet ontbreken. Al is het maar een afgescheiden plek om uw administratie in orde te kunnen maken. Kwantum geeft tips om voor uw ideale thuiskantoor.

De ideale locatie in huis

Thuiskantoor

Wilt u een thuiskantoor gaan inrichten dan is het allereerst natuurlijk de vraag waar u dit kunt gaan realiseren. Een aparte werkruimte wordt erg aangeraden. De duidelijke grens tussen privé en werk zal de productiviteit maar ook ontspanning ten goede komen. Aan de eettafel werken kost vaak meer concentratie door de aanwezigheid van huisgenoten of gezinsleden, en bovendien wordt u sneller herinnerd aan huishoudelijke zaken. Het is ook raadzaam om uw werkplek zo neutraal mogelijk te houden, met alleen spullen die echt nodig zijn om te werken. minder spullen creëren immers rust en voorkomen afleiding waardoor u gemakkelijker overzicht houdt.

De ideale werkomgeving – licht en lucht

Er zijn twee aspecten die echt essentieel zijn voor een ideale werkomgeving, namelijk licht en lucht. Uw concentratie is sterk afhankelijk van licht. Weinig licht maakt u sneller moe, maar door teveel licht gaat u met uw ogen knijpen dat kan leiden tot hoofdpijn. Daglicht is het beste voor uw ogen, maar kan soms ook weer te fel zijn. Regel de hoeveelheid daglicht in dat geval met inbetween gordijnen of een semi-transparant rolgordijn. In het geval van te weinig daglicht is een indirecte basisverlichting erg belangrijk, aangevuld met meer gerichte functionele verlichting.

Daarnaast is uw productiviteit sterk afhankelijk van de aanwezigheid van frisse lucht: Frisse lucht geeft energie waardoor u meer werklust hebt. Zet daarom af en toe eens een raam open voor meer zuurstof. Is dat niet mogelijk? Zet dan planten neer, en let er dan speciaal op voor een luchtzuiverende plant te kiezen. Het groen van de planten geeft daarnaast een gevoel van rust, en ze zijn ook nog eens mooie aankleding van een thuiskantoor.

Het ideale kantoormeubilair

Of u nu korte of lange tijd achtereen in uw thuiskantoor aan het werk bent, ook het kantoormeubilair is absoluut iets waar goed over nagedacht moet worden. Een verkeerde houding kan op den duur veel lichamelijke klachten opleveren, vooral als er sprake is van een zittende werkhouding. De meubels waar u constant mee in contant bent, uw bureau en bureaustoel, dienen uw lichaam dus goed te ondersteunen. Maar denk daarnaast ook aan bijvoorbeeld de juiste hoogte van uw beeldscherm. Verder mag ook een opbergkast niet ontbreken in een thuiskantoor, om bijvoorbeeld ordners georganiseerd in te kunnen opruimen.

Hebt u al langere tijd een thuiskantoor? Ga dan eens na of dit nog wel bevalt en of u zo productief bent als u zou kunnen zijn. Is dit niet het geval, dan is het tijd om na te gaan waaraan dit ligt en hier verandering in aan te brengen. Ook fijn dat u hier alle vrijheid hebt en niet afhankelijk bent van een baas!